Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Kapucijnenklooster Emmaus in Velp

Kerkelijk Gebouw

Basilius van Bruggelaan 4
5363VA Velp (gemeente Grave)
Noord Brabant


Beschrijving van Kapucijnenklooster Emmaus

Capucijnenklooster Emmaus. Gaaf bewaard klooster, gesticht in 1645, bestaande uit drie om een vlak gedekte kloostergang gelegen vleugels, blijkens jaarankers uit 1718. Een kapel, waarvan het lage, gewelfde achtergedeelte tot de bouw van 1718 behoort, en als paterskoor afgesloten is, en het schip een vergroting uit 1733 is, waarvan de voorgevel een oudere steen met als "salve-garde" het wapen van Karel Philips van de Pfaltz Neuburg, heer van Megen en Ravenstein bevat, met het jaartal 1663; daarboven een nis met omlijsting en fronton van natuursteen (blijkbaar uit 1663) waarin een stenen beeld van de Moeder Gods uit omstreeks 1700. In de geveltop een jaarsteen; 1733. Het schip is overdekt met stucgewelven uit 1846; het hoofdaltaar en de zij-altaren, alle drie van hout, dagtekenen uit XVII B (wellicht eveneens 1663); het hoofdaltaar, met draaiend tabernakel, wordt bekroond door een groep van de Emmausgangers, bevat de wapens van de heer van Boxmeer, Frans Willem van Hohenzollern en zijn vrouw Maria Catharina van Waldburg-Zeil, en een schilderij op doek: H.Familie, H.Johannes en H.Elisabeth. In de zij-altaren schilderijen met St.Antonius en St.Franciscus. Houten preekstoel uit XVII B. In de kapel verscheidene XVIIIe eeuwse grafzerken en wapenborden. (In het klooster een interessante verzameling oudheden, waaronder XVIIe en XVIIIe eeuwse houten beelden, twee natuurstenen reliefs (XVI c): kruisiging en geseling; twee beschilderde vleugels van verschillende veelluiken waarvan een 1616 gedateerd; XVIe en XVIIe eeuwse schilderijen in spreekkamer en refter XVIIe eeuws meubilair: eiken kisten, een kast). In de kloostertuin een kapel uit 1670; klein gebouwtje met smalle gewelfde middenruimte waarin een altaar, ter weerszijden een vertrek voor pater die pestlijders verzorgde. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 17331
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Kapucijnenklooster Emmaus in Velp

Oude St.Vincentiuskerk

Pastoor Loefsweg 1
Velp (Gemeente Grave)
Rooms Katholieke Kerk van St.Vincentius. In haar huidige vorm bestaande uit een schip met een noordelijke zijbeuk, een driezijdig gesloten k..

Klooster St. Alfonsius Zusters: Kloostervleugel haaks op de straat

Basilius van Bruggelaan 2
Velp (Gemeente Grave)
Inleiding Het oudste deel van het klooster bestaat uit een haaks op de straat gelegen langgerekte KLOOSTERVLEUGEL, waarvan de eerste steen ..

Klooster St. Alfonsius Zusters: Westelijke kloostervleugel

Basilius van Bruggelaan 2
Velp (Gemeente Grave)
Inleiding De bouw van de westelijke KLOOSTERVLEUGEL is waarschijnlijk gestart in augustus 1863, enkele jaren na de stichting van het kloost..

Klooster St. Alfonsius Zusters: Kloostervleugel tussen klooster en kapel

Basilius van Bruggelaan 2
Velp (Gemeente Grave)
Inleiding De parallel aan de straat gelegen, gedeeltelijk onderkelderde KLOOSTERVLEUGEL, tussen gebouw (1) en de kapel (5), dateert in de k..

Klooster St. Alfonsius Zusters: Zuidelijke kloostervleugel

Basilius van Bruggelaan 2
Velp (Gemeente Grave)
Inleiding De bouw van de zuidelijke KLOOSTERVLEUGEL heeft waarschijnlijk gelijktijdig plaatsgevonden met de bouw van vleugel (1), zijnde in..

Kaart & Routeplanner

Route naar Kapucijnenklooster Emmaus in Velp

Foto's (36)

Alle 36 foto's weergeven