Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Weeshuis in Gouda

Gebouw

Spieringstraat 1
2801ZH Gouda
Zuid Holland

Bouwjaar: 1642 (jaartal)


Beschrijving van Weeshuis

V.M. WEESHUIS. Langwerpig GEBOUW van veertien vakken op de hoek van de Spieringstraat en de Patersteeg. Sierlijke topgevel met natuurstenen banden, korfbogige ontlastingsbogen, geprofileerde waterlijsten, top met rolwerk-contouren en sierankers, gedateerd 1642. De zijgevel aan de binnenhof heeft geblokte ontlastingsbogen boven de vensters; de gevel aan de Patersteeg daarentegen is grotendeels blind. Naast de voorgevel natuurstenen poortje tussen Jonische pilasters, bekroond door opzetstuk met reliëf van twee weeskinderen met stadswapen, waarboven gebogen fronton met puttokopje en: 1643. Interieur: gesneden schouw (XVII) op caryatiden in de vorm van weeskinderen. Hierboven draagstuk van een laat-gotische schoorsteen. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 16920
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Weeshuis (Gouda)
Rechts weeshuis en links Jeruzalemkapel
Rechts weeshuis en links Jeruzalemkapel
Oorspr. functie weeshuis
Huidig gebruik bibliotheek
Start bouw 1642
Verbouwing 1875
Monumentstatus rijksmonument
Monumentnummer 16920
Afbeeldingen
Binnenplaats van het voormalige weeshuis van Gouda
Binnenplaats van het voormalige weeshuis van Gouda
Portaal:  Civiele techniek en bouwkunde

Het weeshuis in de Nederlandse stad Gouda staat aan de Spieringstraat en dateert uit de eerste helft van de 17e eeuw.

Geschiedenis

In Gouda werd in 1586 een aalmoezenierskamer opgericht, die belast werd met de armenzorg in de stad. In 1599 werd het Aalmoezeniersweeshuis in gebruik genomen, waar wezen werden ondergebracht, die niet in het bestaande Heilige Geesthuisweeshuis konden worden opgenomen. In principe werden in dit laatstgenoemde weeshuis de weeskinderen van poorters geplaatst. In de eerste helft van de 17e eeuw breidde de wezenzorg zich verder uit en kochten de aalmoezeniers een zestal woningen gelegen aan de Spieringstraat. In 1642 werd op de plaats van de aangekochte woningen het nieuwe weeshuis gebouwd.

Op het fries boven de toegangspoort staat de volgende tekst: Ons magistraat en wijsen raet met de regenten al haar eer en lof nimmermeer in 't stof verrotten zal: opdat se weer voor wesen teer zoo Gouds als vreemde kinderen hier Ter Gouw dit schoon gebouw doen stichten zonder minderen.

Links van het weeshuis ligt de Jeruzalemkapel die omstreeks 1500 werd gebouwd. Na 1572 kwam de kapel in het bezit van de stad. De kapel werd door de aalmoezeniers gebruikt als vergaderruimte.

In 1812 werden beide weeshuizen samengevoegd, waarschijnlijk omdat het verschil tussen poorter en niet-poorter was komen te vervallen en beide weeshuizen met onderbezetting kampten, omdat veel jongens dienst moesten doen in het Franse leger. Het verenigde weeshuis heeft tot de Tweede Wereldoorlog dienstgedaan. In 1939 is er een groep van veertig joodse kinderen, die uit Duitsland gevlucht waren, in het weeshuis ondergebracht. Tijdens de Tweede Wereldoorlog hebben enkele Goudse scholen gebruikgemaakt van lokalen in het gebouw. In 1948 werd het weeshuis opgeheven. De overgebleven fondsen werden ingezet voor het jeugd- en jongerenwerk en speeltuinwerk in Gouda.

Rechts van het hoofdgebouw aan de Spieringstraat bevindt zich de toegangspoort naar de binnenplaats. De gebouwen van het voormalige weeshuis zijn in een carrévorm gegroepeerd om deze binnenplaats en zijn via de binnenplaats toegankelijk. De voorgevel van het hoofdgebouw aan de Spieringstraat heeft een maniëristische rolwerkgevel. De toegangspoort naar de binnenplaats heeft classicistisch poortje met ter weerszijden ionische pilasters. Boven de toegangspoort zijn twee weeskinderen afgebeeld met het wapen van de stad Gouda. In fronton daarboven staat het jaartal 1643 met in het midden een gevleugelde putto, een cherubijntje. Recht tegenover de ingang bevindt zich aan de achterzijde van de binnenplaats een vleugel van het gebouw met een neorenaissance uiterlijk. Dit deel van het complex werd in 1875 gebouwd en is gelegen aan de Groeneweg waarvoor een gedeelte van de bestaande gebouwen werd gesloopt. Het ontwerp was van de gemeentearchitect L. Burgerdijk. De bouw werd uitgevoerd door de Goudse aannemer H.J. Nederhorst.

In 1973 werd in een deel van het voormalige weeshuis de centrale vestiging van de openbare bibliotheek Gouda gevestigd. Een ander deel van het gebouw - gelegen aan de Groeneweg - werd bestemd voor het gemeentearchief en de Librije (later het streekarchief Midden-Holland). In de eerste maanden van 2014 zijn de bibliotheek en het streekarchief verhuisd naar het verbouwde pand van een voormalige chocoladefabriek aan Klein Amerika.

Het oudste gedeelte van het gebouw is erkend als rijksmonument en het in 1875 gebouwde gedeelte is aangewezen als gemeentelijk monument. Spieringstraat 1 stond in 1961 model voor het 17e, en in 1966 voor het 25e Delfts blauwe huisje van KLM.


Monumenten in de buurt van Weeshuis in Gouda

Weeshuis

Spieringstraat 1
Gouda
PAND met lijstgevel (ca.1800) met Empire ramen.

Pand met lijstgevel gepleisterd

Spieringstraat 1
Gouda
PAND met lijstgevel (XVIII), gepleisterd.

Willem Vroesenhuis

Willem Vroesenplein 2
Gouda
V.M. OUDEMANNENHUIS. GEBOUW op haakse plattegrond op de hoek van de Spieringstraat, tegenover het Weeshuis. Gepleisterde gevels met in de S..

Jeruzalemkapel

Jeruzalemstraat 12
Gouda
JERUZALEMKAPEL (midden XVI). Twaalfzijdig GEBOUW met tentdak. Bakstenen muren met natuurstenen hoekblokken. Spitsboogvensters. Stergewelf op..

Swanenburgh's hofje

Swanenburghshofje 1
Gouda
"Swanenburgh's HOFJE", 1692, vernieuwd XIX.

Kaart & Routeplanner