Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Het Catharina Gasthuis in Gouda

Gebouw

Oosthaven 10
2801PB Gouda
Zuid Holland

Bouwjaar: 14e-16e eeuw (bouw) 1619 (vergroot)


Beschrijving van Het Catharina Gasthuis

V.M. ST.CATHARINAGASTHUIS, thans Gemeentelijk Museum en Archief. Groot GEBOUWENCOMPLEX (XIV-XVI; vergroot in 1619). Aan de Oosthaven pand van vijf vensterassen met bakstenen pilastergevel waarop fronton met oeil-de-boeuf en festoenen en hoog schilddak met hoekschoorstenen (1665). Hardstenen plint, vensters met Empire-ramen en stoep met hekjes. Achter dit gedeelte de vroegere ziekenzalen met in de gevels aan de Molenwerf jaartalstenen: 1542 en 1631, ten dele verbouwd XIX en thans in restauratie. Aan de noordzijde van dit complex de v.m.gasthuiskapel, een eenbeukige ruimte met driezijdig koor (XIV) en laat-gotisch houten tongewelf met trekbalken, sinds 1891 in gebruik als Gemeentelijk Archief en Librye. Gerestaureerd 1955-'57. De puntgevel aan de Oosthaven (1665) heeft een poort met Jonische pilasters en gebogen fronton, waarin stadswapen, waarboven een groot rondboogvenster. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 16882
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Museum Gouda
Catharina Gasthuis
De voormalige gasthuiskapel in Museum Gouda
De voormalige gasthuiskapel in Museum Gouda
Locatie Achter de Kerk
Oosthaven
Opgericht 1874
Gebouwd 1474
Personen
Directeur Marc de Beyer (1-2-2017)
Conservator Hans Vogels
Medewerkers 15
Huisvesting
Monumentstatus Rijksmonument
Monumentnummer 16882
Aantal bezoekers 34.000 (2015)
40.000 (2014)
Afbeeldingen
Fronton met stadswapen boven de toegang tot de voormalige gasthuiskapel van het Catharina Gasthuis
Fronton met stadswapen boven de toegang tot de voormalige gasthuiskapel van het Catharina Gasthuis
Website
Portaal  Portaalicoon   Kunst & Cultuur

Museum Gouda is een museum in de Nederlandse stad Gouda.

Geschiedenis

Museum Gouda is in 1874, door onder andere de stadstekenaar J.J. Bertelman en de predikant J.N. Scheltema, opgericht als het Stedelijk Museum van Gouda. Het museum werd gevestigd in het gebouw Arti Legi op de Markt. In 1947 werd de collectie ondergebracht in het Catharina Gasthuis. De functie en geschiedenis van het Gasthuis zijn terug te vinden in verschillende ruimten: de Chirurgijnsgildekamer, de kamer waar de chirurgijns vergaderden sinds 1699, een compleet apothekersinterieur op de oorspronkelijke plek van de Goudse stadsapotheek en in de kelder van de Gasthuiskapel is een verzameling straf- en martelwerktuigen te zien. Deze werden vroeger op het stadhuis van Gouda gebruikt om straffen van burgers te beslechten. In deze kelder is ook een dolcel te vinden; psychiatrische patiënten werden hier in het verleden opgesloten.

In Museum Gouda zijn tevens 16e-eeuwse altaarstukken, 19e-eeuwse schilderijen uit de Artzeniuscollectie (Haagse School/School van Barbizon) en een collectie Gouds plateel te zien. Het museum bezit onder andere werken van schilders als Isaac Israëls (1865-1943), Willem Tholen (1860-1931), Pieter Pourbus (ca 1523-1584), Odilon Redon (1840-1916) en Charles-François Daubigny (1817-1878).

Plateel

Naast kunst- en stadshistorische voorwerpen beheert Museum Gouda een grote collectie plateel. Plateel is een soort aardewerk dat uiterlijk lijkt op porselein. Van oorsprong betekent plateel ‘gedecoreerd bord, vaas of schaal’. In 1898 werd in Gouda de Plateelbakkerij Zuid-Holland opgericht. Toen de productie van kleipijpen aan het begin van de 20e eeuw terugliep, begonnen de fabrikanten van deze pijpen in navolging van de Zuid-Holland ook met de productie van sier- en gebruiksaardewerk en met succes. Vooral handbeschilderde producten uit de periode tot 1930 met karakteristieke, florale decoraties zijn erg populair. Daarnaast is er ook serviesgoed te vinden.

In het museum worden voorwerpen geëxposeerd van de zes belangrijkste Goudse aardewerkfabrieken: Plateelbakkerij Zuid-Holland, Goedewaagen, Ivora, Zenith, Regina en Flora. Ook zijn er voorbeelden van de Plateelbakkerij Schoonhoven te zien.

Externe linkMonumenten in de buurt van Het Catharina Gasthuis in Gouda

Pand met lijstgevel moderne kap met mooi voegwerk

Oosthaven 8
Gouda
PAND met lijstgevel (XIXa) moderne kap met mooi voegwerk. Rechts gebosseerd, terugspringend gedeelte, waarin poortje met Goudse strek.

Pand met gevel met rijk gesneden kroonlijst en consoles, lod

Westhaven 13
Gouda
PAND met gevel (XVIIIb) met rijk gesneden kroonlijst en consoles, Lod.XIV en mooi gesneden deur in dezelfde stijl.

De engel

Westhaven 15
Gouda
PAND met gevel (XIX B) onder kroonlijst, waarin opschrift: Anno 1725, omgeven door lofwerk en met consoles, Lod.XIV.

Voormalige apotheek Westhaven 14

Westhaven 14
Gouda
PAND met gepleisterde gevel onder rijk gesneden kroonlijst met consoles, Lod.XV en banderolle met: "Apotheek". Oorspronkelijke winkelpui en ..

Voormalige Muziekschool (Westhaven 12)

Westhaven 12
Gouda
PAND met rijke lijstgevel, Lod.XV met middenrisaliet. Gesneden deur- en raamomlijsting, gesneden consoles onder de kroonlijst, getoogde vens..

Kaart & Routeplanner

Route naar Het Catharina Gasthuis in Gouda