Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Grathemermolen in Grathem

Molen

Brugstraat 13
6096AA Grathem (gemeente Leudal)
Limburg

Bouwjaar: 1874 / 1995

(1 recensie)

Beschrijving van Grathemermolen

Vermoedelijk enige eeuwen oud molencomplex, op de Uffelsche beek waarvan het molengebouw en het daarop aansluitende woonhuis met verdieping onder met rode Tuiles-du-nord en blauwe muldenpannen gedekt schilddak met afhang over een aanbouw aan de achterzijde in 1874 grotendeels vernieuwd werden, doch waarvan de haaks op het woongedeelte staande schuur onder met Hollandse pannen gedekt zadeldak aanmerkelijk ouder is. De voorgevel van het woongedeelte is voorzien van een grijze cementbepleistering met eclectische decoraties; overige gevels in schoon metselwerk en gedeeltelijk in mergel aan de zijde van het water; T-vensters in het woongedeelte, 6-, 20- en 24-ruits venster(s) in het molengedeelte; in 1915 aangebrachte, ijzeren Francisturbine, drijfwerk van ijzer en hout, een koppelet creeren van voldoende verval om de molen te kunnen laten functioneren. Goed voorbeeld van een nog functionerende, in oorsprong oude, aan de eisen der tijd aangepaste watermolen. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 17201
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen (1)

Grathemermolen
2
Recensie door: ()
Jammer genoeg is in 1995 een groot deel van het oorspronkelijke molenwerk uit 1880 verwijderd ten gunste van een oud gietijzeren drijfwerk wat echter sindsdien nooit echt gefunctioneerd heeft. ook de sluizen uit 1880 zijn verwijderd. momenteel ligt de molen er troosteloos bij van wege het buitenwerking geraakt drijfwerk.
Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Grathemermolen
Grathemermolen
Grathemermolen
Basisgegevens
Plaats Grathem
Waterloop Uffelse Beek
Bouwjaar 1874 / 1995
Type watermolen
Kenmerken onderslagmolen en turbinemolen
Oorspronkelijk gebruik  Korenmolen
Huidig gebruik  Het malen van graan, thans op vrijwillige basis
Monumentnummer  17201
Externe link(s) en afbeelding
Molendatabase
De Hollandsche Molen
Website van de molen
De molen vanaf de andere kant
De molen vanaf de andere kant
Portaal  Portaalicoon   Molens

De Grathemermolen is een watermolen in het centrum van Grathem aan de Uffelse Beek, ook wel de Aabeek genoemd die haar oorsprong heeft in de Belgische Kempen. Zowel de molen als het molenhuis hebben in het verleden een belangrijke rol gespeeld in de buurtschap Grathem.

Geschiedenis

Al in de 13e eeuw bevond zich in Grathem de banmolen van het stift van Thorn. Naderhand kwam deze molen in bezit van de familie De Borchgrave d'Altena die op het kasteel Groot Buggenum in Grathem woonde. Later werd de molen eigendom van de familie De Geloes d'Elsloo. In 1874 werd de molen verkocht aan de pachter-molenaar en werd de Grathemermolen ingrijpend gemoderniseerd.

De molen is in 1915 verbouwd tot turbinemolen, en in 1916 werd een Stockport-zuiggasmotor als hulpaandrijving geplaatst. Vanaf de aansluiting op het elektriciteitsnet in 1930 werd elektrisch gemalen.

Het waterrad dat nu te zien is, werd in 1995 naar oud voorbeeld teruggeplaatst en gekoppeld aan het gietijzeren binnenwerk van de voormalige, verbrande Brunssummer Molen, Dit binnenwerk uit 1866 is het oudste gegoten aandrijfwerk voor molenstenen in Nederland. De turbinemolen is echter nog steeds maalvaardig.

De Grathemermolen is eigendom van de gemeente Leudal en is te bezoeken. In de molen bevindt zich ook een winkeltje waar molen- en molengerelateerde producten worden verkocht. De molen werd eind 2017 overgedragen aan het Limburgs Landschap.[1]Monumenten in de buurt van Grathemermolen in Grathem

Bakstenen huis

Brugstraat 17
Grathem (Gemeente Leudal)
Bakstenen huis, blijkens ankers in zijtopgevel uit 1744. Vlechtingen.

Voormalige pastorie, thans jeugdhuis

Kerkplein 3
Grathem (Gemeente Leudal)
Voormalige pastorie, thans jeugdhuis. Bakstenen gebouw met zadeldak, XIX. Ingang in middenas van de voorgevel in een hardstenen omraming met..

St. Severinuskerk

Kerkplein 2
Grathem (Gemeente Leudal)
St. Severinuskerk, bestaande uit een laatromaanse westtoren, XIIIa, een pseudobasilicaal schip, XVa, een enkelvoudig mergelstenen koor, XV o..

Boerderij met afgewolfd zadeldak en topgevel met vlechtingen

Dorpstraat 5
Grathem (Gemeente Leudal)
Boerderij, XIX, met afgewolfd zadeldak en topgevel met vlechtingen.

Bakstenen huis met zadeldak. Ingang met hardstenen omraming

Dorpstraat 7
Grathem (Gemeente Leudal)
Bakstenen huis met zadeldak, XIX. Ingang met hardstenen omraming.

Kaart & Routeplanner


Foto's (7)