Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Hervormde Kerk: twaalflichtskroon, 18e eeuw en drie grafzerken in Deil

Kerkelijk Gebouw

Deilsedijk 25
4158CD Deil (gemeente Geldermalsen)
Gelderland

Bouwjaar: 18e eeuw


Beschrijving van Hervormde Kerk: twaalflichtskroon, 18e eeuw en drie grafzerken

Uit 1843 daterend KERKZAALTJE behorende bij de reeds beschermde romaanse toren; een met uitzondering van de oostgevel gepleisterd (wit met zwarte plint) 5 travee├źn lang gebouw onder met blauwe, verbeterde Hollandse pannen gedekt zadeldak tussen puntgevels; per travee een spitsboogvenster met houten roedenverdeling; in de voorgevel aan de oostzijde een omlijste dubbele deur, drie spitsboogvensters met houten roedenverdeling en een gedenksteen. Inwendig: gang van oostgevel naar kerkruimte met links daarvan de consistoriekamer; in de kerkruimte een drietal reeds beschermde grafstenen, een reeds beschermde, 18e eeuwse koperen kroonluchter, preekstoel , een bij de restauratie in 1976 weer tevoorschijn gebrachte, oude plavuizen vloer en eikehouten, uit een gesloopte Rotterdamse kerk afkomstige kerkbanken. Eenklaviers orgel in 1856 door H. Knipscheer in Deil geplaatst. Het instrument is een assemblage met veel oud pijpwerk. Het oudste pijpwerk dateert van ca. 1650. In 1950 ingrijpend gerestaureerd door de fa. Van Leeuwen. In 1989 opnieuw gerestaureerd door de Gebr. Reil. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 16498
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Hervormde Kerk: twaalflichtskroon, 18e eeuw en drie grafzerken in Deil

Toren der hervormde kerk

Deilsedijk 25
Deil (Gemeente Geldermalsen)
Toren der Herv.Kerk. Voorzover de ondergeledingen betreft romaans tufstenen bouwwerk, verlevendigd door spaarnissen, met in de westgevel ing..

kerkelijk gebouw

Deilsedijk 25
Deil (Gemeente Geldermalsen)
Herv.Kerk. De uit 1843 daterende Hervormde Kerk vanwege een twaalflichtskroon, 18e eeuw en drie grafzerken.

Boerderij

Prins Willem-Alexanderstraat 7
Deil (Gemeente Geldermalsen)
Boerderij uit 1786, waarvan het woongedeelte een lage verdieping en een schilddak bezit. Vensters met twaalfruitsschuiframen. Grote schuur o..

Noordenhoek: landhuis

Appeldijk 1
Deil (Gemeente Geldermalsen)
Omschrijving onderdeel A Het LANDHUIS heeft een onregelmatige plattegrond met twee bouwdelen. Het gedeelte aan de zuidzijde heeft een souter..

Noordenhoek: tuinmuur

Appeldijk 1
Deil (Gemeente Geldermalsen)
Omschrijving onderdeel C De TUINMUUR die de voortuin vanaf de openbare weg van de oprit scheidt, is laag en in baksteen opgetrokken. Aan de ..

Kaart & Routeplanner

Route naar Hervormde Kerk: twaalflichtskroon, 18e eeuw en drie grafzerken in Deil

Foto's (1)