Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Boerderij met puntgevel, voorzien van vlechtingen en in de top een venster met half kruiskozijn. Rechts onderkelderd, met tweelichtskeldervenster, waarvoor luikje met oude gehengen. Rieten wolfdak. Aa .. in Gouda

Boerderij

Bloemendaalseweg 39
2803AW Gouda
Zuid Holland

Bouwjaar: 17e of 18e eeuw (boerderij) derde kwart 19e eeuw (schuur)


Beschrijving van Boerderij met puntgevel, voorzien van vlechtingen en in de top een venster met half kruiskozijn. Rechts onderkelderd, met tweelichtskeldervenster, waarvoor luikje met oude gehengen. Rieten wolfdak. Aa ..

BOERDERIJ uit de 17e of 18e eeuw met puntgevel, voorzien van vlechtingen en in de top een venster met half kruiskozijn. Rechts onderkelderd, met tweelichtskeldervenster, waarvoor luikje met oude gehengen. Rieten wolfdak. Aan de achterzijde haaks uitgebouwd stenen schuur met houten galerij, puntgevel en pannen zadeldak, derde kwart 19e eeuw. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 16730
Laatste wijziging: 2014-10-12 19:38:37.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
De scharniervleugels van twee gehengen: sierlijk smeedijzer op de deur. St Saviour, Leeds, foto uit 2000.

Het geheng (ouderwets woord voor deurhengsel[1]) is het scharnierende smeedwerk op een deur, luik of raam zodat deze kan draaien. De term is afgeleid van hangen. Onderdeel van een geheng is de scharniervleugel (of blad): een langwerpig stuk metaal dat aan de draaibare deur vastzit.

Er zijn meer soorten gehengen:

  • een duimgeheng: alles draait om de duim, de opstaande pin waar het kokertje dat aan het uiteinde van de scharniervleugel zit op ronddraait
  • een staartgeheng: aan de andere kant van het scharnier zit ook een vleugel die min of meer hetzelfde is
  • een kruisgeheng: aan de andere kant van het scharnier zit ook een vleugel die kort (en hoog) is
  • een raamgeheng: omdat het smeedwerk niet over het glas kan lopen, maakt de scharniervleugel twee knikken

Wanneer de beide bladen kort zijn draaien ze om een asje dat ze allebei goed vasthouden en dat heet een scharnier.Monumenten in de buurt van Boerderij met puntgevel, voorzien van vlechtingen en in de top een venster met half kruiskozijn. Rechts onderkelderd, met tweelichtskeldervenster, waarvoor luikje met oude gehengen. Rieten wolfdak. Aa .. in Gouda

Boerderij, in de 19e of 20e eeuw gewijzigd. Rieten wolfdak, gepleisterde voorgevel. Naast de boerderij een uit steen en hout opgetrokken zomerhuis met ..

Bloemendaalseweg 32
Gouda
BOERDERIJ uit de 18e eeuw, in de 19e of 20e eeuw gewijzigd. Rieten wolfdak, gepleisterde voorgevel. Naast de boerderij een uit steen en hout..

Boerderij met rieten wolfdak en voorgevel met vlechtingen en vensters met zesruitsschuiframen. Rechts opkamer met vierruitsschuifraam. Kelderluiken me ..

Bloemendaalseweg 43
Gouda
BOERDERIJ uit de 18e of het begin van de 19e eeuw met rieten wolfdak en voorgevel met vlechtingen en vensters met zesruitsschuiframen. Recht..

Boerderij met rieten zadeldak en puntgevel met bewerkte daklijst en driedelig zoldervenster

Bloemendaalseweg 46
Gouda
BOERDERIJ, gedateerd 1874, met rieten zadeldak en puntgevel met bewerkte daklijst en driedelig zoldervenster, waarvan het middendeel boogvor..

Ouders-Vrucht

Bloemendaalseweg 50
Gouda
BOERDERIJ "OUDERS-VRUCHT", op een steen gedateerd 1861. Woonhuis en stal onder een met pannen gedekt zadeldak. Keperboogvormige vensters. In..

Boerderij onder met riet gedekt wolfdak. Voorgevel met vlechtingen en tweelichtskozijn in de top. Rechts opkamer. Zomerhuis met puntgevel en pannen za ..

Bloemendaalseweg 56
Gouda
BOERDERIJ uit de 17e of 18e eeuw onder met riet gedekt wolfdak. Voorgevel met vlechtingen en tweelichtskozijn in de top. Rechts opkamer. Zom..

Kaart & Routeplanner

Route naar Boerderij met puntgevel, voorzien van vlechtingen en in de top een venster met half kruiskozijn. Rechts onderkelderd, met tweelichtskeldervenster, waarvoor luikje met oude gehengen. Rieten wolfdak. Aa .. in Gouda