Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Nooit Volmaakt in Gorinchem

Molen

Bagijnenwal 38
4201JJ Gorinchem
Zuid Holland

Bouwjaar: 1718 / 1763 / 1889


Beschrijving van Nooit Volmaakt

Molen. Hoge stellingmolen "Nooit volmaakt", 1772. Korenmolen. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 16690
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Nooit Volmaakt
Nooit Volmaakt
Nooit Volmaakt
Basisgegevens
Plaats Gorinchem
Bouwjaar 1718 / 1763 / 1889
Type stellingmolen
Kenmerken ronde stenen molen
Vlucht 25,5 m
Functie korenmolen
Bestemming  het malen van graan, op vrijwillige basis
Monumentnummer  16690
Externe link(s) en afbeelding
Molendatabase
De Hollandsche Molen
Zicht vanaf de Linge-brug
Zicht vanaf de Linge-brug
Portaal  Portaalicoon   Molens

Nooit Volmaakt is een korenmolen in de vestingstad Gorinchem. De molen stamt oorspronkelijk uit 1718, en werd gebouwd nadat zijn voorganger (een standerdmolen) in 1717 door storm was verwoest. De molen was destijds gebouwd als grondzeiler maar werd in 1764 vier meter verhoogd en omgebouwd tot stellingmolen. De molen werd vernieuwd in 1889 na een verwoestende brand. De huidige naam is afkomstig uit die periode: de molen werd hersteld met onderdelen van de oliemolen "Nooit Volmaakt". De molen is in de 2e wereldoorlog gerestaureerd en voorzien van van Bussel stroomlijnwieken. Na de oorlog kwam de molen als snel buiten bedrijf. In 1956 kocht de Gemeente Gorinchem de molen. In de jaren zestig volgde opnieuw een opknapbeurt. Er werd een stadsmolenaar aangesteld die de beide walmolens regelmatig liet draaien. In 1995 was een grote restauratie nodig welke in 1997 werd afgerond. In augustus dat jaar werd de molen feestelijk geopend door Z.K.H. Prins Claus. Hierna kwam de molen weer in bedrijf tot 2009. Opnieuw moest er een flinke opknapbeurt plaatsvinden. In januari 2017 is de molen, evenals de 3 overige Gorkumse molens overgedragen aan molenstichting Simav. De molen is op dit moment weer op vrijwillige basis in bedrijf en voor bezichtiging toegankelijk.


Monumenten in de buurt van Nooit Volmaakt in Gorinchem

Bastion I

Bagijnenwal 36
Gorinchem
1. BASTION I MET BEER. (Bagijnewal bij 36). Vol bastion met: - voor de saillant een dam ter lengte van 40 meter, aansluitend op een beer (..

Courtine XI-I

Vijfde Uitgang 6
Gorinchem
21. COURTINE XI-I MET V.M. WACHTHUIS. (Vijfde uitgang bij 6) Gebroken courtine met: - een coupure in de wal nabij bastion I t.b.v. de Linge..

Courtine I-II

Walstraat 2
Gorinchem
2. COURTINE I-II MET VOORMALIGE LAAG-ARKELPOORT. (Walstraat bij 2). Courtine met: - voorliggende gracht ter breedte van pl.m. 50 meter. Na..

Voormalig wachthuis

Blauwe Torenstraat 3
Gorinchem
Voormalig wachthuis aan de Linge, reeds genoemd in 1586 en oorspronkelijk opgenomen binnen het bolwerk Roodenborch. Door de nieuwe omwalling..

Huis met gevel onder rechte lijst

Havendijk 72
Gorinchem
Huis met gevel (XVII) onder rechte lijst (XVIII). Geblokte ontlastingsbogen met masker-sluitsteentjes, muurankers. Pui en roedenverdeling ve..

Kaart & Routeplanner

Route naar Nooit Volmaakt in Gorinchem

Foto's (1)