Hervormde kerk in De Rijp

Grote Dam 6
1483BK De Rijp (gemeente Graft De Rijp)

Bouwjaar: 1529 en later

Beschrijving van Hervormde kerk

Herv. Kerk. Kerk met eenvoudig gotisch schip, 1529, nog gotisch dwarspand en vijfzijdig gesloten koor, 1535-'38, en een westtoren uit 1661, eveneens in gotische trant. Portaal-aanbouw tegen de noordkant van het koor. Vloer en zerken. Gebrandschilderde glazen, XVIIc. Preekstoel, doophek, doopbanken, drie herenbanken, kerkbanken, XVII. Tocht portiek met Charitasbeeldje, 1670. Twee lezenaars, twee doopbogen, een doopbekkenhouder en vier lichtkronen van koper, XVII; een lichtkroon van koper, 1656. Wandbord met geschiedenis van gebouw, XVIIc. Rouwbord voor J. Reland, 1703, Wapenbord, XVIIc. Scheepsmodel, 1696. Wijzerplaat, XVIIc. Orgel met Hoofdwerk en Bovenwerk, in 1854 gemaakt door C.G.F. Witte, ter vervanging van het oude orgel dat naar Ilpendam werd overgeplaatst. Klokkenstoel met gelui bestaande uit twee klokken van Antoni Wilkes, 1663, diam. resp. 110 cm en 133 cm. Op de torenmuur van de kerk zit een kloeke houten zonnewijzer. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)