Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Huis met schilddak en gebosseerd gepleisterde lijstgevel met ingezwenkte bovenhoeken, eenvoudige deuromlijsting. Nog geheel woonhuis in Grave

Woonhuis

Brugstraat 5
5361GT Grave
Noord Brabant

Bouwjaar: ca. 1800 1800 ca. 1800


Beschrijving van Huis met schilddak en gebosseerd gepleisterde lijstgevel met ingezwenkte bovenhoeken, eenvoudige deuromlijsting. Nog geheel woonhuis

Huis met schilddak en gebosseerd gepleisterde lijstgevel met ingezwenkte bovenhoeken, eenvoudige deuromlijsting uit plm 1800. Nog geheel woonhuis. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 17215
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie

Het bosseren (bossering, bossage, gebosseerd) is het bewerken van stenen op zodanige manier dat de zichtbare kant van de steen in een muur ruw behakt wordt. Door bossering krijgt een gevel of zuil een fors, rustiek uiterlijk.

Van oorsprong komt het bosseren van natuursteen van de Romeinen en later komt dit ook voor in romaanse en renaissancistische gebouwen, daar ook wel Rustica genoemd. Aanvankelijk zijn het bosseringen in natuursteen, later werd dit ook in pleisterwerk toegepast. Bosseringen worden vooral toegepast in de plint, op de hoeken en soms ook als band.

Een afgeleide van het ruwe behakken zijn bosseringen met bepaalde motieven en patronen, waarbij de willekeur aan behakkingen ontbreekt.Monumenten in de buurt van Huis met schilddak en gebosseerd gepleisterde lijstgevel met ingezwenkte bovenhoeken, eenvoudige deuromlijsting. Nog geheel woonhuis in Grave

Huis met schilddak en lijstgevel in schoon werk. ,moderne winkelpui

Brugstraat 3
Grave
Huis met schilddak en lijstgevel in schoon werk, XIX A. ,moderne winkelpui.

Huis met op de eerste verdieping geprofileerde waterlijst; geprofileerde venstertogen op kraagstenen met maskers; boogtrommels met driepassen; daarbov ..

Brugstraat 2
Grave
Huis uit plm 1600 met op de eerste verdieping geprofileerde waterlijst; geprofileerde venstertogen op kraagstenen met maskers; boogtrommels ..

Huis op de hoek van de Brugstraat, met in- en uitgezwenkte topgevel, lelie-ankers, gevelsteen met beeltenis van St.Jacob. Moderne winkelpui

Brugstraat 2
Grave
Huis op de hoek van de Brugstraat, met in- en uitgezwenkte topgevel, lelie-ankers, gevelsteen met beeltenis van St.Jacob. XVIII. Moderne win..

Huis op de hoek van de Hamstraat, met gepleisterde lijstgevel, waarin ingangspartij met fraai bovenlicht uit ca. 1800 en kuiven van stuc boven de segm ..

Brugstraat 1
Grave
Huis op de hoek van de Hamstraat, met gepleisterde lijstgevel, waarin ingangspartij met fraai bovenlicht uit plm 1800 en kuiven van stuc bov..

Simpel pand met witgepleisterde gevels en vensters met afgeronde bovenhoeken

Hamstraat 2
Grave
Simpel pand met witgepleisterde gevels en vensters met afgeronde bovenhoeken, XIXc, op de hoek van de Brugstraat.

Kaart & Routeplanner

Route naar Huis met schilddak en gebosseerd gepleisterde lijstgevel met ingezwenkte bovenhoeken, eenvoudige deuromlijsting. Nog geheel woonhuis in Grave

Foto's (1)