Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Agnietenkapel in Gouda

Kerkelijk Gebouw

Nieuwe Markt 100
2801GR Gouda
Zuid Holland

Bouwjaar: midden 15e eeuw


Beschrijving van Agnietenkapel

AGNIETENKAPEL. Gotisch GEBOUW (midden XV) van drie traveeën met hoog dak en 3/8 sluiting. In de 17e eeuw tot Bank van Lening ingericht en verbouwd. De spitsboogvensters zijn gedicht en van kleine vensters (XVIII) voorzien. Slechts het venster in de as van het koor heeft nog resten van de tracering bewaard. De westgevel (XVIII) heeft kruiskozijnen, geblokte strekken boven de vensters, een poortje met stadswapen (Lod.XIV) en een geprofileerde, houten kroonlijst. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 16879
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
De Agnietenkapel op de Nieuwe Markt te Gouda

De Agnietenkapel is het restant van een voormalig vrouwenklooster, het Agnietenconvent, aan de Nieuwe Markt in de Nederlandse stad Gouda.

Het Agnietenconvent (nr. 21) en het Magdalenaconvent (nr. 22) in 1585, (fragment stadskaart 1585)[1]

Het Agnietenconvent werd opgericht op het einde van de 14e eeuw. Het vrouwenklooster was gewijd aan Sint-Agnes. De zusters leefden volgens de regels van Augustinus.[2] Het convent grensde aan een ander vrouwenklooster, het Magdalenaconvent, eveneens gelegen op het gebied van de huidige Nieuwe Markt (zie afbeelding). De gotische kapel zal in het midden van de 15e eeuw zijn gebouwd. Het Agnietenconvent bestond uit een kloosterhof, waaromheen de gebouwen waren gesitueerd: een kapel met sacristi, het klooster, een brouwerij, dienstgebouwen en stallen.[3] Erg voorspoedig ging het niet met dit kloosterconvent, dat door de eigen pater van het convent in 1515 dit arme ende miserabel, scamel convent werd genoemd.[4]

Na de hervorming werd de kapel eerst gebruikt als werkplaats voor de tapijtwevers in de stad. In 1653 werd de lommerd, de bank van lening, in het gebouw gevestigd. Tot 1924 hebben Gouwenaren hier tegen een onderpand geld kunnen lenen. Vanaf 1924 kreeg het gebouw een wisselende bestemming als arbeidsbeurs, voedseldistributie, noodpostkantoor en als kunstcentrum.[5] In de loop der tijd werden de diverse gebouwen van het convent gesloopt. In de jaren zestig en zeventig van de 20e eeuw heeft de kapel jaren leeg gestaan en stond deze ook op de nominatie om te worden gesloopt. In de periode 1972 tot 1975 werd het gebouw gerestaureerd. Thans doet het dienst voor diverse culturele activiteiten, zoals tentoonstellingen en ontvangsten.Monumenten in de buurt van Agnietenkapel in Gouda

Pand met lijstgevel met onder de kroonlijst stucconsoles

Zeugstraat 82
Gouda
PAND met lijstgevel (XIXd) met onder de kroonlijst stucconsoles. Raamhekken.

Pand met lijstgevel met stucversieringen boven de vensters

Zeugstraat 78
Gouda
PAND met lijstgevel (XIXc) met stucversieringen boven de vensters.

De Waag

Markt 35
Gouda
WAAG. Statig GEBOUW in klassicistische barok (Pieter Post, 1668). Bakstenen gevels met rijk beeldhouwwerk van Barth.Eggers (frontons, relië..

Hotel De Zalm

Markt 34
Gouda
Monumentaal HOEKPAND ter breedte van vijf vensterassen. Gepleisterde gevel (XIXc) met stucversieringen, raamhekken en rijk versierd opzetstu..

De Pauw

Kleiweg 17
Gouda
PAND met gevel met fraai gesneden kroonlijst, gedateerd 1727. Consoles in de vorm van pauwen en putti. De vensters van de zolderverdieping h..

Kaart & Routeplanner

Route naar Agnietenkapel in Gouda

Foto's (1)