Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Nederlands Hervormde Kerk in Tricht

Kerkelijk Gebouw

Kerkstraat 6
4196AB Tricht (gemeente Geldermalsen)
Gelderland

Bouwjaar: 15e/16e eeuw


Beschrijving van Nederlands Hervormde Kerk

HERV. KERK. Grote, laat-gotische dorpskerk met driebeukig, pseudobasilicaal schip op bakstenen zuilen, waarschijnlijk tweede helft 15e eeuw; rijzig, eenbeukig, driezijdig gesloten koor, in de tegenwoordige vorm uit het tweede kwart der 16e eeuw en aan de zuidzijde een door een graatgewelf overkluisde sacristie. Schip en zijbeuken bezitten houten tongewelven met trekbalken; het koor heeft kruisribgewelven op gebeeldhouwde kraagstenen. Rechthoekige doopkapel ten zuiden van de toren. Tot de inventaris der kerk behoren: een preekstoel met doophek, twee herenbanken met overhuiving en een Gebodenbord, alles 17e eeuw. Lezenaar op de preekstoel, 1711, zandloperhouder en doopbekkenhouder. Kroon, 1788 en twee wandarmen. Als voet voor de preekstoel dient een laat-gotische doopvont. In de doopkapel een 16e eeuwse muurschildering, voorstellend de Doop van Christus. Orgel met Hoofdwerk en Nevenwerk, in 1887 door P. Flaes gemaakt. Gerestaureerd in 1981 door Flentrop Orgelbouw. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 16521
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Nederlands Hervormde Kerk in Tricht

Toren der hervormde kerk

Kerkstraat 6
Tricht (Gemeente Geldermalsen)
Toren der Herv.Kerk. Laat 14e eeuws bouwwerk in Nederrijns-gotische trant met in de tweede en derde geleding drie spitsboognissen in ieder g..

Boerderij, gepleisterd woongedeelte

Bulkstraat 12
Tricht (Gemeente Geldermalsen)
Boerderij, 17e of 18e eeuw, op T-vormige plattegrond. Het gepleisterde woongedeelte heeft een met riet gedekt zadeldak en vensters met oude ..

Boerderij met door riet en pannen gedekt wolfdak

Bulkstraat 14
Tricht (Gemeente Geldermalsen)
Boerderij, 17e eeuw, met door riet en pannen gedekt wolfdak. Sierankers; vensters met negen- en zesruitsramen.

Hooglandsche Wetering

Lingedijk 62
Tricht (Gemeente Geldermalsen)
Inleiding Dit GEMAAL genaamd de HOOGLANDSCHE WETERING werd tussen 1925 en 1930 aangelegd aan de noordzijde van de Lingedijk tussen de dorpe..

Station Geldermalsen: hoofdgebouw

Genteldijk 5
Geldermalsen
Het HOOFDGEBOUW (A) is uitgelegd op een rechthoekige plattegrond en beslaat een aanzienlijk deel van het langgerekte perron. Het hoofdgebouw..

Kaart & Routeplanner

Route naar Nederlands Hervormde Kerk in Tricht

Foto's (3)