Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Barbaratoren in Gouda

Kerkelijk Gebouw

Kuiperstraat 42
2801NS Gouda
Zuid Holland

Bouwjaar: eerste kwart 16e eeuw


Beschrijving van Barbaratoren

Bakstenen TOREN der v.m. St.Barbarakapel (afgebroken in 1581). Het torenlichaam, dat geen steunberen heeft, bezit op de hoeken natuurstenen blokken en in de spitsboognissen bakstenen traceringen. Vierzijdige spits met wijzerplaten, open peerbekroning en gesmeed torenkruis. De toren (XVIa) is hersteld in 1635. Mechanisch smeedijzeren torenuurwerk, 17de eeuw, is buiten gebruik gesteld. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 16836
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
De Barbaratoren op de hoek van de Kuiperstraat en de Keizerstraat in Gouda

De Barbaratoren is het restant van de afgebroken kapel van het Sint-Barbaragasthuis op de hoek van de Kuiperstraat en de Keizerstraat in de Nederlandse stad Gouda.

De Barbaratoren in 1859 op een litho van Gijsbert Johannes Verspuy

Het Barbaragasthuis is in 1468 gebouwd door het Sint-Barbaragilde. In 1505 bouwde het gilde bij het gasthuis een kapel. De heilige Barbara was een van de veertien zogenaamde noodhelpers. Zij werd met name te hulp geroepen als beschermster tegen de pest. In de 16e eeuw deden gasthuis en kapel ook dienst als armenschool. Na de hervorming werd de kapel in 1581 door het stadsbestuur verkocht. In 1690 werden er op de plaats van het schip drie woningen gebouwd. Een ander deel van de kapel diende in die tijd als paardestal.

Van de kapel en van het gasthuis bestaan nog slechts bouwresten in de woningen op de hoek van de Keizerstraat en de Kuiperstraat. De Barbaratoren is van buitenaf het enige zichtbare overblijfsel van het oorspronkelijke complex. In 1859 waren de steunberen en een gotisch venster van de kapel nog zichtbaar in het straatbeeld (zie litho van Gijsbert Johannes Verspuy).

De torenklok bezit slechts één wijzer, die de tijd aangeeft. De bijnaam Malletoren zou hieraan te danken zijn. Oorspronkelijk was dit de klok van de afgebroken Dijkspoort. Anderen wijzen echter op de overlevering, dat door een defect in het uurwerk de klok bleef slaan en dat de toren daarom zijn bijnaam verkreeg.[1]

De klok zelf was afkomstig uit de Noodgodskapel, maar werd in de Tweede Wereldoorlog geroofd door de Duitsers. De toren is in 1988 gerestaureerd.


Monumenten in de buurt van Barbaratoren in Gouda

Pand met aan de voorzijde gewijzigde en gepleisterde gevel met inzwenkende zijkanten en houten kroonlijst

Kuiperstraat 39
Gouda
PAND uit de 17e eeuw met aan de voorzijde in de 19e eeuw gewijzigde en gepleisterde gevel met inzwenkende zijkanten en houten kroonlijst. Aa..

Hoekpand met eenvoudige lijstgevel

Peperstraat 70
Gouda
HOEKPAND (midden XIX) met eenvoudige lijstgevel.

Pand met lijstgevel

Peperstraat 76
Gouda
PAND met lijstgevel (midden XIX). Stoephek met stoepje.

Pand met lijstgevel met geprofileerde vensterdorpels en roedenverdeling in stijl

Peperstraat 80
Gouda
PAND met lijstgevel (ca.1800) met geprofileerde vensterdorpels en roedenverdeling in stijl XVIII. Gevelsteentje: 1871.

Pand met gepleisterde lijstgevel met enigszins gewijzigde pui, waarin deuromlijsting met gecanneleerde pilasters en bovenlicht

Peperstraat 74
Gouda
PAND met gepleisterde lijstgevel (XVIII B) met enigszins gewijzigde pui, waarin deuromlijsting met gecanneleerde pilasters en bovenlicht. St..

Kaart & Routeplanner

Route naar Barbaratoren in Gouda

Foto's (1)