Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Arti Legi (kantongerecht) in Gouda

Gebouw

Markt 27
2801JJ Gouda
Zuid Holland

Bouwjaar: eerste kwart 19e eeuw


Beschrijving van Arti Legi (kantongerecht)

KANTONGERECHT. Statige, laat-Empire lijstgevel, gepleisterd en met rondboogvensters, waarin draairamen. De kroonlijst, waarop een balustrade met neo-gotische vierpassen wordt gedragen door een rondboogfries op consoles. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 16855
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Arti Legi
Voorgevel, tekening uit een publicatie d.d. 1858
Voorgevel, tekening uit een publicatie d.d. 1858
Locatie Markt (voorzijde) Zeugstraat (achterzijde)
Oorspr. functie kantongerecht en stadstekenschool
Huidig gebruik culturele doeleinden
Start bouw 1853
Bouw gereed 1855
Monumentstatus rijksmonument
Monumentnummer 16855
Architect Willem Cornelis van Goor
Portaal  Portaalicoon   Civiele techniek en bouwkunde

Arti Legi is een gebouw gelegen aan de Markt van de Nederlandse stad Gouda, dat huisvesting bood aan de stadstekenschool (Arti) en het kantongerecht (Legi).

Het gebouw dateert uit 1855 en is ontworpen door de architect Willem Cornelis van Goor. Op deze plaats stond de Grote School, de voorloper van de Latijnse school. In de 15 en 16e eeuw werd hier, onder verantwoordelijkheid van het stadsbestuur, onderwijs gegeven. Desiderius Erasmus bezocht van 1473 tot 1478, vanaf zijn vierde jaar, deze school. In 1573 verhuisde de school naar de vrijgekomen gebouwen van het Cellenbroedersconvent aan de Groeneweg. Het gebouw aan de Markt kreeg daarna aanvankelijk de bestemming van artilleriemagazijn. Vanaf 1611 werd het gebouw omgevormd tot boterhuis, waar naast boter ook hennep, kaas en manden werden verhandeld.

In 1855 werden in het nieuwe gebouw op de benedenverdieping het kantongerecht en op de bovenverdieping de stadstekenschool gevestigd. In 1874 werd ook de voorloper van het Goudse Museum, het Museum van Oudheden, in dit pand ondergebracht. Voor de tekenzaal werd een nieuw gebouw neergezet achter Arti Legi en grenzend aan het water van de Zeugstraat. In dit gebouw werd ook de stadsmuziekzaal ondergebracht. In de loop van de 20e eeuw verlieten de oorspronkelijke gebruikers het pand. Hun plek werd ingenomen door onder andere het plaatselijke VVV-kantoor, die in 2010 verhuisde naar de Lange Tiendeweg, en een politiepost.

Het gebouw werd in 2012 gerestaureerd en vervult sindsdien weer een culturele functie.[1] Zo werd er in 2014 het werk van Jan van der Kooi geëxposeerd;[2][3] onder andere Prinses Beatrix bezocht deze tentoonstelling.[4]Monumenten in de buurt van Arti Legi (kantongerecht) in Gouda

Pand met gepleisterde lijstgevel met ingezwenkte zijkanten

Markt 25
Gouda
PAND met gepleisterde lijstgevel (XIXa) met ingezwenkte zijkanten. Hoog schilddak.

Pand met lijstgevel met vensters

Markt 32
Gouda
PAND met lijstgevel (XIXc) met vensters, waarvan de bovenhoeken zijn afgerond en stucdecoratie.

Zaal in art-decostijl in Café Central

Markt 22
Gouda
Inleiding Rond de eeuwwisseling werd in het bestaande, niet bij de bescherming van rijkswege betrokken pand aan de Markt 22 het Café Centr..

Hotel De Zalm

Markt 34
Gouda
Monumentaal HOEKPAND ter breedte van vijf vensterassen. Gepleisterde gevel (XIXc) met stucversieringen, raamhekken en rijk versierd opzetstu..

Woonhuis in Eclectische stijl (achterzijde van Arti Legi en onderdeel van het dit complex)

Zeugstraat 11
Gouda
Inleiding WOONHUIS dat in 1853 tegelijkertijd met de Markt 27 is gebouwd als één complex, naar ontwerp van W.C. van Goor. Het woonhuis is..

Kaart & Routeplanner

Route naar Arti Legi (kantongerecht) in Gouda

Foto's (1)