Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Hervormde Kerk in Rumpt

Kerkelijk Gebouw

Middenstraat 43
4156AG Rumpt (gemeente Geldermalsen)
Gelderland

Bouwjaar: eerste helft 15e eeuw


Beschrijving van Hervormde Kerk

Herv. Kerk. Laat-gotische dorpskerk met eenbeukig, driezijdig gesloten koor uit de eerste helft der 15e eeuw, overdekt door een tongewelf, waarvan de muurstijlen rusten op gebeeldhouwde kraagstenen. Driebeukig, door kruisribgewelven gebeeldhouwde kraagstenen overkluisd, pseudobasilicaal schip, tweede helft 15e eeuw, op pijlers. Driezijdig gesloten, uitgebouwde kapel aan de oostzijde der zuiderzijbeuk. De zijbeuken zijn te weerszijden van de toren doorgetrokken. De kerk is uitwendig beklampt in de 19e eeuw. Tot de inventaris behoren een doophek, 17e eeuw, een lezenaar aan de preekstoel, 17e eeuw, een koperen doopbekkenhouder, omstreeks 1700, twee psalmbordjes, 17e eeuw. Laat-gotische koperen kroon. Op een galerij met Toscaanse zuiltjes een orgel met Hoofdwerk en Bovenwerk, in 1842 gemaakt door C.F.A. Naber. In 1986 gerestaureerd door fa. Pels en Van Leeuwen. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 16515
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Hervormde Kerk in Rumpt

Toren der Hervormde Kerk

Middenstraat 43
Rumpt (Gemeente Geldermalsen)
Toren der Herv.Kerk. Romano-gotisch bouwwerk, omstreeks 1300, geleed door nissen, en met een traptoren tegen de noordwesthoek. Later ingebr..

Pastorie met tuinmuur

Middenstraat 45
Rumpt (Gemeente Geldermalsen)
PASTORIE met TUINMUUR, gebouwd in 1890, in baksteen opgetrokken (kruisverband). Het pand telt twee bouwlagen en wordt gedekt door een U-vorm..

Gietijzeren spijlenhek

Middenstraat 45
Rumpt (Gemeente Geldermalsen)
Gietijzeren SPIJLENHEK, geplaatst achter door een ezelsrug afgesloten laag muurtje, dat eveneens onder de rijksbescherming valt. De samenges..

Huys Agtermonde

Dorpsdijk 41
Rumpt (Gemeente Geldermalsen)
"Huys Agtermonde". Gepleisterd dwarshuis onder pannen zadeldak, tussen puntgevels met vlechtingen, in oorsprong wellicht 17e eeuw, verbouwd ..

R.K. kerk en pastorie: kerkgebouw

Schuttersteeg 2
Rumpt (Gemeente Geldermalsen)
Omschrijving onderdeel A Het éénschepige KERKGEBOUW heeft een zadelkap waaronder ook de PASTORIE is opgenomen. De baksteengevels zijn ge..

Kaart & Routeplanner


Foto's (4)