Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Zakkendragershuisje in Gouda

Kerkelijk Gebouw

Achter de Kerk 1
2801JW Gouda
Zuid Holland

Bouwjaar: 1622 (cartouche)


Beschrijving van Zakkendragershuisje

ZAKKENDRAGERSHUISJE tegen de noordelijke zijbeuk van de St.Janskerk. Gebouwtje van parterre en verdieping. Natuurstenen banden, geprofileerde waterlijsten, dakkapellen met rolwerk topgevels en cartouche: 1622. Muurankers. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 16721
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Zakkendragershuisje (Gouda)
Het kraamvrouwenportaal en de beide zakkendragershuisjes bij de Sint-Janskerk in 1861, door Cornelis Springer
Het kraamvrouwenportaal en de beide zakkendragershuisjes bij de Sint-Janskerk in 1861, door Cornelis Springer
Locatie Achter de Kerk 2
Oorspr. functie gildehuis zakkendragersgilde
Huidig gebruik kantoor voor STEP
Monumentstatus Rijksmonument
Monumentnummer 16721
Afbeeldingen
2011-09-28 Gouda 087.JPG
Portaal  Portaalicoon   Civiele techniek en bouwkunde

Het Zakkendragershuisje is het enige overgebleven muurhuis bij de Sint-Janskerk van Gouda.

Het zakkendragershuisje was het gildehuis van het zakkendragersgilde. Het huis werd voor het eerst als gildehuis vermeld in een aanvulling op de gildenbrief van 1620.[1] In het zakkendragershuisje werden de gildevergaderingen gehouden. De turfdragers dienden zich hier te melden indien zij opgeroepen werden voor het lossen van een vracht. Verschenen zij niet binnen een halfuur na oproep bij het zakkendragershuisje dan was het volgende gildelid aan de beurt.[1]

Oorspronkelijk hebben er zo'n dertig muurhuisjes bij de Sint-Janskerk gestaan. Deze huisjes waren vanaf het einde van de 16e eeuw tegen de kerk aan gebouwd en werden voor verschillende doeleinden gebruikt. Er waren pakhuisjes, knekelhuisjes, een brandspuithuisje, loodsjes, huisjes voor kerkbedienden en accijnshuisjes. Sommige huisjes werden verhuurd als woonhuis. Ook de stadsbeeldhouwer Gregorius Cool had hier zijn werkplaats.[2]

In de loop der tijd zijn de muurhuisjes afgebroken. Ook de beide zakkendragershuisjes (nog te zien midden voor de kerk op de afgebeelde prent uit 1861) werden in 1904 afgebroken, maar vervangen door een nieuw gebouwtje met de naam Zakkendragershuisje. In 1917 werd het laatste originele muurhuisje afgebroken; vanaf die tijd is het Zakkendragershuisje nog het enige muurhuisje bij de Sint-Janskerk. Het kantoor van het Fonds Goudse Glazen was jarenlang in het gebouw gevestigd.[2] Het gebouwtje doet thans dienst als kantoor voor STEP, Protestants Jeugdcentrum in Gouda.


Monumenten in de buurt van Zakkendragershuisje in Gouda

Grote of Sint-Janskerk

Achter de Kerk 1
Gouda
GROTE OF ST.JANSKERK (Ned.Herv.). Zeer grote, laat-gotische KRUISBASILIEK. Koor 1485-1510; overige herbouwd na brand in 1552 onder leiding v..

Van der Vormkapel

Achter de Kerk 1
Gouda
Inleiding Achter het koor van de St. Janskerk werd in 1934 de Van der Vorm-KAPEL in Neo-gothische stijl gebouwd, onderdeel van het complex ..

Willem Vroesentuin

Achter de Kerk 1
Gouda
Inleiding De Willem Vroesentuin, onderdeel van het complex Raoul Wallenbergplantsoen, behoorde oorspronkelijk tot het Willem Vroesenhuys (h..

Hekwerk Willem Vroesentuin

Achter de Kerk 1
Gouda
Inleiding De Willem Vroesentuin behoorde oorspronkelijk tot het Willem Vroesenhuys (het Oude Mannenhuis uit 1555). Het plantsoen van het ty..

Pand met tuitgeveltje met fronton

Wijdstraat 10
Gouda
PAND met tuitgeveltje met fronton (XVIII). Gepleisterd. Achter: puntgevel met fronton.

Kaart & Routeplanner


Foto's (7)