Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Huize Endenburg (of Het Groote Huis) in Gouda

Woonhuis

Westhaven 65
2801PN Gouda
Zuid Holland

Bouwjaar: eerste helft 16e eeuw


Beschrijving van Huize Endenburg (of Het Groote Huis)

PAND met een oorspronkelijke trapgevel (XVI A), in XIXa afgeschuind en van een lijst voorzien. Natuurstenen banden, geprofileerde, halfrond gesloten nis met negblokken, waarbinnen deur en bovenlicht. Geblokte ontlastingsbogen boven de parterre-vensters. Ramen in de zoldervensters in trant XVIII. Inwendig: balkenzolder met korbelen en sleutelstukken met peerkraalprofiel. Zolder van drie jukken. In achterkamer beschilderd plafond, 1630, door Anthony Hendriksz. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 16991
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Huize Endenburg, één van de oudste huizen van Gouda, aan de Westhaven

Huize Endenburg is één van de oudere gebouwen van de Nederlandse stad Gouda.

Deurstijl met slijpsporen van messen Huize Endenburg, Westhaven te Gouda

Het huis is gelegen aan de Westhaven 65 te Gouda. Het is in de loop der tijd meerdere malen verbouwd. De achterkamer heeft een door Anthony Hendriksz. in 1630 beschilderd plafond. Tijdens de restauratie van 1953/1954 kwam achter een pleisterlaag de laatgotische gevel, die dateert uit het begin van de 16e eeuw, tevoorschijn. Van 1585 tot 1990, toen de firma Endenburg het pand verliet, was er een zeil- en tuigmakersbedrijf gevestigd. Het bedrijf was strategisch gelegen nabij de plek waar vroeger de schepen vanaf de Hollandse IJssel Gouda binnenvoeren om via de Gouwe hun weg te vervolgen. Ook het scheepvaartverkeer in zuidelijke richting diende via de Haven Gouda weer te verlaten naar de IJssel. Ook na de aanleg van de Mallegatsluis moest het normale scheepvaartverkeer, zo had de stad Gouda bedongen, van de route door de binnenstad gebruik te maken. De Mallegatsluis was, na het beleg van Leiden, uitsluitend toegankelijk voor oorlogsschepen. En nadat deze vaarroute ook voor handelsschepen werd toegestaan, waren de schippers verplicht enkele dagen in Gouda te verblijven. Handel en bedrijvigheid, waaronder de zeilmakerij, profiteerden daarvan. Halverwege de 18e eeuw werd dit privilege, de zogenaamde waterrechten, opgeheven. De zeilmakerij en scheepsagentuur van de familie Endenburg bleef echter tot ver in de 20e eeuw op deze plek gevestigd. Sporen van hun werkzaamheden zijn te zien aan de natuurstenen deurstijlen (zie linkerafbeelding). Vele generaties zeilmakers slepen hier hun messen en priemen.


Monumenten in de buurt van Huize Endenburg (of Het Groote Huis) in Gouda

Pand met ingezwenkte gevel onder rechte lijst

Westhaven 64
Gouda
PAND met ingezwenkte gevel (XVIII B) onder rechte lijst.

Pand met gepleisterde lijstgevel voor huis met hoog schilddak

Westhaven 70
Gouda
PAND met gepleisterde lijstgevel (XIXc) voor huis (XVII ?) met hoog schilddak.

Het Ossenhooft

Westhaven 63
Gouda
"HUIZE HET OSSENHOOFT". Eenvoudige lijstgevel met gesneden Lod.XVI-deur en -snijraam binnen omlijsting. Mooie stoeppalen met kettingen. Hal ..

Hoek Veerstal

Westhaven 72
Gouda
Hoek Veerstal. Twee vakken breed en langs de Veerstal vijf vakken diep PAND met afgeronde hoek. Gepleisterde gevels met Empire ramen. Deur e..

Pand met lijstgevel, boven

Westhaven 62
Gouda
PAND met lijstgevel, boven XIX A, onder XVIII, met zeer fraai gesneden voordeur, Lod.XV en rozetten (XIX) in de kroonlijst. Mezzanino. De ge..

Kaart & Routeplanner