Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Vrouwetoren in Gouda

Kerkelijk Gebouw

Vrouwesteeg 34
2801EK Gouda
Zuid Holland

Bouwjaar: laatste kwart 16e eeuw


Beschrijving van Vrouwetoren

Bakstenen TOREN (XVId) der v.m.O.L.Vrouwekapel, met ingang en achtzijdige, houten lantaarn met spits uit 1754. Bekroning herbouwd 1961-'62. De toren markeert de hoek van de Nieuwe Haven en de Vrouwesteeg. Klokkenstoel met klok van T. Both, 1590, diam. 101,3 cm. Mechanisch torenuurwerk, B. Eijsbouts, 1920, is buiten gebruik gesteld. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 16958
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
De Vrouwetoren aan de Nieuwehaven te Gouda
De Vrouwetoren in Gouda

Onze-Lieve-Vrouwtoren (of Vrouwetoren) is het restant van de afgebroken Onze-Lieve-Vrouwekapel op de hoek van de Nieuwehaven en de Vrouwesteeg in de Nederlandse stad Gouda.

De Vrouwetoren in 1585, de kapel is dan al afgebroken (fragment stadskaart uit 1585)[1]
De Vrouwentoren op een door Simon Klapmuts geschilderd kamerscherm omstreeks 1764-1769

De kapel, gewijd aan Maria, met toren werd gebouwd in de periode 1489 tot 1494[2] in opdracht van de Rozenkransbroederschap. De kapel deed dienst als armenschool voor meisjes, zij kregen kosteloos les in lezen en godsdienst. Na de hervorming werd de kapel gebruikt voor de erediensten van de protestanten, voordat zij gebruik gingen maken van de Sint-Janskerk. De banken werden in 1574 overgebracht naar de Sint-Janskerk. De kapel werd daarna afgebroken, maar de toren is blijven staan.

In 1754 moest de fundering worden verstevigd en werden er steunberen aangebracht om verdere verzakking te voorkomen. Ook werd de spits weer rechtgezet. De werkzaamheden werden verricht onder leiding van Hendrik Kuijter, een uit Amsterdam afkomstige meester vijzelaar.

In 1957 was de bouwkundige staat van de torenspits dermate verslechterd, dat deze moest worden verwijderd. Het duurde vijf jaar voordat er een nieuwe spits, een kopie van de oude, op de toren kon worden geplaatst.

De klok in de toren dateert uit 1590 en is gemaakt voor de Sint-Janskerk door de Utrechtse klokkengieter Thomas Both. Via de Potterspoort is de klok in 1683 in de Vrouwetoren terechtgekomen. Het opschrift van deze klok luidt Si Deus pro nobis quis contra nos, Thomas Both me fecit 1590 (vertaald: Als God voor ons is, wie is dan tegen ons, Thomas Both heeft me gemaakt in 1590).[3]


Monumenten in de buurt van Vrouwetoren in Gouda

Woonhuis in Eclectische stijl

Regentesseplantsoen 28
Gouda
Inleiding Het WOONHUIS uit 1898 gebouwd in Eclectische stijl naar ontwerp van architect H.J. Nederhorst maakt deel uit van complex van twee..

Hofje van Jongkind

Vrouwepoort 3
Gouda
POORTJE van de "Fondatie Adriaan Jongkind", 1702. Natuurstenen omlijsting, opschrift en hoofdgestel, waarboven wapen met festoenen.

Voormalig Bankgebouw Knox en Dortland (tegenwoordig Verzetsmuseum)

Turfmarkt 30
Gouda
Inleiding BANKGEBOUW met inwendig WOONHUIS uit 1937, gelegen in de gesloten gevelwand van de Turfmarkt. Al in 1830 vestigde zich hier aan d..

De Pauw

Kleiweg 17
Gouda
PAND met gevel met fraai gesneden kroonlijst, gedateerd 1727. Consoles in de vorm van pauwen en putti. De vensters van de zolderverdieping h..

Kantoorgebouw Knox en Dortland, later architectenbureau Nederhorst

Turfmarkt 12
Gouda
Inleiding Een in 1897 door de Goudse architect H.J. Nederhorst gebouwd KANTOORGEBOUW, dat oorspronkelijk bestemd was als bankgebouw voor ee..

Kaart & Routeplanner

Route naar Vrouwetoren in Gouda

Foto's (3)