Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Gouwekerk (voorheen Sint-Jozefkerk) in Gouda

Kerkelijk Gebouw

Hoge Gouwe 41
2801LB Gouda
Zuid Holland

Bouwjaar: 1902-1904
Architect: C.P.W.Dessing


Beschrijving van Gouwekerk (voorheen Sint-Jozefkerk)

v.m.Parochiekerk van O.L.Vrouw ten Hemelopneming. Driebeukige neogotische KRUISBASILIEK met door zijkapellen geflankeerd veelhoekig gesloten koor en eveneens veelhoekig gesloten transeptarmen. Hoge zeshoekige kruisingstoren van hout en achthoekige traptorens met spitsen op de hoeken van de rijk gedetailleerde en van drie portalen met frontalen voorziene voorgevel. Schip en zijbeuken hebben venstertripletten in vroeg-gotische trant. Het schip heeft ronde pijlers met kolonnetten en bladkapitelen. De kerk wordt overkluisd door stenen kruisribgewelven. De kerk is gebouwd in 1902-1904 naar ontwerp van C.P.W.Dessing. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 16748
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Gouwekerk
De Gouwekerk, gezien vanaf de Hoge Gouwe
De Gouwekerk, gezien vanaf de Hoge Gouwe
Plaats Gouda
Coördinaten 52° 1′ NB, 4° 43′ OL
Gebouwd in 1902-1904
Restauratie(s) december 2001-heden
Architectuur
Architect(en) C.P.W. Dessing
Bouwmateriaal rood baksteen
Stijlperiode Neogotisch
Toren Vieringtoren
Detailkaart
Gouwekerk
Gouwekerk
Portaal  Portaalicoon   Christendom

De Gouwekerk (voorheen Sint-Jozefkerk) is een neogotische kruiskerk in de Nederlandse stad Gouda. De kerk is gelegen aan de Hoge Gouwe in de Goudse binnenstad en stamt uit het begin van de twintigste eeuw.

De Gouwekerk is een kruiskerk, opgetrokken uit rode baksteen. Op de kruising van het dak bevindt zich een zeshoekige, deels opengewerkte spits. Deze vieringtoren is vanuit de verre omgeving te zien en is met een hoogte van circa 80 meter het hoogste punt van de stad.

Geschiedenis

Gregorius Simpernel (†1649) stichter van de minderbroederstatie

In de eerste helft van de 17e eeuw werd aan de Hoge Gouwe te Gouda een rooms-katholieke schuilkerk gesticht door de franciscaner pater Gregorius Simpernel. Aanvankelijk vonden de erdiensten plaats in een huis "Het Cromhout", dat in 1732 vervangen werd door een nieuwgebouwde schuilkerk.[1]

Nadat deze kerk was afgebrand in 1767 werd een nieuwe kerk gebouwd naar een ontwerp van waarschijnlijk Pieter de Swart. In 1853 werd deze kerk, na het herstel van de bisschoppelijke hiërarchie in Nederland, officieel een parochiekerk, die als naam kreeg de Sint-Jozefkerk. De voor de kerk gelegen bebouwing werd in 1877 afgebroken. Zo'n tien jaar later werd op een naastgelegen perceel door de Goudse architect C.P.W. Dessing een nieuwe pastorie in neorenaissancestijl gebouwd. Dezelfde architect-aannemer kreeg ook de opdracht om een nieuw kerk te ontwerpen en te bouwen. Tussen 1902 en 1904 werd de nieuwe neogotische Sint-Jozefkerk gebouwd. De kerk werd door de Goudse bevolking de Gouwekerk genoemd.

In de zestiger jaren van de 20e eeuw werd de kerk verlaten door de Franciscanen en kwam de kerk in gebruik bij de parochie Onze Lieve Vrouwe Hemelvaart. De Kleiwegkerk van deze parochie was in 1964/1965 afgebroken. In de jaren zeventig werd door het kerkbestuur besloten de kerk te verkopen. Sinds 1979 is de kerk eigendom van de stichting Johan Maasbach Wereldzending.Monumenten in de buurt van Gouwekerk (voorheen Sint-Jozefkerk) in Gouda

Pastorie van de Gouwekerk

Hoge Gouwe 39
Gouda
In 1902-1904 door de architect C.P.W.Dessing gebouwde PASTORIE in neo-renaissancevormen met getoogde en geblokte ontlastingsbogen, versierde..

Pand met gepleisterde lijstgevel. Stoep met paal

Hoge Gouwe 35
Gouda
PAND met gepleisterde lijstgevel (XIX A). Stoep met paal.

De Windhondt, pand met lijstgevel

Hoge Gouwe 47
Gouda
PAND met lijstgevel (XIX a).

Pand met ingezwenkte lijstgevel. In de parterre empire-ramen. Stoep met palen.

Hoge Gouwe 33
Gouda
PAND met ingezwenkte lijstgevel (XIX A). In de parterre empire-ramen. Stoep met palen.

Langwerpig hoekpand. Eenvoudige lijstgevel. Schilddak

Hoge Gouwe 51
Gouda
Langwerpig HOEKPAND Keizerstraat. Eenvoudige lijstgevel (XVIII). Schilddak.

Kaart & Routeplanner

Route naar Gouwekerk (voorheen Sint-Jozefkerk) in Gouda

Foto's (1)