Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Voormalig gymnasium burgemeesterswoning Willem van Strijen woning De Lange van Wijngaerden in Gouda

Gebouw

Westhaven 52
2801PM Gouda
Zuid Holland

Bouwjaar: tweede helft 17e eeuw


Beschrijving van Voormalig gymnasium burgemeesterswoning Willem van Strijen woning De Lange van Wijngaerden

PAND met vijf vensterassen brede, zandstenen pilastergevel (XVIIB) met Korintische kapitelen en hoeklisenen. Gemoderniseerd in Lod.XIV-stijl met gebeeldhouwde middenpartij en zware attiek met siervazen en versierd middenstuk. Eenvoudige deur met snijraam circa 1800. Empire schuiframen. Achtergevel met smalle zijrisalieten, deur met vensteromlijsting en lijst met Lod.XIV-consoles. Inwendig: hal, trappenhuis met lichtkoepel, kamers met plafonds, schouwen en dessus-de-portes, Lod.XIV. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 16982
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Coornhert Gymnasium
Hoofdgebouw aan het Jan van Renesseplein
Hoofdgebouw aan het Jan van Renesseplein
Algemeen
Locatie Gouda, Nederland
Opgericht . voor 1366 als parochieschool
· 1573 als Latijnse School
· 1889 in huidige vorm
Type Voortgezet onderwijs
Denominatie Openbaar onderwijs
Onderwijsniveaus Gymnasium
Bevoegd gezag Stichting Openbaar Voortgezet Onderwijs Gouda
Personen
Rector Drs. M.G.P. Oehlenschläger
Conrector Drs. J. Cramer
Docenten 57
Leerlingen 721
Overig
Afkorting C.G.
Motto Coornhert daagt je uit!
Schoolkrant Kèrux Chruseos
Website http://www.coornhert-gymnasium.nl
De Latijnse school aan de Groeneweg te Gouda in het voormalige klooster van de Cellebroeders
De Latijnse school aan de Groeneweg te Gouda in het voormalige klooster van de Cellebroeders
Portaal  Portaalicoon   Onderwijs

Het Coornhert Gymnasium is een categoriaal gymnasium te Gouda. Het is een openbare school met circa 720 leerlingen, uit zowel Gouda als de omgeving. De school is vernoemd naar de 16e-eeuwse humanistische geleerde Dirck Volkertsz. Coornhert, die zijn laatste levensjaren in Gouda doorbracht.

Het gymnasium heeft zijn oorsprong in de 14e eeuw als parochieschool bij de Sint-Janskerk. De school veranderde daarna meerdere keren van locatie en werd ook omgezet in een Latijnse school. Deze Latijnse school werd in 1888 omgezet in een pro-gymnasium en in 1890 in een echt gymnasium. Op 4 januari 1890 ging het gymnasium feestelijk van start en werd het 'nieuwe' onderkomen aan de Haven in gebruik genomen. Tegenwoordig is het gymnasium gevestigd op een locatie buiten de historische binnenstad.

Geschiedenis

Het Coornhert Gymnasium heeft als voorloper de parochieschool en de Latijnse school. De parochieschool bestond in ieder geval al vanaf 1366 in Gouda en stond dicht bij de Grote of Sint-Janskerk.[1] Later was de parochieschool gevestigd aan de Markt (op de plaats van het huidige gebouw Arti Legi), om vervolgens te verhuizen naar Huize Groeneweg, het voormalige klooster van de Cellebroeders.

Dirck Volckertsz. Coornhert

Vanaf dat moment (omstreeks 1573) was de school geen parochieschool meer, maar werd zij de Latijnse school genoemd. Na een periode aan de Lange Tiendeweg (in het gebouw van eertijds de schutterij "de Doelen") gevestigd te zijn geweest, verhuisde de school in 1889/1890 naar de Westhaven 52 (het vroegere woonhuis van Cornelis Johan de Lange van Wijngaarden). Dit gebouw kon verkregen worden dankzij een schenking van de toenmalige directeur van de Kaarsenfabriek.

