Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Nederlands Hervormde Kerk in Gouderak

Kerkelijk Gebouw

Kerkstraat 3
2831AS Gouderak (gemeente Ouderkerk)
Zuid Holland

Bouwjaar: 1658


Beschrijving van Nederlands Hervormde Kerk

Ned. Herv. kerk. Zaalkerk met driezijdig gesloten koor en dakruiter uit 1658. De in 1658 tot stand gekomen kerk is opgetrokken van gele ijsselsteen en in de voorgevel in rode baksteen 1658 gedateerd. De tweepuntige sterren daarboven, eveneens in rode baksteen, verwijzen naar het wapen van Gouderak. Aan de westkant risaleert het muurwerk ter plaatse van de toren. De dakruiter heeft een houten bovenbouw met leien bekleed en wordt bekroond door een spits. De kerk werd in 1851 verbouwd. Voor de ingang staat een portaal uit 1954 in aangepaste trant. De kerk heeft spitsboogvensters op een waterlijst. Tussen de vensters eenmaal versneden steunberen met schuine afdekking. Het inwendige van de kerk heeft een houten tongewelf met houten trekbalken op korbeelstellen uit 1851. Zij hebben geprofileerde sleutelstukken van een 17de- eeuws type. Tot de inventaris behoren een preekstoel en lezenaar uit omstreeks 1830 die afkomstig zijn van de voormalige Remonstrantse kerk aan de Kromme Nieuwegracht in Utrecht. De vierkante preekstoel bestaat uit een voet, kuip, ruggeschot, klankbord en trap. De panelen van de kuip hebben een cirkelvormig medaillon met parelrand, omgeven door lauriertakken met een strik aan de bovenkant en onderkant. Op de overhoeks geplaatste hoekpilasters hangende laurierranken. De kuip wordt met een gekorniste lijst afgesloten. Deur met koperen knop. Het rechthoekige ruggeschot heeft een paneel met doekfestoen, baretknop en fries met bladranken. Te weerszijden pilasters met eikebladversiering. Acanthusbladconsoles dragen een gekorniste lijst. Het vierkante klankbord is op de hoeken afgeschuind en versierd met tand, eier en staaf- parellijsten. De preekstoellezenaar is aan de preekstoel bevestigd met een moderne rechthoekige arm. De rechthoekige lezenaar heeft een brede rand met amandelvormige uitsparingen. Daarbinnen een symmetrisch gebogen lijnenpatroon. Voor de preekstoel liggen twee grafzerken. Een is van de stichter van de kerk, schout Jan Brouc (Å 1659). De tweede zerk is van Ds Jacob Gerard Staringh (Å 1804). Vanaf 1741 was hij predikant te Gouderak. Het orgel met Hoofdwerk en Nevenwerk, is in 1887-1888 gemaakt door P. Flaes. De orgelkas is gesneden in Empire- trant. Avondmaalszilver, bestaande uit twee gegraveerde bekers uit 1673-'74 en twee uit 1716 met de vier evangelisten. Zilveren doopschaal uit 1876-'77. Tinnen avondmaalsstel bestaande uit twee kannen, twee offerbussen, twee blaadjes, twee grote en vier kleine borden, 18de eeuw. Klokkenstoel met klok van François Hemony, 1661, diam. 87,4 cm. Kerk en inventaris van belang uit een oogpunt van architectuurhistorie. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 17026
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Nederlands Hervormde Kerk in Gouderak

Tegen de z.o.zijde van het koor een huisje met zadeldak en puntgevel met rollaag, gedateerd in een steen

Kerkstraat 3
Gouderak (Gemeente Ouderkerk)
Tegen de z.o.zijde van het koor een huisje met zadeldak en puntgevel met rollaag, gedateerd in een steen: 1829.

Raadhuis

Dorpsstraat 52
Gouderak (Gemeente Ouderkerk)
Raadhuis, waarvoor blijkens een stichtingssteen de eerste steen gelegd is in 1842. Gepleisterd pand met hoekpilasters en een houten fronton,..

Huis bestaande uit beganegrond met schilddak, waarop hoekschoorstenen. Geblokte deuromlijsting, liggende nissen boven de van zesruitsschuiframen voorz ..

Dorpsstraat 45
Gouderak (Gemeente Ouderkerk)
Huis uit het tweede kwart der 19e eeuw bestaande uit beganegrond met schilddak, waarop hoekschoorstenen. Geblokte deuromlijsting, liggende n..

Twee panden met verdieping en schilddak

Dorpsstraat 4
Moordrecht (Gemeente Zuidplas)
a) Pand met verdieping en schilddak, tweede kwart 19e eeuw. Eenvoudige lijstgevel. Deur uit de bouwtijd in omlijsting door pilasters met hoo..

M. Verdoold Cz.

Kattendijk 1
Gouderak (Gemeente Ouderkerk)
Inleiding Het GEMAAL "M. Verdoold Cz." is 1866 gesticht en is genoemd naar de toenmalige voorzitter van de polder Stolwijk. Het, in een een..

Kaart & Routeplanner

Route naar Nederlands Hervormde Kerk in Gouderak