Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Boerderij "Zeezicht" in Goedereede

Boerderij

Oostdijkseweg 81
3252LM Goedereede
Zuid Holland

Bouwjaar: 18e eeuw 1700 18e eeuw


Beschrijving van Boerderij "Zeezicht"

Wellicht 18e eeuwse boerderij van het Zeeuwse schuurtype, genaamd "Zeezicht". Woonhuis onder pannen zadeldak, ingang in lange zijde; 9-ruitsschuifvensters met luiken; kopgevel bevat rechts een kelderraam, twee kleine vensters, twee hooggeplaatste 9-ruitsschuifvensters met luiken, een zesruits venster met luik en vlechtingen in top. Aan achterzijde uitgebouwd. Grote schuur met dwarsdelen onder pannen zadeldak, deels hout - gepotdekselde - (lange gevel achterzijde en kopgevel bij woonhuis (deels in baksteen opgetrokken. Aangekapte uitbouw aan linkerzijde. Bakstenen kopgevel voorzien van steunberen. Losstaand bakhuisje onder pannen zadeldak tussen puntgevels met geschulpte windveren; in lange gevel een getoogde deur. Eenvoudig ijzeren toegangshek met houten pijlers te rechterzijde. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 16260
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Boerderij Zeezicht op 17 december 2010

Zeezicht is een zeer oude duinboerderij in het gehucht Oostdijk bij Ouddorp. De boerderij ligt tegen de duinrand en is gebouwd in 1672 op het toenmalige eiland Westvoorn. De boerderij is aangewezen als rijksmonument. De boerderij is van het Zeeuwse schuurtype. Het woonhuis heeft een pannen zadeldak met een ingang in de lange zijde en zogenaamde negenruitsschuifvensters met luiken. De kopgevel bevat rechts een kelderraam, twee kleine vensters, twee hooggeplaatste negenruitsschuifvensters met luiken, een zesruits venster met luik en vlechtingen. De boerderij heeft een grote schuur met dwarsdelen onder een pannen zadeldak.

Volgens de overlevering logeerde Stadhouder Willem III in 1691 in deze boerderij nadat de open boot waarmee hij vanuit Engeland overstak naar Nederland vastliep op een zandbank voor de kust van Westvoorn. Andere bronnen (ook schriftelijke bronnen) spreken echter over de in 1830 gesloopte boerderij Oostdam van Corstiaen Goekoop.

In 1755 is bij Zeezicht een plantagie geplant, ter orientatie van de scheepvaart.[1] Dit bos bestaat nog steeds. In 1881 wordt de lading van het gestrande schip Tripolia bij de boerderij opgeslagen. In de jaren 70 van de 20e eeuw is de boerderij gerestaureerd. Pas bij deze restauratie werd achter de luiken op de bovenverdiepingen glas in de vensters aangebracht.

Afbeeldingen

Zie ook

Externe links


Monumenten in de buurt van Boerderij "Zeezicht" in Goedereede

Wagenschuur bij boerderij Zeezicht

Oostdijkseweg 81
Goedereede
Bij de boerderij Zeezicht behorende vrijstaande wagenschuur, in oorsprong mogelijk 18e-eeuws en opgetrokken met gepotdekselde delen op bakst..

Terrein waarin overblijfselen van bewoning

Hoofdweg/Klaverseweg
Ouddorp (Gemeente Goedereede)
Terrein waarin overblijfselen van bewoning. Datering: Romeinse tijd.

Windvang

Goereeseweg 5
Goedereede
MOLEN. Ronde, bakstenen bovenkruier (1791) met stelling, die ongeveer de helft van de molenomtrek omgeeft. Constructieve toestand maakt hers..

Houten schuur met mooi, hoog pannen dak. Onder een dak met het buurnummer 3

Achterstraat 1
Goedereede
Houten schuur (XIX A?) met mooi, hoog pannen dak. Onder een dak met het buurnummer 3.

Houten schuur met mooi, hoog pannen dak en stenen noordgevel. Onder een dak met het buurnummer 1

Achterstraat 3
Goedereede
Houten schuur (XIX A?) met mooi, hoog pannen dak en stenen noordgevel. Onder een dak met het buurnummer 1.

Kaart & Routeplanner

Route naar Boerderij "Zeezicht" in Goedereede

Foto's (1)