Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Twee huizen achter een gevel van vijf traveeën in Amsterdam

Woonhuis

Herengracht 615 A
1017CE Amsterdam
Noord Holland

Bouwjaar: tweede helft 17e eeuw


Beschrijving van Twee huizen achter een gevel van vijf traveeën

Twee huizen achter een gevel van 5 traveeën (in de kern XVII B, doch geheel verbouwd 1767 en plm 1800). Gevel met middenrisaliet, onder rechte triglyfenlijst en gesneden fronton (1767). Twee getoogde dakkapellen plm 1800. Hardstenen onderpui met deuren in hun omlijstingen (1676); snijramen plm 1800. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 1690
Laatste wijziging: 2014-10-12 19:38:37.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Romaanse kerktravee
A=middenschip B=zijbeuk
Gotische kerktravee
A=middenschip B=zijbeuk
Stadhuis Torhout; 7 traveeën

Een travee (afgeleid van het Franse woord travée, en oorspronkelijk van het Latijnse trabis, balk) of gewelfjuk is onder andere een deel van een gebouw, dat wordt bepaald door twee opvolgende steunpunten in de lengterichting van het gebouw.

Een travee is ook een begrip in de vlakverdeling van een gevel. De travee is dan de afstand waarbij de gevel zich in de lengterichting begint te herhalen, dit komt dan overeen met de breedtes van deuren en vensters.

Met een travee wordt ook een gedeelte van een schoolklas aangeduid, gemarkeerd door een reeks bijeenhorende tafeltjes. Zo bestaat de traditionele 'busopstelling' in een klaslokaal uit drie traveeën van tien tafeltjes, waarbij elke travee bestaat uit vijf gepaarde tafeltjes, ruimte biedend aan tien leerlingen.

In een romaanse kerk wordt de travee bepaald door de steunpunten van het vierkante kruisgewelf in het middenschip.

Twee vierkante gewelven van de zijbeuk (B) zijn samen even breed als de middenbeuk (A) en vallen derhalve binnen de travee. Dit systeem wordt het gebonden stelsel genoemd. Door de afwisseling van zwaardere en lichtere pijlers of kolommen (alternerend stelsel) wordt het systeem niet als te schematisch ervaren.

In de gotische kerktravee zijn de gewelven van zijbeuken (B) en middenschip (A) even breed. De gewelven in de zijbeuken zijn vierkant, het hoofdgewelf in het middenschip kan een rechthoekig kruisribgewelf zijn. Ook een koor kan in traveeën worden verdeeld, deze worden elk dan een koortravee genoemd.

Bij een arcade is een travee de overspanning gedragen door twee kolommen of zuilen.


Monumenten in de buurt van Twee huizen achter een gevel van vijf traveeën in Amsterdam

Twee huizen, de eerste met twee traveeën (nr 611) en eentje met 4 traveeën (nr. 609)

Herengracht 609
Amsterdam
Twee huizen, een van twee traveeën (611) en een van 4 traveeen (609) achter een gevel met midden- en zijrisalieten en onder rechte zandsten..

Pand met klokgevel met middenrisaliet en driehoekige zoldervensters

Herengracht 607
Amsterdam
Pand met klokgevel (1670) met middenrisaliet en driehoekige zoldervensters. Ramen in omlijstingen, deur, deuromlijsting en snijraam midden X..

Dubbel huis met gevel van drie traveeën, voorzien van geblokte hoeklisenen onder rechte lijst

Herengracht 619
Amsterdam
Dubbel huis met gevel van 3 traveeën, voorzien van geblokte hoeklisenen (XVII B), onder rechte lijst (midden XIX). Deuromlijsting (midden X..

Dubbel huis met gevel met zandstenen hoeklisenen en kelderpui met gebeeldhouwde cordonlijst, versierde stoep met flesbaluster

Herengracht 605
Amsterdam
Dubbel huis (in de kern XVII B) met gevel met zandstenen hoeklisenen en kelderpui met gebeeldhouwde cordonlijst, versierde stoep met flesbal..

Enig overgebleven huis van een blok gebouwd door Adriaan Dortsman

Herengracht 623
Amsterdam
Enig overgebleven huis op deze gracht van een door Adriaan Dortsman in 1670 gebouwd blok op de hoek van de Amstel. Gelaagde zandstenen gevel..

Kaart & Routeplanner

Route naar Twee huizen achter een gevel van vijf traveeën in Amsterdam

Foto's (1)