Geerteskerk in Kloetinge

Geertesplein 24
4481AN Kloetinge (gemeente Goes)

Bouwjaar: midden 13e eeuw

Beschrijving van Geerteskerk

Ned.Herv.Kerk. Uit vroeg- en laatgotische delen bestaand gebouw. Als oudste deel geldt een rechtgesloten kapel aan de noordzijde van het koor, met merkwaardige venstertracering. De kapel van de kerk gescheiden door twee bogen, rustend op een kolom met kenmerken van de Scheldegotiek, midden 13e eeuw. Het bakstenen koor, voorbeeld van Vlaamse gotiek, 13e eeuw. 15e eeuws schip, oorspronkelijk driebeukig, plm 1500 gewijzigd en tot een beuk gemaakt. Uit dezelfde tijd twee transeptachtige kapellen met stenen gewelven. Begin 16e eeuw de travee die schip en toren verbindt. Inwendig: houten gewelf met gesneden beelden en koppen over het schip. Versierde sluitstenen in de stenen gewelven van het transept. De gewelven van de sacristie rustend op kraagstenen, die engelen voorstellen met de lijdens werktuigen, plm 1500. Preekstoel uit 1604. Doophek en koperwerk midden 17e eeuw. Herenbank uit 1624. Herenbank plm 1770. Orgel met Hoofdwerk en Bovenwerk, in 1787 door H.H. Hess gemaakt. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)