Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Het Ossenhooft in Gouda

Woonhuis

Westhaven 63
2801PN Gouda
Zuid Holland

Bouwjaar: laatste kwart 18e eeuw


Beschrijving van Het Ossenhooft

"HUIZE HET OSSENHOOFT". Eenvoudige lijstgevel met gesneden Lod.XVI-deur en -snijraam binnen omlijsting. Mooie stoeppalen met kettingen. Hal met stuc XVIIId en tochtpui met stucborstbeelden. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 16989
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Het Ossenhooft aan de Westhaven te Gouda

Het Ossenhooft is een monumentaal grachtenpand aan de Westhaven in de Nederlandse stad Gouda.

De woning dankt haar naam waarschijnlijk aan een hier woonachtige bierbrouwer. Een okshoofd was een oude biermaat van een kwart ton. De naam werd verbasterd tot ossehooft. Al in 1496 zou op deze plek de brouwerij De Ossekop van Jacob Cutert gevestigd zijn geweest.[1] De Goudse geschiedschrijver Ignatius Walvis noemde Het Ossenhooft als de plaats waar in 1572 de geuzen een kanon hadden opgesteld om vandaar het kasteel van Gouda te beschieten.[2] Ook in de 17e en de 18e eeuw werd het pand bewoond door verschillende bierbrouwers. De bierbrouwerij bevond zich achter de woning, met een uitgang naar de Peperstraat.

In de 20e eeuw werd het pand bewoond door de Goudse huisarts H.A.M. Eykman.

Het pand vormt een onderdeel van de canon van Gouda, om de betekenis van de bierbrouwerijen voor Gouda duidelijk te maken.[3]


Monumenten in de buurt van Het Ossenhooft in Gouda

Pand met lijstgevel, boven

Westhaven 62
Gouda
PAND met lijstgevel, boven XIX A, onder XVIII, met zeer fraai gesneden voordeur, Lod.XV en rozetten (XIX) in de kroonlijst. Mezzanino. De ge..

Pand met ingezwenkte gevel onder rechte lijst

Westhaven 64
Gouda
PAND met ingezwenkte gevel (XVIII B) onder rechte lijst.

Uiterste brug

Westhaven 61
Gouda
Inleiding De over de Haven gelegen BRUG, genoemd 'Uiterste Brug', is in 1879 gebouwd ter vervanging van een draaibrug uit 1845. De grotende..

Huize Endenburg (of Het Groote Huis)

Westhaven 65
Gouda
PAND met een oorspronkelijke trapgevel (XVI A), in XIXa afgeschuind en van een lijst voorzien. Natuurstenen banden, geprofileerde, halfrond..

Pand met lijstgevel met klesoortjes

Westhaven 58
Gouda
PAND met lijstgevel (XVIII) met klesoortjes. Verdiepte kroonlijst met spiegels en consoles, Lod.XIV. Hardstenen plint en geprofileerde venst..

Kaart & Routeplanner


Foto's (4)