Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Westmolen in Gorinchem

Molen

Grote Schelluinsekade 18
4204TX Gorinchem
Zuid Holland

Bouwjaar: 1814


Beschrijving van Westmolen

Molen. "Westmolen". Aan de Schelluinse Vliet, ca. 2 km. ten westen van Gorinchem een wipwatermolen uit 1814, ter bemaling van de polder De Banne van Gorinchem en Kwakernaak. Fraaie makelaar met jaartal en windvaan. In de sluitsteen boven de voorwaterloop staat het jaartal 1664. Hierboven een wapensteen met opschrift. Deze molen is de westelijke van een paar, dat deze polder bemaalt. De andere staat op Gorinchems grondgebied. Beide werden gerestaureerd omstreeks 1959. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 16693
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Westmolen
Westmolen (december 2007)
Westmolen (december 2007)
Basisgegevens
Plaats Gorinchem
Bouwjaar 1814
Type wipmolen
Vlucht 25,60 m
Functie poldermolen
Bestemming  voorheen het bemalen van de polder Banne; maalt thans in circuit
Monumentnummer  16693
Externe link(s) en afbeelding
Molendatabase
De Hollandsche Molen
Westmolen met op de achtergrond de Oostmolen
Westmolen met op de achtergrond de Oostmolen
Portaal:  Molens

De Westmolen is een in 1814 gebouwde wipmolen, ter vervanging van een in 1813 tijdens het beleg van Gorinchem door Franse troepen vernielde eerdere molen. De molen bemaalde samen met zijn in 1817 gebouwde buurmolen, de Oostmolen, de polder De Banne van Gorinchem & Kwakernaat. De twee molens hebben deze functie sinds 1971 niet meer. Nadat ze buiten bedrijf zijn gekomen zijn beide molens ingesloten door diverse sportvelden, wegen en bovenal veel bomen en struiken. De zogenaamde molenbiotoop is dan ook zeer slecht voor de molens en dit belemmert het functioneren van de molens. Ondanks dat zijn de molens maalvaardig, zij het in circuit. In 1973 heeft de gemeente Gorinchem de molens gekocht om ze in 1981/82 te restaureren. De Westmolen heeft hierbij zijn stroomlijnwieken van het het systeem van Bussel behouden. De molen wordt, net zoals de Oostmolen, bewoond door een vrijwillig molenaar. Deze stelt de molen zeer regelmatig in werking. Sinds 1 januari 2017 is de molen, evenals de andere drie molens van Gorinchem, in eigendom overgedragen aan de Stichting tot Instandhouding van Molens in de Alblasserwaard en de Vijfheerenlanden (SIMAV).


Monumenten in de buurt van Westmolen in Gorinchem

Schelluinen

Kerkweg 4
Schelluinen (Gemeente Giessenlanden)
Ned. Herv. Pastorie. Klein kasteeltje, gesticht ca. 1565 en bestaande uit een middengedeelte onder zadeldak tussen puntgevels met rechts een..

woonhuis

Boogschutterstraat 2A
Gorinchem
Omschrijving complexonderdeel 1 Het BLOK HOOGBOUW (236 woningen) bestaat uit een aanleg van twee carrés, ongelijk in afmeting. Elk bestaa..

woonhuis

St. Jorisplein 1
Gorinchem
Omschrijving complexonderdeel 2 CARRÉ LAAGBOUW van 20 eengezinswoningen, winkels en werkplaatsen. Ten oosten van het grote blok gelegen c..

De voormalige hervormde zaalkerk van Sleeuwijk met gemeentelijke begraafplaats achter de kerk, "Oude kerkje"

Kerkeinde 31
Sleeuwijk (Gemeente Werkendam)
Inleiding Het voormalige kerkgebouw van de Nederlandse Hervormde gemeente van Sleeuwijk, oorspronkelijk gebouwd als rooms-katholieke kerk, ..

Oostmolen

Schelluinsevliet 55
Gorinchem
Molen. "Oostmolen", wipmolen uit 1817 ten Z.W. van de Stad.

Kaart & Routeplanner


Foto's (2)