Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Grote of Maria Magdalenakerk in Goes

Kerkelijk Gebouw

Singelstraat 7
4461HZ Goes
Zeeland

Bouwjaar: 1423


Beschrijving van Grote of Maria Magdalenakerk

Grote of Maria Magdalenakerk. Laat-gotische kruisbasiliek, waarvan het driebeukige koor dateert uit het derde kwart van de 15e eeuw, en de transepten in het begin van de 16e eeuw voltooid werden. Het schip werd na een brand in 1619-'21 vervangen door het huidige (bouwmeester was Marcus Antonius uit Antwerpen). Sacristie uit plm 1520. De kerk wordt bekroond door een dakruiter uit 1620. Inwendig orgel uit 1969-1971, waarin opgenomen 9 oude registers, fontpijpen uit 1711, orgelkas met galerij, 1641-'43 door Willem Diaken, behangen met luiken, beschilderd door de Dordtse schilder Bisschop. Onder het orgel regeringsbank uit 1654, bekroond door een lijst met de wapens van Goes en Borssele, plm 1710. Orgelpartij overkoepeld door een Lodewijk XIV overhuiving uit 1739. Preekstoel uit 1594, waarvan een koperen lezenaar met het wapen Isebree, door Joh. Specht te Rotterdam in 1769 gegoten. Zwaar beschadigde gebeeldhouwde steen, wellicht epitaaf, met voorstelling van de Gregorius-mis, uit plm 1500. Tochtportaal, samengesteld uit gebeeldhouwde natuurstenen sierstukken afkomstig van de gesloopte scheidingswand, die in de 17e eeuw werd opgetrokken tussen dwarspand en koor. Vele zerken, waaronder twee met ridderfiguren: Sweer van Heenvliet 1486 en Jan van Oostende 1516. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 16375
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Grote of Maria Magdalenakerk
Grote of Maria Magdalenakerk in Goes
Grote of Maria Magdalenakerk in Goes
Plaats Goes
Monumentale status rijksmonument
Monumentnummer  16375
Afbeeldingen
Orgel
Orgel
Portaal  Portaalicoon   Christendom

De Grote of Maria Magdalenakerk uit 1423 staat in het centrum van de Zeeuwse stad Goes aan een pleintje ten zuiden van de Markt tegenover de rooms-katholieke Heilige Maria Magdalenakerk.

Of er een voorganger was op deze plaats is niet bekend. De bouw van de kerk in zijn huidige vorm begon rond 1470 met het koor. Men wilde een driebeukige hallenkerk, net als die van Gouda. Later ging men echter over naar de basilikale vorm en alleen het koor heeft de vorm van een hallenkerk. In 1506 begon men met de bouw van het dwarsschip en het schip. Op 11 september 1618 om ongeveer één uur ontstond er brand in de kerk omdat de schaliedekker (leidekker) Hans Henricxsz het vuur, dat hij voor het solderen van de goten nodig had, in de voormiddag slecht had bewaard. In datzelfde jaar nog begon men aan de herbouw van de kerk die in 1621 werd voltooid. De kerk bleef in de laatgotische stijl. In de 17e eeuw werd ook een hoge dakruiter met een carillon op de kruising van de kerk gebouwd. Het carillon heeft 47 klokken, waarvan de zwaarste 965 kg weegt.

Alleen het transept en het koor worden nog als kerk gebruikt, het schip dient als tentoonstellingsruimte. Het interieur is vrij sober, zoals een gewone protestantse kerk. Wel staat er in het koor een bijzonder orgel uit 1643 van Willem Diaken, dat in de 18e eeuw werd beschilderd en bekroond werd met een Turkse hoed (1738) vanwege de akoestiek. Verder is er nog een preekstoel uit 1594 en is de kerkvloer bedekt met grafzerken. De bekende ds. Bernardus Smytegelt heeft hier nog z'n preken vanaf gehouden. Na een restauratie van de kerk werden in 1929 en 1930 glas-in-loodramen geplaatst van Henk Schilling.

De zwarte roodstaart, van oorsprong een rotsbewoner, nestelt op of rondom dit kerkgebouw.Monumenten in de buurt van Grote of Maria Magdalenakerk in Goes

Zeeuwse Koorschool

Singelstraat 7
Goes
Inleiding Pastorie, behorend bij, en door middel van een één laag hoog, plat gedekt tussenlid, verbonden met de naastgelegen Rooms-kathol..

Heilige Maria Magdalena Kerk

Singelstraat 9
Goes
Inleiding Bakstenen, neo-gotische kruisbasiliek met zijdelings geplaatste fronttoren en kapellen in de hoeken tussen koor en transept. Tuss..

Gebouw, waarin zich enkele overblijfselen bevinden van het voormalig Slot Oostende, met name een kelder

Singelstraat 5
Goes
Gebouw, waarin zich enkele overblijfselen bevinden van het voormalig Slot Oostende, met name een waarschijnlijk 14e eeuwse kelder.

Voormalig burgerweeshuis

Zusterstraat 13
Goes
Toegangspoort tot het v.m. Burgerweeshuis. Hardstenen boogpoort, voorzien van het Wapen van Zeeland, en voorts van guirlandes en kinderfigur..

Voormalig schoolgebouw bij het weeshuis

Singelstraat 11
Goes
Inleiding Direct aan de straat gelegen, éénzijdig aangebouwd pand, in 1869 gebouwd als wezen-armenschool bij het weeshuis. Rechts van het..

Kaart & Routeplanner

Route naar Grote of Maria Magdalenakerk in Goes

Foto's (36)

Alle 36 foto's weergeven