Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Fundamenten en zerkenvloer van de Hervormde Kerk in Graft

Kerkelijk Gebouw

Raadhuisstraat 24
1484EN Graft (gemeente Graft De Rijp)
Noord Holland

Bouwjaar: 17e eeuw

(1 recensie)

Beschrijving van Fundamenten en zerkenvloer van de Hervormde Kerk

Fundamenten en zerkenvloer van de Hervormde Kerk, die dateerde uit de 17e eeuw. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 17068
Laatste wijziging: 2014-12-09 19:55:05.0

Recensies en ervaringen (1)

Fundamenten en zerkenvloer van de Hervormde Kerk
4
Recensie door: ()
De Bonifatiuskerk is al heel oud en van ver vóór de reformatie. Oorspronkelijk was het een katholieke kerk, eigendom van de Abdij van Egmond en wordt in een rijmpje uit ca. 1300 genoemd. Toen van hout, later bij uitbreiding van steen. Twee borden uit de kerk, te zien in het voormalige Weeshuis, getuigen nog van haar ouderdom. Op de achterkant staat een gemeentelijke tekst uit 1528. Maar ook één van nog veel eerder. En het gemeentewapen van Graft-De Rijp (in 1607 gingen de gemeenten uit elkaar en werd de kerk van de gemeente Graft). Tijdens de 17e eeuw (De Gouden Eeuw) ging alles voor de wind, maar de inpolderingen van de omliggende meren gaf Graft de doodssteek (men kon de Zuiderzee niet meer bereiken). Graft liep leeg, de kerk werd te groot. Successievelijk werd de kerk verkleind en in 1951 gesloopt. Er waren 7 zware kroonluchters, waarvan 3 al eerder verkocht waren. De geschonken kroonluchters bleven en werden rond de sloop verkocht. Waar zijn ze gebleven? RCE? De eikenhouten preekstoel (1676) is door de kerk van Maasland overgenomen en bestaat gelukkig nog. De kerkenbanken werden verkocht (?), evenals het koorhek (?). 4 gebrandschilderde ramen (uit tenminste de 17e eeuw) zijn verkocht. De borden staan gelukkig in Graft. Op één van de reeds genoemde borden staan verschillende dominees aangegeven. De eerste dominee van Graft die de kansel betrad was Pieter Hendriksz. De derde predikant was Wouter Adriaensz. Hij stond van 1591- 1639 op de kansel, 48 jaar lang(!), en heeft veel voor Graft betekend. Hij wordt diverse malen omschreven als een wijs, vroom, waarheidlievend en beminnelijk man en had een volijverige opvatting van zijn taak. Hij was diverse keren scriba en afgevaardigde naar en voorzitter van een Synode. Graft stond als kerkgenootschap bij de Synode (Hoorn, Enkhuizen, Amsterdam en de Noord-Hollandse) hoog aangeschreven, als één van de meest bloeiende kerkgemeenten van de provincie. Tevens had Wouter een grote correctheid en een prachtig schrift. Hij hield voor Graft bijna 50 jaar de kerkenraadsnotulen bij, waar prof. Van Deursen gretig gebruik van maakte toen hij zijn weergaloze boek schreef 'Een dorp in de polder. Graft in de 17e eeuw'. Het doet mij zeer goed dat de Zerkenvloer zo mooi is herrezen. Begraven in de kerk was duur, en er liggen hier zeer belangrijke figuren! Aart Vermeulen.
Toevoegen

Monumenten in de buurt van Fundamenten en zerkenvloer van de Hervormde Kerk in Graft

Raadhuis

Raadhuisstraat 24
Graft (Gemeente Graft De Rijp)
Raadhuis. Gebouw uit 1613 met topgevels aan drie zijden. Rijke architectuur met pilasters, lijsten en uitspringende blokken van natuursteen...

Voormalige pastorie, thans woonhuis

Raadhuisstraat 20
Graft (Gemeente Graft De Rijp)
Inleiding Voormalige PASTORIE, thans woonhuis, gesitueerd aan de oostzijde van de straat, in 1878 gebouwd ter vervanging van de voorgaande ..

Transformatorgebouw

Dorpsstraat 58
Graft (Gemeente Graft De Rijp)
Inleiding TRANSFORMATORGEBOUW, gebouwd in 1918 in opdracht van het provinciale electriciteitsnet naar het ontwerp van architect J.B. van Lo..

Voormalig weeshuis van de nederlands hervormde gemeente

Dorpsstraat 26
Graft (Gemeente Graft De Rijp)
Inleiding Voormalig WEESHUIS van de Nederlands Hervormde gemeente, gebouwd in 1911-1912 naar neo-Renaissance ontwerp van R.K. Koppen & Zoon..

St.Bonifatius

Rechtestraat 164
De Rijp (Gemeente Graft De Rijp)
St.Bonifatius, 1860-1863, J. van Straaten en J.J.Offenberg. Eenbeukige neogotische kerk met veelhoekig gesloten koor en ijzeren spanten, die..

Kaart & Routeplanner

Route naar Fundamenten en zerkenvloer van de Hervormde Kerk in Graft

Foto's (2)