Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Hofje van Jongkind in Gouda

Overig

Vrouwepoort 3
2801LW Gouda
Zuid Holland

Bouwjaar: 1702


Beschrijving van Hofje van Jongkind

POORTJE van de "Fondatie Adriaan Jongkind", 1702. Natuurstenen omlijsting, opschrift en hoofdgestel, waarboven wapen met festoenen. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 17010
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Het poortje van het voormalige Hofje van Jongkind aan De Zeugstraat, het poortje vormt thans de ingang van de tuin van het Verzetsmuseum in de Vrouwesteeg te Gouda

Het Hofje van Jongkind is een voormalig hofje van barmhartigheid gesticht in 1702 aan de Zeugstraat in de Nederlandse stad Gouda.

De Goudse notaris Adriaan Jongkind overleed in 1700 als vrijgezel. Hij had daarvoor testamentair bepaald dat de gereformeerde diaconie zijn enige erfgenaam zou zijn. Voorwaarde was dat een bedrag van ƒ 9.000 bestemd zou worden voor het oprichten van een hofje, dat zijn naam zou dragen. De woningen dienden voor de huisvesting van arme en oude weduwen zonder kinderen of van oude vrijsters, die in Gouda woonachtig waren en behoorden tot Nederduits Gereformeerde Kerk.[1] De bewoonsters ontvingen jaarlijks tien tonnen turf. Zijn huishoudster Pieterge Pieters van der Neut kreeg naast een legaat ook het recht om naast haar werkgever te worden begraven in de Sint-Janskerk van Gouda en voorrang om, samen met haar zuster Gooltje, in één van de huizen van het hofje te wonen.[2]

In 1701 kocht de diakonie een huis aan de Zeugstraat met enkele daarachter gelegen woningen. Het nieuwe hofje kreeg twee huurhuizen aan de straatzijde en negen huisjes in het hofje. De regels voor toewijzing van woningen in het hofje werden streng nageleefd. Zo kreeg een blinde vrouw geen toestemming om een inwonende hulp te huisvesten. Zij besloot daarop geen gebruik te maken van de hofjeswoning, maar bij haar zoon te gaan inwonen. Van de bepaling, dat de vrouwen lid moesten zijn van de Nederduits Gereformeerde Kerk werd eenmaal afgeweken, maar met de uitdrukkelijke bepaling, dat niemant na des sulks sal toegestaen worden, of sal een geruijme tijt lidmaet der gemeente geweest zijn.[2]

In 1959 werd het hofje verkocht en kwam er een speelgoedwinkel en een doe-het-zelfzaak.[1] Het poortje is bewaard gebleven en werd in 1988 verplaatst naar de Vrouwesteeg. Daar vormt het de toegang tot de tuin van het Verzetsmuseum.


Monumenten in de buurt van Hofje van Jongkind in Gouda

Voormalig Bankgebouw Knox en Dortland (tegenwoordig Verzetsmuseum)

Turfmarkt 30
Gouda
Inleiding BANKGEBOUW met inwendig WOONHUIS uit 1937, gelegen in de gesloten gevelwand van de Turfmarkt. Al in 1830 vestigde zich hier aan d..

Pand met tot ingezwenkte gevel met lijst veranderde trapgevel, waarvan de zijafdekplaten onderaan nog bewaard zijn. Gevel gesausd, ramen en pui modern ..

Turfmarkt 38
Gouda
PAND met tot ingezwenkte gevel met lijst veranderde trapgevel, waarvan de zijafdekplaten onderaan nog bewaard zijn. Gevel gesausd, ramen en ..

Gerend pand van parterre en verdieping met hoog zadeldak tussen puntgevels

Blauwstraat 16
Gouda
Volgens kadaster en huisnummering zelfstandige eenheid, die echter met het buurnummer nr 18-19 deel uitmaakt van wat zich vertoont als een b..

Gerend pand van parterre en verdieping met hoog zadeldak tussen puntgevels

Blauwstraat 19
Gouda
Volgens kadaster en huisnummering zelfstandige eenheid, die echter met het buurnummer nr 16-17 deel uitmaakt van wat zich vertoont als een b..

Pand met tot ingezwenkte gevel met lijst veranderde topgevel, waarvan de zijafdekplaten onderaan nog bewaard zijn. Gedateerd in cartouche

Turfmarkt 42
Gouda
PAND met tot ingezwenkte gevel met lijst veranderde topgevel, waarvan de zijafdekplaten onderaan nog bewaard zijn. Gedateerd in cartouche: 1..

Kaart & Routeplanner

Route naar Hofje van Jongkind in Gouda

Foto's (1)