Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Hofje van Cincq in Gouda

Gebouw

Nieuwehaven 246
2801EE Gouda
Zuid Holland

Bouwjaar: 1700 (jaartal)


Beschrijving van Hofje van Cincq

Fundatie van Mr Cornelis Cincq. POORTGEBOUW van alleen parterre met hoog schilddak. Hoger opgehaalde middenrisaliet met poortje, waarboven wapen, en segmentvormig fronton met jaartal: 1700. Gepleisterde gevel; ramen stijl XVIII. Rond het hofje lage woningen met gepleisterde gevels en vensters met roedenverdeling stijl XVIII. Zadeldak met oude schoorstenen. Lantaarn. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 16875
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Het hofje van Cincq aan de Nieuwehaven te Gouda

Het Hofje van Cincq (ook Cincqenerf) is een hofje van barmhartigheid gesticht in 1700 aan de Nieuwehaven in de Nederlandse stad Gouda.

De vermogende advocaat mr. Cornelis Cincq, zoon van de Goudse burgemeester Gerard Cincq, was nooit gehuwd geweest. Hij overleed in 1698. Volgens een notariële acte was hij verliefd op Alida Wagtendonk, de dochter van een plaatselijk predikant. Hij schonk haar na zijn overlijden zijn woning aan de Hoogstraat. Een kwart van zijn nalatenschap schonk hij aan de gereformeerde diaconie tot het aanbouwen en opsigten van eenige huisjes, om door arme menschen om niet te worden gewoond.[1] Voor de stichting van het hofje was een bedrag van ƒ 16.245 beschikbaar.[2] Het hofje met twaalf woningen werd aangelegd aan de noordzijde van de Nieuwehaven. Voorbeeld voor de bouw waren enige hofjes in Leiden. In 1699 had één van de regenten, vergezeld door twee timmerlieden en een metselaar, in Leiden diverse hofjes bezichtigd.[1] De Goudse schilder Arent Lepelaer (1655-1732) maakte onder meer het wapen van Cincq boven de poort. Boven deze poort bevond zich de regentenkamer. Naar verhouding was een te hoog bedrag gebruikt voor de investering, zodat er vrij spoedig exploitatieproblemen rezen. Door verhuur van de woningen aan de straatzijde en door zuinig beheer konden de financiën op het einde van de 18e eeuw op orde worden gebracht. Ook in het begin van de 19e eeuw rezen er weer problemen door de dalende rente-inkomsten en het wegvallen van de belastingvrijstelling. Het entreegeld van tien gulden, dat in 1757 moest worden ingevoerd kon echter in 1861 weer worden afgeschaft.[2]

In de jaren zeventig van de 20e eeuw werden de woningen in het hofje verkocht aan particulieren. Onder toezicht van rijksmonumentenzorg werden de woningen door hen gerestaureerd.Monumenten in de buurt van Hofje van Cincq in Gouda

Pand met eenvoudige lijstgevel tussen de fundaties van cincq en ghijsberts

Nieuwehaven 272
Gouda
PAND met eenvoudige lijstgevel (XIX) tussen de fundaties van Cincq en Ghijsberts.

Christina Ghijsbertshofje of Fondatie van Sa Christina Ghijsberts weduwe wylen meester Floris Henricken Letmaet

Nieuwehaven 274
Gouda
"Fondatie van Sa Christina Ghijsberts weduwe wylen meester Floris Henricken Letmaet. Anno 1625". Schilderachtig POORTGEBOUWTJE van alleen pa..

Hoekpand Lange Dwarsstraat met afgewolfd zadeldak. Gepleisterde lijstgevel. Mezzanino

Turfmarkt 90
Gouda
HOEKPAND Lange Dwarsstraat (XVII ?) met afgewolfd zadeldak. Gepleisterde lijstgevel (XIX A). Mezzanino.

Pand met gepleisterde, ingezwenkte gevel onder lijst. Goede kap

Turfmarkt 76
Gouda
PAND met gepleisterde, ingezwenkte gevel onder lijst (XVIII ?). Goede kap.

De Eendragt

Nieuwehaven 334
Gouda
PAND uit de 17e eeuw, waarvan de trapgevel gewijzigd is in een puntgevel met rollagen. De natuurstenen zij- en topdekplaten zijn bewaard geb..

Kaart & Routeplanner

Route naar Hofje van Cincq in Gouda

Foto's (1)