Bij raadsbesluit van 23 juli 1947 werd de school genoemd naar Dirck Volkertsz. Coornhert, de in 1590 in Gouda overleden humanistische geleerde. In 1952 werd een nieuw gebouw aan de Nansenstraat 40 betrokken. De eerste steen voor dit gebouw was gelegd door mr. L.A. Kesper, commissaris van de Koningin van Zuid-Holland, zoon van een vroegere conrector van het gymnasium en tevens gemeentearchivaris van Gouda.

De laatste jaren is het gymnasium gevestigd in het voormalige onderkomen van de Goudse Huishoudschool aan het Jan van Renesseplein, naast de Bodegraafse Straatweg. Aan de overzijde van deze weg bevindt zich een dependance, waar voornamelijk bètavakken worden onderwezen. In 2005 werd het hoofdgebouw verbouwd en uitgebreid. In 2012 is ook de dependance uitgebreid.

Het schoollied

Het schoollied wordt ieder jaar bij de diploma-uitreiking in de Sint-Janskerk gezongen onder begeleiding van het schoolorkest. Het lied is geschreven door dr. L.A. Kesper.

Amamus

Amamus omnes artes nos
Et omnia quae musarum dos
Nos omnes sumus socii
Quae et qui, quae et qui
Miscemus utile dulci

Concordia nos habeat
Discidium intereat
Et simus amicissimi
Quae et qui, quae et qui
Miscemus utile duci

Sit semper florentissimum
Gymnasium Aurelium
Nos etiam discipuli
Quae et qui, quae et qui
Miscemus utile dulci

Activiteiten

Op het Coornhert Gymnasium worden verschillende activiteiten aangeboden. Zo zijn er een schoolorkest, een debatclub die deelneemt aan toernooien in binnen- en buitenland, een schaakclub, een programmeerclub, een animeclub en een toneelgroep, 'Ongewenst', die eenmaal in het jaar een voorstelling opvoert. In maart organiseert de school een muziekavond, de zogeheten Glamour Night. De avond werd in 1993 voor het eerst gehouden en bestaat tegenwoordig uit drie voorstellingen die gevuld worden met hoofdzakelijk muziek en daarnaast dans en kleinkunst. Het schoolprogramma omvat reizen en excursies in zowel binnen- als buitenland.

Bekende oudscholieren

De bekende humanist Desiderius Erasmus was tussen 1473 en 1478 leerling van de parochieschool in Gouda, waar hij les kreeg van zijn oom Pieter Winckel (de latere onderpastoor van de Sint-Janskerk).[2]

De volgende bekende personen hebben aan de school onderwijs gevolgd:

De school heeft een oud-leerlingenvereniging die via de website van de school te bereiken is.

Eerdere functies van het gebouw

In 1952 startte hier de Algemene School voor Lager en Middelbaar Beroepsonderwijs 'De Breevaart'.

Externe links


Monumenten in de buurt van Voormalig gymnasium burgemeesterswoning Willem van Strijen woning De Lange van Wijngaerden in Gouda

Den Leeuwenburgh

Westhaven 51
Gouda
PAND met halsgevel met pilasters (XVIIc) in Vingboonstrant. Van het bovendeel is slechts het onderstuk met zijvoluten bewaard gebleven. De ..

't Vlaschvadt

Westhaven 53
Gouda
PAND met gepleisterde lijstgevel (XVIII B), waarvan de bovenverdieping verhoogd is. Hardstenen vensterdorpels, schuiframen in stijl XVIII in..

Pand met lijstgevel gepleisterd, met mezzanino

Westhaven 50
Gouda
PAND met lijstgevel (XIX A), gepleisterd, met mezzanino.

Huis met zadeldak en dakvenster

Westhaven 55
Gouda
HUIS met zadeldak en dakvenster. Gepleisterde lijstgevel (ca. 1800) met deur en snijraam.

Pand met tuitgeveltje met fronton

Westhaven 56
Gouda
PAND met tuitgeveltje met fronton (XVIII). Metselwerk vernieuwd (?). Pui (XIXc) met stucversieringen. Schuiframen in de verdieping.

Kaart & Routeplanner

Route naar Voormalig gymnasium burgemeesterswoning Willem van Strijen woning De Lange van Wijngaerden in Gouda

Foto's (13)

Alle 13 foto's weergeven