Meer dan 63.000 rijksmonumenten


De Pauw in Gouda

Woonhuis

Kleiweg 17
2801GB Gouda
Zuid Holland

Bouwjaar: 1727


Beschrijving van De Pauw

PAND met gevel met fraai gesneden kroonlijst, gedateerd 1727. Consoles in de vorm van pauwen en putti. De vensters van de zolderverdieping hebben nog schuiframen in stijl XVIII. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 16831
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
De Pauw
De Pauw aan de Kleiweg 17 te Gouda
De Pauw aan de Kleiweg 17 te Gouda
Locatie Gouda
Oorspr. functie woonhuis
Huidig gebruik winkelpand
Monumentstatus rijksmonument
Monumentnummer 16831
Portaal  Portaalicoon   Civiele techniek en bouwkunde

De Pauw is een monumentaal pand aan de Kleiweg in de Nederlandse stad Gouda.

Beschrijving

Het huis De Pauw is het enige rijksmonument aan de belangrijkste winkelstraat van Gouda, de Kleiweg. In de rijk gesneden kroonlijst van het pand is het jaartal 1727 aangebracht. De vensters van de bovenste verdieping dateren evenals de kroonlijst, uit de 18e eeuw.[1] Het huis dankt waarschijnlijk zijn naam aan een vroegere bewoner. Niet alleen de naam van het huis is daar een teken van, maar ook twee van de consoles hebben de vorm van pauwen. De beide andere consoles, waarvan er één is verdwenen, hebben de vorm van putti.

In de 18e eeuw was het huis in het bezit van de vermogende koopman Gerrit Pauwen Knoop. Waarschijnlijk is hij degene die het huis zijn naam heeft gegeven en de opdracht heeft gegeven voor het aanbrengen van de pauwen in de kroonlijst. Al in de loop van de 18e eeuw komt de naam De Pauw als benaming van de woning voor in een verkoopakte.[2]

Zie ook


Monumenten in de buurt van De Pauw in Gouda

Kantoorgebouw Knox en Dortland, later architectenbureau Nederhorst

Turfmarkt 12
Gouda
Inleiding Een in 1897 door de Goudse architect H.J. Nederhorst gebouwd KANTOORGEBOUW, dat oorspronkelijk bestemd was als bankgebouw voor ee..

Agnietenkapel

Nieuwe Markt 100
Gouda
AGNIETENKAPEL. Gotisch GEBOUW (midden XV) van drie traveeën met hoog dak en 3/8 sluiting. In de 17e eeuw tot Bank van Lening ingericht en v..

Hofje van Jongkind

Vrouwepoort 3
Gouda
POORTJE van de "Fondatie Adriaan Jongkind", 1702. Natuurstenen omlijsting, opschrift en hoofdgestel, waarboven wapen met festoenen.

Voormalig Bankgebouw Knox en Dortland (tegenwoordig Verzetsmuseum)

Turfmarkt 30
Gouda
Inleiding BANKGEBOUW met inwendig WOONHUIS uit 1937, gelegen in de gesloten gevelwand van de Turfmarkt. Al in 1830 vestigde zich hier aan d..

Gerend pand van parterre en verdieping met hoog zadeldak tussen puntgevels

Blauwstraat 16
Gouda
Volgens kadaster en huisnummering zelfstandige eenheid, die echter met het buurnummer nr 18-19 deel uitmaakt van wat zich vertoont als een b..

Kaart & Routeplanner

Route naar De Pauw in Gouda