Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Herensociëteit "De Réunie" in Gouda

Gebouw

Oosthaven 17
2801PC Gouda
Zuid Holland

Bouwjaar: eerste helft 19e eeuw


Beschrijving van Herensociëteit "De Réunie"

sociëteit. Lijstgevel, gepleisterd, ter breedte van vijf vensterassen (XIX A). Ouder PAND met mooi dwars schilddak. In de verdieping schuiframen, Empire. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 16884
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Het gebouw van de herensociëteit de Réunie te Gouda

Het gebouw van de herensociëteit De Réunie is een monumentaal grachtenpand aan de Oosthaven in de Nederlandse plaats Gouda.

Het huidige pand werd halverwege de 17e eeuw gebouwd. Daarvoor stonden hier drie afzonderlijke panden. Waarschijnlijk overleed de humanitische geleerde Coornhert in het middelste van deze drie panden. In 1746 werd de dichter Hieronymus van Alphen in dit pand geboren. Hij zou vooral bekend worden als de dichter van het kinderversje Jantje zag eens pruimen hangen.

Het pand werd in de 18e eeuw door diverse regentenfamilies bewoond, onder meer door de families Van der Togt en Metelerkamp. In 1821 kochten vijf vooraanstaande Gouwenaren het pand en werd de sociëteit De Unie in het gebouw ondergebracht. Deze sociëteit werd waarschijnlijk al in 1834 opgeheven. In 1843 namen opnieuw vijf Gouwenaren het initiatief tot de oprichting van een sociëteit, die De Réunie werd genoemd en die ook weer in dit pand werd gevestigd.

Aan de achterzijde van het gebouw lag een kolfbaan, die ook via een poortje in de Spieringstraat te bereiken was. Later is op deze plaats een kegelbaan gekomen. Van 1931 tot 1978 is de grote zaal van het gebouw verhuurd geweest aan een bioscoopexploitant. Zowel in 1971 als in 1986 hebben branden veel schade aangericht aan het gebouw. In 2003 en in 2007 werd het gebouw gerenoveerd. De laatste sporen van de bioscoop werden weggewerkt.


Monumenten in de buurt van Herensociëteit "De Réunie" in Gouda

Pand met brede, gepleisterde lijstgevel met ingezwenkte zijkanten. Oorspronkelijk trapgevel.

Oosthaven 15
Gouda
PAND met brede, gepleisterde lijstgevel (XIXa) met ingezwenkte zijkanten. Oorspronkelijk trapgevel. Huis XVII ?

Pand met hoge lijstgevel met kroonlijst, waarin triglyphen en metopen en getoogde vensters met hardstenen dorpels

Oosthaven 18
Gouda
PAND met hoge lijstgevel (XVIII B) met kroonlijst, waarin triglyphen en metopen en getoogde vensters met hardstenen dorpels.

Pand met lijstgevel

Oosthaven 20
Gouda
PAND met lijstgevel (XIX A). Hoog schilddak met dakvenster. Pand (XV) met gotische sleutelstukken en telmerken in de kap.

Westhaven 21

Westhaven 20
Gouda
PAND met gevel onder kroonlijst met consoles, Lod.XIV. In de verdiepingen Empire schuiframen.

De Vlasblom

Westhaven 19
Gouda
PAND met lijstgevel (XVIIIc) met getoogde vensters, rijk gesneden deur met bovenlicht in Lod.XV-vormen. Hardstenen plint en vensterdorpels...

Kaart & Routeplanner


Foto's (4)