Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Gedeelte van de voormalige Loozensche Linie. Groot bastion met gebogen flanken, dat een restant vormt van een aangelegde onregelmatige gebastionneerde linie in Gramsbergen

Militair Object


7783ZA Gramsbergen (gemeente Hardenberg)
Overijssel

Bouwjaar: 1799/1800


Beschrijving van Gedeelte van de voormalige Loozensche Linie. Groot bastion met gebogen flanken, dat een restant vormt van een aangelegde onregelmatige gebastionneerde linie

Gedeelte van de v.m. Loozensche Linie. Groot bastion met gebogen flanken, dat een restant vormt van een in 1799/1800 aangelegde onregelmatige gebastionneerde linie. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 17193
Laatste wijziging: 2014-10-12 09:22:01.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
De Loozensche Linie

De Loozensche Linie was een verdedigingswerk uit de tijd van Napoleon, bedoeld om de Bataafse Republiek te beschermen.

Geschiedenis en ligging

De linie ligt tussen de steden Hardenberg en Gramsbergen, voornamelijk in het winterbed van de Overijsselse Vecht, bij de buurtschap Loozen, waar de linie zijn naam aan dankt. Van de linie zijn nog enkele herkenbare delen overgebleven, zoals een gedeelte van een bastion, waterstructuren bij een niet bewaard gebleven redoute en een overblijfsel van een voormalige meander. De aanleg van de Loozensche Linie begon in 1799 en in 1801 was die klaar voor gebruik. De linie vormde één geheel met de Venebruggerschans en Fort de Haandrik, dat werd gebouwd als bescherming van de oostgrens. Het geheel was bedoeld als versterking van de bestaande Emslinie.

Plannen

De provincie Overijssel, gemeente Hardenberg en Staatsbosbeheer hebben de afgelopen jaren plannen gemaakt om de linie toegankelijker te maken voor publiek. Het terrein is in eigendom en beheer bij Staatsbosbeheer. Het waterschap Velt en Vecht heeft de rivier de Vecht al aangepast aan het fort, en tevens is in de directe omgeving van de Loozensche Linie in 2007 de landhoeve Zwieseborg geopend. Deze verbouwde, monumentale boerderij is omgebouwd tot een vakantie- en recreatieboerderij waar personen met een handicap gedurende het hele jaar op vakantie kunnen. Op de bijbehorende camping en hotelkamers kunnen familieleden verblijven. Ook zijn er al voet- en fietspaden aangelegd, maar er zijn nog plannen om een uitkijktoren en kunstwerken te plaatsen[1] en om een boot vanaf Hardenberg te laten varen.[2]

Referenties

Noten
  1. Loozensche Linie opent pas in 2009, 22 juli 2008, in dagblad De Stentor
  2. Flinke opwaardering voor haven in Vechtpark, 27 maart 2009, op www.hardenberg.nl
Verder

Monumenten in de buurt van Gedeelte van de voormalige Loozensche Linie. Groot bastion met gebogen flanken, dat een restant vormt van een aangelegde onregelmatige gebastionneerde linie in Gramsbergen

Gedeelte van de voormalige Loozensche Linie. Groot bastion met gebogen flanken, dat een restant vormt van een aangelegde onregelmatige gebastionneerde ..

-
Gramsbergen (Gemeente Hardenberg)
Gedeelte van de v.m. Loozensche Linie. Groot bastion met gebogen flanken, dat een restant vormt van een in 1799/1800 aangelegde onregelmatig..

Gedeelte van de voormalige Loozensche Linie. Groot bastion met gebogen flanken, dat een restant vormt van een aangelegde onregelmatige gebastionneerde ..

-
Gramsbergen (Gemeente Hardenberg)
Gedeelte van de v.m. Loozensche Linie. Groot bastion met gebogen flanken, dat een restant vormt van een in 1799/1800 aangelegde onregelmatig..

Forse boerderij, De Zwieseborg, onder rieten zadeldak met houten toppen; in sluitsteen boven de toegang tot de stal: herbouwd 1859; aangebouwd tegen d ..

Hardenbergerweg 23
Loozen (Gemeente Hardenberg)
Forse boerderij onder rieten zadeldak met houten toppen; in sluitsteen boven de toegang tot de stal: herbouwd 1859; aangebouwd tegen de link..

Eenvoudige boerderij De Smederij

Oldenhof 4
Gramsbergen (Gemeente Hardenberg)
Eenvoudige boerderij uit het derde kwart van de 19e eeuw. Het door een pannen wolfdak gedekt woonhuis met daarachter de stal heeft een voorg..

Boerenhuis De Klompenmakerij, onder pannen wolfdak met aan de voorzijde een gevel met ingezwenkte zijkanten en houten kroonlijst. Vensters met zes- en ..

Oldenhof 1
Gramsbergen (Gemeente Hardenberg)
Boerenhuis uit het derde kwart van de 19e eeuw onder pannen wolfdak met aan de voorzijde een gevel met ingezwenkte zijkanten en houten kroon..

Kaart & Routeplanner