Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Dit is in Bethlehem in Gorinchem

Woonhuis

Gasthuisstraat 25
4201JM Gorinchem
Zuid Holland

Bouwjaar: 1566


Beschrijving van Dit is in Bethlehem

Huis "Dit is in Bethlehem", gedateerd 1566. Zeer rijke renaissance-topgevel met gezwenkte rolwerkcontouren in Vredeman de Vries-stijl. De verdiepingen worden door geprofileerde waterlijsten gescheiden. Pui van aan vernieuwing gelijkstaande restauratie door arch. Mulder (1910). Gevelsteen boven de puibalk. Onder de eerste verdieping een gebeeldhouwd fries met strijdende ruiters. De geblokte ontlastingsbogen boven de vensters worden in de eerste verdieping door maskerconsoles en in de tweede en de zolderverdieping door hermen gedragen. Binnen de ontlastingsbogen cartouche-ornament en koppen. Onder de topvoluten gebeeldhouwde koppen en ramsfiguurtjes. Hoekblokken, sierankers. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 16575
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Tekening pand [1]
Dit is in Bethlehem, Gorinchem

Het pand Dit is in Bethlehem is een monumentaal pand in Gorinchem, in de Gasthuisstraat op nummer 25.

Geschiedenis

Het pand stamt uit 1566 en was oorspronkelijk een patriciërswoning. De gevel is gemaakt in Renaissance-stijl. Aan de zijkant van het gebouw in de Tinnergietersteeg staat met behulp van de muurankers het jaartal weergegeven.

De gevel bevat verschillende beeldhouwwerken. Een ervan toont een kersttafereel met de tekst 'Dit is in Bethlehem'. Naar verluidt komt de steen uit het Minderbroedersklooster in de Arkelstraat (waar ook enkele martelaren van Gorcum gewoond hebben), een termijnhuis van de Utrechtse vestiging.[2] Toen het klooster werd afgebroken na de verovering van de stad door de Watergeuzen is deze steen uiteindelijk opgenomen in het pand aan de Gasthuisstraat. Boven de ingang staat de tekst: "Vreest den Heer, doet Hem eer; want den dach van sterven haest Hem seer 1566".

Het huis werd tussen 1910 en 1912 ingrijpend gerestaureerd. De Historische Vereniging ’Oud-Gorcum’ vestigde er daarna een museum in, met de collectie van de vereniging, die bestond uit schilderijen, tekeningen, zilverwerk en dergelijke. Het gebouw werd in 1982 door de gemeente Gorinchem gekocht voor één gulden en die benoemde ook een conservator. Het meeste beeldhouwwerk werd vernieuwd bij een nieuwe restauratie tussen 1984 en 1985.

De gemeente ondervond na verloop van tijd dat de wettelijke eisen aan musea veranderden en bovendien konden er geen grote tentoonstellingen worden gehouden. Mede daarom is het museum in 1995 verhuisd naar het oude stadhuis aan de Grote Markt, onder de naam Gorcums museum. Dat kwam vrij omdat de ambtenaren naar een nieuw stadhuis verhuisden.

Anno 2011 is er een zelfstandige literaire boekhandel in gevestigd en heeft de Historische Vereniging ’Oud-Gorcum’ er zijn vergaderruimte. Er is een Stichting Vrienden van "Dit Is in Bethlehem".

Literatuur

  • A.J. Busch e.a.: Uit de schatkamer van Oud-Gorcum: 90 jaar ‘Oud-Gorcum’. Historische Reeks Oud-Gorcum, nr. 13, 1999.
  • René van Dijk: Gevelstenen in Gorcum. Een vreugde voor hen die langs den weg gaan. Gorcumse Monumentenreeks, Stichting Merewade Gorinchem, 1999.
  • Stenvert, Ronald & Chris Kolman & Saskia van Ginkel-Meester & Elisabeth Stades-Vischer & Sabine Broekhoven, Zuid-Holland. Deel in de serie 'Monumenten in Nederland', nr 9. Zeist (Rijksdienst voor de Monumentenzorg), Zwolle (Waanders), 2003. [591 blz. ISBN 90-400-9034-3]. Hierin "Hoekpand 'Dit is in Bethlehem' (Gasthuisstraat 25)": blz. 179

Zie ook

Externe links

Bron


Monumenten in de buurt van Dit is in Bethlehem in Gorinchem

Voormalig woonhuis in Neo-renaissancestijl

Tinnegietersteeg 1
Gorinchem
Inleiding Voormalig WOONHUIS verbouwd (nieuwe gevel) in 1910, binnenwerk meest ouder, door de Rijksarchitect A. Mulder in Neo-renaissancest..

Hoekpand Botersteeg. Afgeknotte renaissance-trapgevel met natuurstenen banden, ontlastingsbogen van het Dordtse type op kraagstenen met binnen de boge ..

Gasthuisstraat 30
Gorinchem
Hoekpand Botersteeg. Afgeknotte renaissance-trapgevel (XVII A) met natuurstenen banden, ontlastingsbogen van het Dordtse type op kraagstenen..

Huis met eenvoudige lijstgevel

Grote Markt 22
Gorinchem
Huis met eenvoudige lijstgevel (XVIII).

Huis met eenvoudige lijstgevel

Grote Markt 24
Gorinchem
Huis met eenvoudige lijstgevel (XIX A ?). In dit pand het zgn Hugo de Grootpoortje, afkomstig uit het afgebroken huis van Daetselaer, in ren..

Huis met dwars schilddak en lijstgevel

Grote Markt 26
Gorinchem
Lijstgevel (ca.1800). Huis met dwars schilddak.

Kaart & Routeplanner

Route naar Dit is in Bethlehem in Gorinchem

Foto's (3)