Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Complex van de First Church of Christ, Scientist in 's Gravenhage

Kerkelijk Gebouw

Andries Bickerweg 1 A
2517JP 's Gravenhage
Zuid Holland

Bouwjaar: 1925-27 1925 1925-27
Architect: H.P. Berlage Berlage, Hendrik Petrus H.P. Berlage


Beschrijving van Complex van de First Church of Christ, Scientist

Complex van de First Church of Christ, Scientist. Op verschillende niveau's gesitueerd COMPLEX VAN GEBOUWEN, gegroepeerd rondom de op waaiervormige plattegrond ontworpen kerk, met toren aan de kortste zijde, te linkerzijde de kosterswoning, te rechterzijde de zondagsschool en daartussen in de bestuurskamer en de ingangspoort, gebouwd 1925-27 naar ontwerp van H.P. Berlage, met medewerking van Piet Zwart (interieur). Alle gebouwen zijn opgetrokken in gele baksteen, met lambrizering van rode stenen, en plat afgedekt, met uitzondering van de lage kosterswoning, die een met pannen gedekte mansardekap bevat. De muren van de kerk zijn voorzien van glazen bouwsteenstroken zowel verticaal, als -hoog- horizontaal aangebracht, ter verlichting van het inwendige der kerk. De toren bevat een wijzerplaat aan de oostzijde en galmgaten aan alle zijden en een eenvoudige, met koper gedekte kap met afgeronde hoeken. Het interieur der kerk is voorzien van witgepleisterde wanden met tegellambrizering in blauw en zwart, met zichtbaarmaking van de betonconstructie (balken en pijlers); in de korte wand een nis met spreekgestoelte en daarbovenuit- kragend het orgel. Het orgel, in 1927 gebouwd door G. van Leeuwen, is pneumatisch en heeft een open frontopstelling, tegen de westzijde een balcon met grote overspanning. In het plafond in het midden een driehoekig gedeelte een tienhoekig bovenlicht met geometrische bepaalde onderverdeling. Het blokvormige gebouw met de bestuurskamer telt twee bouwlagen, is op de verdieping afgeschuind bij de hoeken alwaar twee uitkragende bloembakken; beneden afwisselend horizontale en verticale ramen met roedeverdeling, boven vijf gelijkvormige ramen en in het midden van de voorgevel en twee smalle aan de zijden. Te linkerzijde staat dit gebouw middels een tussenlid in verbinding met de op vierkante grondslag gebouwde kosterswoning, te rechterzijde met het poortgebouw, dat voorts is voorzien van een luifel en een opschrift met de naam der kerk in vergulde letters op een blauwe ondergrond. Het lager, aan water, gelegen, langgerekte zondagsschoolgebouw is onder een scherpe hoek met het poortgebouw geprojecteerd ten behoeve van een binnenplaats, en bevat aan de straatzijde een gesloten vestibulewand, aan de waterzijde grote horizontale vensters uit de bouwtijd, en voorts een boventerras over de gehele lengte, met een door doorlopende bakstenen pijlers gedragen bloem-lattenconstructie boven het zondagsschoollokaal en is aan de achterzijde middels een gemetselde buitentrap met de overige niveau's verbonden. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 17453
Laatste wijziging: 2014-12-09 19:55:05.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Complex van de First Church of Christ, Scientist in 's Gravenhage

Gondang

Andries Bickerweg 1C
's Gravenhage
Inleiding Vrijstaande villa uit 1913, genaamd villa Gondang en in opdracht van G.Th.E.R. Arnold gebouwd door architect S. de Clerq in een ..

Vrijstaande villa in een historiserende bouwstijl

Tobias Asserlaan 8
's Gravenhage
Inleiding Vrijstaande villa uit 1913, in opdracht van W.M. Scheurleer gebouwd door de architecten M.A. en J. van Nieukerken in een historis..

Vrijstaande villa in een historiserende bouwstijl

Jacob Catslaan 14
's Gravenhage
Inleiding Vrijstaande villa uit 1925, gebouwd door de gebroeders A.D.N. en J.G. van Gendt in opdracht van E.H. de Vries, in een historiser..

Vrijstaande villa in een historiserende bouwstijl

Tobias Asserlaan 6
's Gravenhage
Inleiding Vrijstaande villa uit 1913, in opdracht van de familie P. Eschauzier gebouwd door architect L.J. Falkenburg in een historiserend..

Helft van een vrijstaand bouwblok bestaande uit twee symmetrische in de diepte van een smal kavel geschakelde villa's in een historiserende bouwstijl

Andries Bickerweg 5A
's Gravenhage
Inleiding Helft van een vrijstaand bouwblok uit 1914-1917, bestaande uit twee symmetrische in de diepte van een smal kavel geschakelde vil..

Kaart & Routeplanner

Route naar Complex van de First Church of Christ, Scientist in 's Gravenhage

Foto's (1)