Meer dan 63.000 rijksmonumenten


De Moriaan in Gouda

Woonhuis

Westhaven 29
2801PJ Gouda
Zuid Holland

Bouwjaar: ca. f1625


Beschrijving van De Moriaan

HUIS "de Moriaan". Renaissance gevel (ca.1625) met oorspronkelijke, houten pui onder geprofileerde puibalk, verdieping met gebeeldhouwde maskers, korfbogige ontlastingsbogen met klokken en sluitstenen, natuurstenen banden, geprofileerde waterlijsten muurankers. Top gewijzigd. Zijvoluten op dekplaten. Eenvoudige lijst XIXa (?). Zeer fraai interieur. Gerestaureerd ca.1955. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 16970
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Het vernieuwde museum - februari 2008

Het nationaal farmaceutisch museum, voorheen bekend als Museum De Moriaan, was gevestigd in een grachtenpand aan de Westhaven in Gouda. Het is in 2011 gesloten.[1]

In december 2007 heropende het museum zijn deuren na een grondige verbouwing. Het nationaal farmaceutisch museum liet de geschiedenis van het geneesmiddel vanaf de 16e eeuw zien. Doel van het museum was om de geschiedenis van de farmacie voor een breed publiek museaal te tonen en om de ontwikkeling van geneesmiddelen te belichten. Het museum was een initiatief van een aantal apothekers in nauwe samenwerking met Museum Gouda en de Koninklijke Nederlandse Maatschappij ter bevordering der Pharmacie. In de voor het publiek toegankelijke medicinale tuin aan de achterzijde van het museum stonden geneeskrachtige planten.

Voorheen beheerde museum De Moriaan een collectie pijpen en Gouds plateel. Deze collectie is overgegaan naar Museum Gouda.

Geschiedenis van het pand

De eerste vermelding van het huis dateert uit 1513. Tot 1605 was er een bakkerij De Twaelff Halff Maenen in het gebouw gevestigd. Daarna werd het een kruidenierswinkel met de naam In de Goecoop. De afgebeelde gevelsteen kwam uit deze periode en droeg de spreuk: Loop, loop, dit is in de Goecoop. Op het eind van de 17e eeuw werd het een winkel voor tabak, koffie en thee. De gevelversiering met de tabakskarotten dateert uit de 17e eeuw en het uithangbord met de Moriaan uit de 18e eeuw.

In 1938 werd er een museum gevestigd met een collectie van de belangrijkste Goudse aardewerkfabrieken. Vanaf 2008 was het nationaal farmaceutisch museum in 'de Moriaan' gevestigd.[2] In het museum waren de interieurs van de Kralingsche apotheek Ploeg en van de Goudse apotheek Grendel opgesteld.

De huidige voorgevel in de Hollandse renaissancestijl werd rond 1617 gebouwd. De gevel werd op vlucht gebouwd, voorover hellend, zodat de bovenverdiepingen meer ruimte in de lengte kregen. Ook wordt als voordeel genoemd, dat zodoende de gevel (met de vensters) niet direct in de neervallende regen stond. De bovenste verdieping is ruim 1 meter langer dan de begane grondvertrekken.

Externe link


Monumenten in de buurt van De Moriaan in Gouda

Concordia. Oorspronkelijk een patriciër woning uit 1762. Vanaf 1887, is het huis in bezit van de Rooms Katholieke Leesvereniging. De naam Concordia ..

Westhaven 27
Gouda
PAND met gevel onder verdiepte kroonlijst, met Lod.XIV consoles versierde middenpartij. Gesneden deur in vroege Lod.XV-vormen. Inwendig: ges..

Pand met gepleisterde lijstgevel met stucversieringen

Westhaven 27
Gouda
PAND met gepleisterde lijstgevel (XIXc) met stucversieringen.

Westhaven 22+23

Westhaven 26
Gouda
PAND met lijstgevel, met deurpartij en bovenlicht (XVIIId). Getoogde vensters met strekken die de togen volgen en Empire schuiframen.

Westhaven 34 vroeger woonhuis Ary Blanken, waterbouwkundige

Westhaven 34
Gouda
PAND met hardstenen lijstgevel, Lod.XIV, met gesneden consoles onder de kroonlijst. Smeedijzeren bovenlicht, vensters met roedenverdeling XV..

Pand met ingezwenkte gevel onder lijst

Oosthaven 28
Gouda
PAND met ingezwenkte gevel onder lijst (XVIIId).

Kaart & Routeplanner

Route naar De Moriaan in Gouda