Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Tolhuis in Gorinchem

Gebouw

Molenstraat 109
4201CW Gorinchem
Zuid Holland

Bouwjaar: 1598


Beschrijving van Tolhuis

V.m.Tolhuis. Imponerend bouwwerk (1598), dat de Molenstraat aan de Zuidzijde afsluit. Haakse plattegrond met op de hoek zware toren met spits en veelhoekige traptoren. Zadeldaken tegen puntgevels. In de gepleisterde gevels verdiepingsvensters met korfbogige ontlastingsbogen, geprofileerde waterlijsten en fraaie sierankers. In de vensters ramen met roedenverdeling in stijl XVIII en XIX A. Inwendig overwelfde kelders en gesneden sleutelstukken. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 16657
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Het tolhuis

Het Tolhuis in Gorinchem is een historisch bouwwerk uit 1598 aan het einde van de Molenstraat op het zuidelijkste bastion van de vestingstad.

Sinds 1869 is het tolhuis in gebruik als artilleriekazerne. Daarna heeft het bouwwerk diverse functies vervuld; bibliotheek, leeszaal en arbeidsbureau.[1]

Het bouwwerk is een rijksmonument.

Externe link


Monumenten in de buurt van Tolhuis in Gorinchem

Huis met gepleisterde lijstgevel met inrijpoort

Molenstraat 60
Gorinchem
HUIS met gepleisterde lijstgevel (XIX A) met inrijpoort.

Bastion VI

Bastion VI Tolsteeg
Gorinchem
10. BASTION VI MET AFFUITLOODS. (Tolsteeg bij 2)Hol, onregelmatig gevormd bastion met: - op het terreplein een gemetselde negentiende eeuws..

Huis met gepleisterde lijstgevel. Dakvenster met vleugelstukken, in het schilddak

Molenstraat 58
Gorinchem
Belangrijk voor de situatie van het Tolhuis. HUIS met gepleisterde lijstgevel (XIX A). Dakvenster met vleugelstukken, in het schilddak.

Huis met tot topgevel met gezwenkte contouren gewijzigde trapgevel van gele en rode steen met ontlastingsbogen en muurankers

Tolsteeg 3
Gorinchem
Huis met tot topgevel met gezwenkte contouren gewijzigde trapgevel (1687) van gele en rode steen met ontlastingsbogen en muurankers. Pui (XV..

't Wapen van Dantzig

Molenstraat 97
Gorinchem
Geisoleerd temidden van moderne bebouwing. Huis met gepleisterde gevel onder moderne lijst. Gevelsteen met wapenschild en leeuwen alsmede tw..

Kaart & Routeplanner

Route naar Tolhuis in Gorinchem