Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Nederlands Hervormde Kerk in Almen

Kerkelijk Gebouw

Dorpsstraat 36
7218AH Almen (gemeente Lochem)
Gelderland

Bouwjaar: 14e eeuw


Beschrijving van Nederlands Hervormde Kerk

Ned. Herv. Kerk. In baksteen uitgevoerde kerk en toren (XIV). De kerk was oorspronkelijk eenbeukig, met een smaller, rechtgesloten koor met kruisgewelven. De sluitingsmuur van het koor heeft een puntgevel en diagonaal geplaatste steunberen. Het schip is in 1849 aan de noordzijde vergroot. Gerestaureerd 1915-1916. Inventaris: zandstenen doopvont (XI), eiken preekstoel (XVII) met koperen lezenaar (XVII B). Klokkenstoel met gelui van twee klokken, waarvan één van F. Hemony, 1645, diam. 130 cm. en een klok van een anonieme gieter, 1960, diam. 104 cm. met de opschriften van de twee eerder vergoten klokken. Mechanisch torenuurwerk B. Eijsbouts, 1918, nr. 633, is buiten gebruik gesteld. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 16710
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Hervormde kerk
De kerk anno 2015
De kerk anno 2015
Plaats Almen
Gebouwd in 14e eeuw
Monumentale status Rijksmonument
Monumentnummer  16710
Portaal  Portaalicoon   Christendom

De Hervormde kerk is een protestantse kerk in de Nederlandse plaats Almen.

De kerk werd gebouwd in de 14e eeuw. Al in 1271 is er sprake van een parochie in Almen. De kerk kwam na de reformatie in handen van de protestantse kerk. Vanaf dat moment, tot de bouw van een nieuwe kerk in Harfsen, kerkten de bewoners van Harfsen ook in Almen. In de kerk zijn graven van voorname mensen en dan met name in de grafkelder, waar tot 1835 leden van de families van Kasteel De Ehze en 't Hulze begraven werden. In 1849 werd de kerk uitgebreid, waarbij aan de noordzijde een rechthoekig gedeelte is aangebouwd. In 1915 werd het priesterkoor weer betrokken bij de kerk, dat gedurende lange tijd als consistorie werd gebruikt.

De bakstenen kerktoren bestaat uit drie geledingen, met daarin twee klokken uit 1645, gegoten door de gebroeders Pieter en François Hemony. In de eenbeukige kerk is een doopvont aanwezig uit de 11e eeuw, gemaakt van Bentheimer zandsteen. Naast de preekstoel uit de 17e eeuw is in 1996 een gebrandschilderd raam aangebracht, gemaakt door Jacques Germans als hommage aan kunstenares Jeanne Bieruma Oosting.

Bekend zijn de beginregels van het gedicht "De Hoofdige Boer" van de dichter Staring: "Elk weet waar 't Almensch kerkje staat en kent de laan die derwaarts gaat".[1]

De kerk is in 1966 aangewezen als rijksmonument.

GalerijMonumenten in de buurt van Nederlands Hervormde Kerk in Almen

De Nieje Wehme

Dorpsstraat 59
Almen (Gemeente Lochem)
Ned. Herv. Pastorie (De Nieje Wehme). Statis woonhuis (1846) met deuromlijsting en ramen in Empire-trant. Nieuwe kap in 1890.

Groot Have

Dorpsstraat 64
Almen (Gemeente Lochem)
"Groot Have". Deftig, witgepleisterd landhuis (midden XIX) op T-vormige plattegrond. Schilddak. Vensters met Empire-ramen en luiken. Bij dit..

De Olde Wehme

Besselinkpad 2
Almen (Gemeente Lochem)
"De Olde Wehme". Qua voorkomen vroeg 19e eeuws, doch in de kern aanzienlijk ouder pand zonder verdieping onder schilddak met hoekschoorstene..

De Vryhof: landhuis

Lage Lochemseweg 20
Warnsveld (Gemeente Zutphen)
Omschrijving LANDHUIS gebouwd in 1933 naar ontwerp van T.J. Loggers in opdracht van J. Th. Joosting in de gemeente Warnsveld. Het LANDHUIS..

De Vryhof: tuinhuis

Lage Lochemseweg 20
Warnsveld (Gemeente Zutphen)
Omschrijving Het achthoekige TUINHUIS, gelegen ten zuidoosten van het landhuis, is gebouwd in 1933 en bestaat uit één bouwlaag met achtzi..

Kaart & Routeplanner

Route naar Nederlands Hervormde Kerk in Almen

Foto's (15)

Alle 15 foto's weergeven