Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Voormalige Muziekschool (Westhaven 12) in Gouda

Gebouw

Westhaven 12
2801PH Gouda
Zuid Holland


Beschrijving van Voormalige Muziekschool (Westhaven 12)

PAND met rijke lijstgevel, Lod.XV met middenrisaliet. Gesneden deur- en raamomlijsting, gesneden consoles onder de kroonlijst, getoogde vensters, waarin Empire-schuiframen. Strekken boven de vensters, die de raamboog volgen. Deur met bovenlicht. Het huis draagt een zadeldak met twee dakvensters. Inwendig: stucgang, gebeeldhouwde trap en deuren Lod.XV. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 16961
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Voormalige patriciërswoning aan de Westhaven 12 te Gouda

Het pand aan de Westhaven 12 te Gouda is een voormalige patriciërswoning, die later gebruikt werd als ziekenhuis en als muziekschool.

Geschiedenis

In de 16e eeuw werd het pand aan de Westhaven 12 bewoond door de Goudse regent Dirck Cornelisz. van Reynegom. Van Reynegom was een rijke bierbrouwer. Hij was tevens tollenaar (rentmeester) van de tol van de graaf van Holland, Philips II. Hij inde de tol voor de doorvaart door Gouda. De Spaansgezinde Van Reynegom werd in 1572 beschuldigd van een samenzwering om de stad weer in handen te spelen van de Spanjaarden. Hij werd gevangengezet en verbannen. In 1584 overleed hij en werd begraven in de Sint-Janskerk.[1]

In de 18e eeuw zijn onder meer de pensionaris Jacob Snels en de burgemeester Willem Decker bewoners van het grachtenpand geweest. De Decker kocht in 1763 het pand van Snels met het naastgelegen pand en liet er één woning van maken. Bij zijn overlijden in 1780 was het huis ƒ 16.000 waard. In 1900 kocht de gemeente Gouda het pand en vestigde er de stadsmuziekschool. In 1937[2] werd het gebouw verkocht aan het protestantse Diaconessenhuis "De Wijk", dat ook al de naastgelegen panden in gebruik had. Nadat het ziekenhuis in 1970 opging in het Bleulandziekenhuis (later Groene Hart Ziekenhuis) werd het verpleeghuis Callicarpa de nieuwe bewoner. Na zeven jaar kreeg het gebouw, in 1977, opnieuw de bestemming van muziekschool. In de periode 1989/1990 werden de stucplafonds in de hal en het monumentale trappenhuis gerestaureerd. Aan de achterzijde van het gebouw bevindt zich een stadstuin, die in 1992 werd gerenoveerd. Het gebouw is erkend als een rijksmonument.

Zie ook


Monumenten in de buurt van Voormalige Muziekschool (Westhaven 12) in Gouda

Pand met gevel met rijk gesneden kroonlijst en consoles, lod

Westhaven 13
Gouda
PAND met gevel (XVIIIb) met rijk gesneden kroonlijst en consoles, Lod.XIV en mooi gesneden deur in dezelfde stijl.

Voormalige apotheek Westhaven 14

Westhaven 14
Gouda
PAND met gepleisterde gevel onder rijk gesneden kroonlijst met consoles, Lod.XV en banderolle met: "Apotheek". Oorspronkelijke winkelpui en ..

De engel

Westhaven 15
Gouda
PAND met gevel (XIX B) onder kroonlijst, waarin opschrift: Anno 1725, omgeven door lofwerk en met consoles, Lod.XIV.

Pand met lijstgevel met overkraagde verdiepingen

Westhaven 6
Gouda
PAND met lijstgevel (XVIII) met overkraagde verdiepingen. In de tweede verdieping schuiframen stijl XIXa. Het huis heeft een schilddak, even..

De Vlasblom

Westhaven 19
Gouda
PAND met lijstgevel (XVIIIc) met getoogde vensters, rijk gesneden deur met bovenlicht in Lod.XV-vormen. Hardstenen plint en vensterdorpels...

Kaart & Routeplanner

Route naar Voormalige Muziekschool (Westhaven 12) in Gouda

Foto's (2)