Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Tassenmuseum Hendrikje in Amsterdam

Woonhuis

Herengracht 573
1017CD Amsterdam
Noord Holland

Bouwjaar: derde kwart 17e eeuw (kern)


Beschrijving van Tassenmuseum Hendrikje

Dubbel huis (in de kern XVIIc, verbouwd XVIII en XIX). Gevel met zandstenen middenrisaliet en gelaagde kelderpui, onder rechte lijst met fronton (alles XIXc). (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 1682
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Tassenmuseum Hendrikje
Tassenmuseum 002.JPG
Locatie Herengracht 573
Opgericht 1996
Personen
Directeur Sigrid Ivo
Lid van OAM, ICOM, Museumvereniging
Website
Portaal:  Kunst & Cultuur

Tassenmuseum Hendrikje, gesitueerd in het centrum van Amsterdam, is een museum dat gespecialiseerd is in handtassen, buidels en koffers. De collectie van het Tassenmuseum bevat zo'n 4.500 items, van 1500 tot heden, Tassenmuseum Hendrikje is het enige museum in de wereld dat zo’n uitgebreide en gespecialiseerde collectie heeft op dit gebied. Het Tassenmuseum is vernoemd naar de oprichtster: mevrouw Hendrikje Ivo.

Achtergrond

Hendrikje Ivo (1936) is een antiekhandelaar uit Amstelveen. Zij startte haar verzameling toen zij in de omgeving van Norwich (Engeland) een leren handtas met dekplaten van schildpad vond. Zij ging zich verdiepen in alles wat over de tas en zijn geschiedenis te vinden was. Uit haar passie voor tassen kwam het Tassenmuseum voort. Op 9 juni 2007 kreeg Hendrikje Ivo een koninklijke onderscheiding uitgereikt.

Vanaf april 1996 was het museum ondergebracht in de villa van de familie Ivo in Amstelveen. In tien jaar groeide de collectie en werden de bezoekersaantallen te hoog voor de locatie in Amstelveen. Het museum verhuisde naar Amsterdam, waar het op 9 juni 2007 werd heropend door burgemeester Job Cohen.

Museum

Het museum is gevestigd in een historisch grachtenpand aan de Herengracht 573 in Amsterdam. Het pand heeft twee stijlkamers, die door de bezoekers zijn te bezichtigen. De vaste collectie van het Tassenmuseum toont de geschiedenis van de westerse tas vanaf de late Middeleeuwen tot heden. De tuin is in historische stijl ingericht door tuinontwerper Robert Broekema.

Het museum is dagelijks geopend van 10.00-17.00 uur. Het beschikt over een museumcafé en een museumwinkel. Er zijn rondleidingen en workshops, alsmede speciale groepsactiviteiten.

Externe links


Monumenten in de buurt van Tassenmuseum Hendrikje in Amsterdam

Dubbel huis met gevel voorzien van een middenrisaliet en hoeklisenen onder rechte lijst met gesneden fronton en twee dakkapellen

Herengracht 571
Amsterdam
Dubbel huis met gevel voorzien van een middenrisaliet en hoeklisenen (XVIIIc), onder rechte lijst met gesneden fronton en twee dakkapellen (..

Huis onder rechte lijst met dakkapel

Herengracht 575
Amsterdam
Huis, in de kern uit XVIIc, met gevel (XVIII d ?), onder rechte lijst met dakkapel (XIX). Deur, geflankeerd door zijlichten met 19e eeuwse t..

Helft van dubbel-huis

Herengracht 579
Amsterdam
Helft van het oorspronkelijk een huis vormende duo 581-579 (XVIIc), achter gemeenschappelijke gevel met middenrisaliet en hoeklisenen, met o..

Pand met gevel (oorspronkelijk klokgevel)

Herengracht 569A
Amsterdam
Pand met gevel (oorspronkelijk klokgevel) uit 1668, verbouwd XVIII, waarbij licht getoogde vensters, deur en deuromlijsting zijn aangebracht..

Huis onder rechte lijst met dakkapel

Herengracht 577
Amsterdam
Huis, in de kern uit XVIIc, met gevel (XVIII d ?) onder rechte lijst met dakkapel (XIX). Deur, geflankeerd door zijlichten waarin boomtralie..

Kaart & Routeplanner


Foto's (5)