Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Sint Elisabeth Gasthuis in Gouda

Gebouw

Achter de Kerk 14
2801JX Gouda
Zuid Holland

Bouwjaar: derde kwart 17e eeuw


Beschrijving van Sint Elisabeth Gasthuis

POORTJE van het St. Elisabethgasthuis (afgebroken). Getoogde poortomlijsting met sluitsteen en daarboven reliëf van twee vrouwen met stadswapen. Bekronend driehoekig fronton met engelenkopje (XVIIc). Het ligt in de bedoeling dit poortje te herplaatsen tegen de achterzijde van een poortgebouw, dat toegang zal verlenen tot de tuin van het Catharinagasthuis. Kadastraal thans niet aan te duiden aangezien het poortje is opgeslagen en wacht op herplaatsing. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 17017
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
De gevelsteen van het Sint Elisabeth gasthuis te Gouda
Het voormalige Sint Elisabeth gasthuis te Gouda

Het Sint Elisabeth Gasthuis in de Nederlandse plaats Gouda was een tehuis, waar oude vrouwen werden opgenomen.

Oorspronkelijk stond het gasthuis, gesticht in 1481, aan de Spieringstraat in de omgeving van het vroegere Minderbroederklooster. In 1577 verhuisde het gasthuis naar de vrijgekomen gebouwen van het Magdalenaklooster aan de Kleiweg. De bestuurders van het gasthuis waren weleens al te vrijgevig. In 1694 werden zij gemaand tot spaarzaamheid en werd het hen verboden om eten en drinken uit het gasthuis weg te geven.[1]

Hoewel er meerdere malen plannen zijn geweest om het gasthuis te sluiten of af te breken heeft het gebouw aan de Kleiweg tot 1938 zijn functie weten te behouden. In dat jaar werd Huize Juliana, een nieuw verzorgingshuis voor ouderen, aan de Koningin Wilhelminaweg in de Korte Akkeren geopend en daardoor werd het Elisabeth Gasthuis overbodig. Het gebouw werd afgebroken en moest plaats maken voor een warenhuis. Thans is de HEMA er gevestigd.

Het poortje met de gevelsteen is het enige overblijfsel van het gasthuis. Het poortje is gevoegd bij het Lazaruspoortje en vormt de toegang tot de tuin van het museum Het Catharina gasthuis.

De heks van Gouda

Het Sint Elisabeth Gasthuis vormt het toneel voor de in 1931 verschenen roman De heks van Gouda.[2] De schrijver had zogenaamd een manuscript uit 1593 van Petrus Traudenius bewerkt tot een roman.[3] De legende vertelt het verhaal van een arme vrouw, die haar rijke zuster smeekt om brood voor haar kinderen. Deze antwoordde dat zij geen brood had en zou ze wel brood bezitten dan zou dat gelijk in steen veranderen. Haar wens ging direct in vervulling. Een steen in de vorm van een roggebroodje werd in het Elisabeth Gasthuis bewaard. Na de afbraak van het gasthuis is de steen overgebracht naar het Goudse museum. Van Cittert gebruikte deze legende in zijn roman.[4]Monumenten in de buurt van Sint Elisabeth Gasthuis in Gouda

Lazaruspoortje

Achter de Kerk 14
Gouda
LAZARUSPOORT van het Bestedelingenhuis. Rijk versierd poortje, fungerend als toegangspoort tot de tuin van het v.m. Catharina Gasthuis.

Oude brugleuningen en walhekken

Achter de Kerk 14
Gouda
OUDE BRUGLEUNINGEN EN WALHEKKEN. Achter de Kerk, zuidzijde. Jeruzalemstraat: Collatiebrug. Kleiweg tegenover Turfmarkt. Koorbrug, ten zu..

Steenhouwershuis

Achter de Kerk 13
Gouda
PAND met houten klokgevel met voluten (ca.1800 ?).

Pand met puntgeveltje van IJsselsteen

Achter de Kerk 12
Gouda
PAND met puntgeveltje van IJsselsteen (XVIII).

Kosterhuis

Achter de Kerk 15
Gouda
KOSTERHUIS. Statige lijstgevel (XIX A) met Empire-schuiframen. Huis met omlopend schilddak.

Kaart & Routeplanner

Route naar Sint Elisabeth Gasthuis in Gouda

Foto's (1)