Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Onze Lieve Vrouw Tenhemelopneming in Joppe

Kerkelijk Gebouw

Joppelaan 73
7215AD Joppe (gemeente Lochem)
Gelderland

Bouwjaar: 1866-1868
Architect: Wennekers


Beschrijving van Onze Lieve Vrouw Tenhemelopneming

O.L.Vrouw ten Hemelopneming, 1866 door H.J. Wennekers. Eenbeukige neogotische kerk in de stucadoorstrant, die het vroege werk van Wennekers kenmerkt. Toren met achthoekige stenen lantaarn, bekroond met frontalen en een slanke spits. Eenklaviers orgel van M.Maarschalkerweerd gemaakt in 1889. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 16707
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Onze Lieve Vrouw Tenhemelopneming
Aanzicht in 2008
Aanzicht in 2008
Plaats Joppe
Gebouwd in 1866-1868
Gewijd aan Maria
Monumentale status Rijksmonument
Monumentnummer  16707
Architectuur
Architect(en) H.J. Wennekers
Toren 41m
Portaal  Portaalicoon   Christendom

De Onze Lieve Vrouw Tenhemelopneming is een rooms-katholieke kerk in de Nederlandse plaats Joppe. De kerk is in de jaren 1866 - 1868 gebouwd in opdracht van baron E.A. van Hövell tot Westerflier, destijds bewoner van Kasteel 't Joppe. Van Hövell tot Westeflier had H.J. Wennekers opdracht gegeven tot het ontwerpen van een kerk. Wennekers had een neogotische kerk ontworpen bestaande uit een beuk, die geplaatst werd in de bossen van Joppe nabij het spoor van Zutphen naar Deventer.

De entree is versierd met een archivolt, waarin zuilen zijn verwerkt. Daarnaast is rondom de entree een frontaal aangebracht met het wapen van de stichter E.A. van Hövell tot Westerflier. Boven het frontaal is een groot spitsboogvenster met glas in loodramen aangebracht in de toren. De toren wordt bekroond met een achthoekige stenen lantaarn en heeft een hoogte van 41 meter. De zijgevels en gevel van het priesterkoor van de kerk zijn voorzien van kleinere varianten van de spitsboogvenster met glas in lood die in de toren is aangebracht, afgewisseld met steunberen.

De steunberen staan aan de voet van de dakconstructie dat bestaat uit kruisribgewelven. Aan de binnenzijde van de zijgevels zijn veertien nissen gemaakt met daarin kruiswegstaties. Het orgel uit 1889 is gemaakt door Michaël Maarschalkerweerd en is een geschenk van Rosamunde van Nispen tot Pannerden, waarvan het wapen in de kast van de orgel is aangebracht. Achter in de kerk staat het eiken doopvont, met een verbeelding van Jezus erin verwerkt. In de rest van de kerk zijn veel beelden aanwezig, waarvan dat van Bacchus opmerkelijk is.

De kerk is in 1976 aangewezen als rijksmonument.

GalerijMonumenten in de buurt van Onze Lieve Vrouw Tenhemelopneming in Joppe

Villa "Overdok" met garage

Lochemseweg 66
Joppe (Gemeente Lochem)
Inleiding De vrijgelegen VILLA met oorspronkelijke GARAGE is gesitueerd op een ruim tuinperceel tussen Harfsen en Gorssel, aan de Lochemsew..

't Joppe: hoofdgebouw

Joppelaan 110
Joppe (Gemeente Lochem)
(Huis 't Joppe, Joppelaan 110) HOOFDGEBOUW. In rode baksteen opgetrokken onderkelderd hoofdgebouw, bestaande uit een terugliggend centraal g..

't Joppe: historische tuin- en parkaanleg

Joppelaan 110
Joppe (Gemeente Lochem)
(Joppelaan bij 110) HISTORISCHE TUIN- EN PARKAANLEG. De oudste historische bronnen van de aanleg van 't Joppe gaan terug tot in 1565, toen L..

't Joppe: koetshuis annex stal

Joppelaan 110
Joppe (Gemeente Lochem)
(Joppelaan bij 110) KOETSHUIS ANNEX STAL. In rode baksteen opgetrokken koetshuis annex stal onder met Hollandse blauwe pannen gedekt zadelda..

't Joppe: oranjerie

Joppelaan 110
Joppe (Gemeente Lochem)
(Joppelaan bij 110) ORANJERIE: in rode baksteen opgetrokken oranjerie op rechthoekige grondslag uit ca. 1850, waarvan de naar het zuiden ger..

Kaart & Routeplanner

Route naar Onze Lieve Vrouw Tenhemelopneming in Joppe

Foto's (5)