Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Fort Asperen in Acquoy

Militair Object

Langendijk 60
4150BA Acquoy (gemeente Geldermalsen)
Gelderland

Bouwjaar: 1847


Beschrijving van Fort Asperen

Aan de Linge, tegenover Asperen gelegen bakstenen verdedigingswerk uit 1847, met aarde opgehoogd. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 16491
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Dronevideo van Fort Asperen
Fort Asperen

Het Fort Asperen is een fort dat onderdeel was van de Nieuwe Hollandse Waterlinie, en is gelegen ten zuidoosten van Asperen in de gemeente Lingewaal in de Nederlandse provincie Gelderland. Het torenfort is gelegen lang langs een dijk die een doorgang (acces) in de Waterlinie is.

Rondom het complex ligt een gracht en het fort is bereikbaar middels een ophaalbrug. Het zware drie verdiepingen tellende gebouw bestaat uit buitenmuren van anderhalve meter dik. De drie verdiepingen bestaan uit een kelder, begane grond met geweerschietgaten, eerste etage met kanonschietgaten en geheel boven een aarden bovenbatterij.

Op dit moment wordt gewerkt aan de restauratie van het fort en de artillerieloods, de Taveerne. Het ontwerp voor deze Taveerne is gemaakt door bureau SLA. Om meer ruimte te creëren zonder meer bebouwing op het eiland toe te voegen wordt er een kelder aan de Taveerne toegevoegd. Op de begane grond steekt een huisje door de vloer, vanuit hier is het nieuwe deel bereikbaar.

Externe linkMonumenten in de buurt van Fort Asperen in Acquoy

Werk op de spoorweg bij de Diefdijk: kraanbrug

Diefdijk 26
Acquoy (Gemeente Geldermalsen)
Omschrijving onderdeel A De spoorlijn Leerdam - Geldermalsen overbrugde door middel van kraanbruggen de aan weerszijden van het verdedigings..

Werk op de spoorweg bij de Diefdijk: verdedigingswerk

Diefdijk 26
Acquoy (Gemeente Geldermalsen)
Omschrijving onderdeel B Het VERDEDIGINGSWERK Diefdijk bestaat uit een aarden wal met bakstenen gevel aan de westzijde (oorspronkelijk de ..

Werk op de spoorweg bij de Diefdijk; opslaggebouw

Diefdijk 26
Acquoy (Gemeente Geldermalsen)
Omschrijving onderdeel C OPSLAGGEBOUW , gelegen in een aarden wal, met een met kalk en steen aangesmeerd front, waarin zich een getoogde op..

Werk op de spoorweg bij de Diefdijk: telegraafgebouw

Diefdijk 26
Acquoy (Gemeente Geldermalsen)
Omschrijving onderdeel D TELEGRAAFGEBOUW, gelegen in een aarden wal, met een bakstenen front, aangesmeerd met een mengsel van kalk en steen...

werk op de spoorweg bij de diefdijk

werk op de spoorweg bij de diefdijk
leerdam
Cluster 65. Fortwachterswoning en Artilleriemagazijn. Zie ook complexnummer 531760. NIEUWE HOLLANDSE WATERLINIE Inleiding De Nieuwe Hollands..

Kaart & Routeplanner

Route naar Fort Asperen in Acquoy

Foto's (3)