Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Tapijthuis in Gouda

Woonhuis

Molenwerf 9
2801PP Gouda
Zuid Holland

Bouwjaar: 1737


Beschrijving van Tapijthuis

PAND met gepleisterde lijstgevel, gedateerd 1737. Het interieur heeft gotische sleutelstukken, korbelen en muurstijlen. Schilddak. Zeer belangrijk voor de situatie rond de St. Janskerk. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 16865
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Het Tapijthuis
Het Tapijthuis aan de Molenwerf te Gouda
Het Tapijthuis aan de Molenwerf te Gouda
Locatie Gouda, hoek Molenwerf / Achter de Kerk
Oorspr. functie schooltje/tapijtweverij/
brouwerij/venduhuis
Huidig gebruik atelier
Monumentstatus Rijksmonument
Monumentnummer 16865
Portaal  Portaalicoon   Civiele techniek en bouwkunde

Het Tapijthuis is een laatmiddeleeuws gebouw aan de Molenwerf te Gouda. De Molenwerf in Gouda is het oudste gedeelte van Gouda. Op de hoek van de Molenwerf en Achter de Kerk staat het laatmiddeleeuwse Tapijthuis. In de 17e eeuw werd dit gebouw door enkele Vlaamse tapijtwevers, die uit de Zuidelijke Nederlanden waren gevlucht, gebruikt als werkplaats, waardoor het gebouw zijn naam verkreeg.

Geschiedenis

Het Tapijthuis vanaf Achter de Kerk gezien te Gouda

In de 17e eeuw woonde hier Dyewertgen Jans, samen met zeven andere klopjes, die er illegaal school hield voor de kinderen van rooms-katholieke Gouwenaren. In 1623 kreeg zij een verbod opgelegd op straffe van een boete van drie gulden. Daarna bleek zij haar werk elders in de stad voort te zetten.[1]

De uit Vlaanderen gevluchte tapijtwevers kregen in de 16e en 17e eeuw de beschikking over grote werkruimtes in Gouda. Het stadsbestuur bood hen ruimte aan in de voormalige kloosters, zoals het Maria Magdalenaconvent, het Agnietenconvent, het Clarissenconvent, het Mariaconvent, het Margarethaconvent en het Catharinaconvent. De tapijtwever Abraham Adriaanszoon Goossensom was de eerste tapijtwever die zich buiten deze voormalige kloosters vestigde. Hij kreeg de beschikking over dit huis aan de Molenwerf. Na zijn faillissement in 1675 werd zijn collega Jan Onclair eigenaar van het pand. Na zijn overlijden in 1683 werd de zaak nog enige tijd voortgezet door zijn weduwe. In 1723 werd het pand verkocht en werden de weefgetouwen verwijderd.[2]

In de 19e eeuw was er in het gebouw een brouwerij Het Anker gevestigd.[3] De vader van de schrijver Herman de Man, Herman Salomon Hamburger, dreef hier in het begin van de 20e eeuw een venduhuis.

Anno 2009 is het de werkplaats van de beeldend kunstenaar Menno Meijer. Het pand is erkend als rijksmonument.


Monumenten in de buurt van Tapijthuis in Gouda

Kosterhuis

Achter de Kerk 15
Gouda
KOSTERHUIS. Statige lijstgevel (XIX A) met Empire-schuiframen. Huis met omlopend schilddak.

Willem Vroesenhuis

Willem Vroesenplein 2
Gouda
V.M. OUDEMANNENHUIS. GEBOUW op haakse plattegrond op de hoek van de Spieringstraat, tegenover het Weeshuis. Gepleisterde gevels met in de S..

Lazaruspoortje

Achter de Kerk 14
Gouda
LAZARUSPOORT van het Bestedelingenhuis. Rijk versierd poortje, fungerend als toegangspoort tot de tuin van het v.m. Catharina Gasthuis.

Sint Elisabeth Gasthuis

Achter de Kerk 14
Gouda
POORTJE van het St. Elisabethgasthuis (afgebroken). Getoogde poortomlijsting met sluitsteen en daarboven reliëf van twee vrouwen met stadsw..

Oude brugleuningen en walhekken

Achter de Kerk 14
Gouda
OUDE BRUGLEUNINGEN EN WALHEKKEN. Achter de Kerk, zuidzijde. Jeruzalemstraat: Collatiebrug. Kleiweg tegenover Turfmarkt. Koorbrug, ten zu..

Kaart & Routeplanner

Route naar Tapijthuis in Gouda

Foto's (2)