Meer dan 63.000 rijksmonumenten


De Sterke Samsom in Gouda

Woonhuis

Oosthaven 68
2801PG Gouda
Zuid Holland

Bouwjaar: ca. 1800 (bovenlicht)


Beschrijving van De Sterke Samsom

PAND met lijstgevel in Lod.XIV-stijl met versierde middenpartij en gesneden consoles onder de kroonlijst. In de verdieping Empire-schuiframen. Deur met gesneden bovenlicht (circa 1800). Stoep. In het interieur een Lod.XIV trap. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 16900
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Oosthaven 68
De voormalige burgemeesterswoning "De Sterke Samsom"
De voormalige burgemeesterswoning "De Sterke Samsom"
Locatie Gouda
Oorspr. functie woonhuis
Start bouw 1595
Verbouwing 1750 en later
Bouwstijl Lod.XIV
Monumentstatus rijksmonument
Monumentnummer 16900
Portaal  Portaalicoon   Civiele techniek en bouwkunde

De Sterke Samsom is de naam van een patriciërswoning, die in de 19e eeuw diende als burgemeesterswoning aan de Oosthaven in de Nederlandse plaats Gouda.

Het pand heeft in de loop der tijd, verschillende functies gehad, zo was er in de 17e eeuw een kostschool voor meisjes in gevestigd. In het midden van de 18e eeuw werden enkele middeleeuwse panden aan de Oosthaven in opdracht van de Goudse regent Francois de Mey samengevoegd tot één woning. De voorgevel dateert uit deze periode. In de 19e eeuw werd dit de ambtswoning van de Goudse burgemeester Nicolaas IJzendoorn. Ook zijn zoon Albertus Adrianus van Bergen IJzendoorn, die hem als burgemeester opvolgde, gebruikte deze woning als zijn ambtswoning. Hij legateerde de achter zijn woning gelegen tuin aan de gemeente Gouda. Na zijn overlijden in 1895 werd de tuin bij het Houtmansplantsoen gevoegd. In 1927 werd Egbertus Gerrit Gaarlandt benoemd tot burgemeester van Gouda. De Sterke Samson kwam in zijn bezit. Gaarlandt stelde het pand beschikbaar aan de Goudsche Industrie- en Huishoudschool. Na een grondige verbouwing door architect D. Stuurman, werd de school in 1932 in gebruik genomen. In 1952 verliet de school het pand en startte als Algemene School voor Lager en Middelbaar Beroepsonderwijs 'De Breevaart' aan het Jan van Renesseplein 1 in Gouda.[1]


De Goudse kunstschilder Carla Rodenberg heeft in de 20e eeuw jarenlang illegaal in de Sterke Samsom gewoond en gewerkt.[2]


Monumenten in de buurt van De Sterke Samsom in Gouda

Woonhuis, drie traveeën brede woonhuis opgetrokken in rode baksteen op een hardstenen plint bestaat uit twee bouwlagen en kapverdieping

Oosthaven 67
Gouda
Inleiding De voorgevel van dit WOONHUIS had oorspronkelijk een klokgevel maar kreeg het huidige aanzien na een ingrijpende verbouwing, die ..

Pand met eenvoudige lijstgevel met gewijzigde pui, empire schuiframen in de verdieping en dakvenster met vleugelstukken

Oosthaven 69
Gouda
PAND met eenvoudige lijstgevel (ca.1800) met gewijzigde pui, Empire schuiframen in de verdieping en dakvenster met vleugelstukken.

Pand met tuitgeveltje met fronton op de hoek van de 'punt'

Oosthaven 72
Gouda
PAND met tuitgeveltje met fronton (XVIII A) op de hoek van de "Punt". Moderne pui in oude stijl, schuiframen en hardstenen stoep. Gepleister..

Woonhuis in een bouwstijl verwant aan de neo-hollandse-renaissancestijl

Oosthaven 63
Gouda
Inleiding Het van 1886 daterende vooraanzicht van het WOONHUIS, alsmede een aantal details in het inwendige, worden gekenmerkt door een aan..

Sluiswachterswoning Tolhuis, bij Havensluis

Nieuwe Veerstal 1
Gouda
Aan de IJsselzijde schilderachtige SLUISWACHTERSWONING (XVII A); begane grond met hoog schilddak, waarin dakkapellen; natuurstenen banden en..

Kaart & Routeplanner

Route naar De Sterke Samsom in Gouda

Foto's (1)