Meer dan 63.000 rijksmonumenten


De Hoop in Ouddorp

Molen

Molenweg 24
3253AM Ouddorp (gemeente Goedereede)
Zuid Holland

Bouwjaar: 1845


Beschrijving van De Hoop

Korenmolen "De Hoop" Aan de noordzijde van het dorp een stellingmolen met ronde, gemetselde romp, gebouwd in 1845. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 16259
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
De Hoop
Molen "De Hoop"
Molen "De Hoop"
Basisgegevens
Plaats Ouddorp, Molenweg 26
Bouwjaar 1845
Type stellingmolen
Kenmerken ronde stenen molen
Vlucht 21 m
Functie korenmolen
Bestemming  het malen van graan op professionele basis
Monumentnummer  16259
Externe link(s)
Molendatabase
De Hollandsche Molen
Portaal:  Molens

De molen De Hoop is een korenmolen in Ouddorp en een van de weinige windmolens in Nederland die nog in particulier bezit is.

De voorloper van de molen werd rond 1600 gebouwd. De oude molen was zeer waarschijnlijk voorzien van één koppel maalstenen. In 1844 besloot de familie Voogd de molen te doen afbreken en te vervangen door een ronde stenen stellingmolen met drie koppels stenen. In 1845 was de molen klaar. Rond 1952 is het derde koppel verwijderd.

In 1981 bleek langer draaien met de molen onverantwoord. Na elke draaidag lag er in de directe omgeving wel een paar stukjes hout. Men begon aan een grote restauratie. De wieken werden verwijderd en de kap ging eraf. De kap was zo ongeveer het slechtst van alles. Deze is toen bijna geheel vervangen. Tijdens de restauratie is de molen voorzien van fokwieken met Regelborden (remkleppen) en uitneembare windborden. Vanaf 1982 was hij weer maalvaardig. Van de twee koppels maalstenen in De Hoop is er één windgedreven; de ander wordt door een elektromotor aangedreven. Op de foto van het spoorwiel is ernaast op de plek waar zich vroeger een steenrondsel bevond, een koppeling te zien naar een elektromotor die op een hogere zolder ligt. De onderkant van de motor is ook op de foto te zien. De riem onder het spoorwiel is verbonden met een regulateur, die dus altijd draait wanneer de wieken draaien. De molen draait veel door onder meer vier jonge molenaars.

De molen is nog steeds eigendom van de familie Voogd. De huidige eigenaar (2012) is Piet Voogd. Aangrenzend aan de molen is een dierenwinkel waar ook meelproducten worden verkocht (o.a. voor mensen die zelf brood bakken met een broodmachine).

In Ouddorp bevindt zich nog een korenmolen, deze is gelegen aan de Dorpsweg en genaamd De Zwaan.

Externe links


Monumenten in de buurt van De Hoop in Ouddorp

Hoekpand met gevel, waarvan de top ingezwenkte contouren

Hoenderdijk 11
Ouddorp (Gemeente Goedereede)
Hoekpand met gevel, waarvan de top ingezwenkte contouren heeft, einde 18e eeuw. Natuurstenen hoekvoluten. Vensters met zes- en zestienruitss..

Toren

Hoenderdijk 2
Ouddorp (Gemeente Goedereede)
Toren der Herv.Kerk. Onvoltooide bakstenen toren, welke uit het begin der 16e eeuw dateert, op de toren een jonger achtkant met spits uit 18..

Dorpskerk

Weststraat 2
Ouddorp (Gemeente Goedereede)
Laat-gotische dorpskerk, waarvan het tufstenen koor goed bewaard is, terwijl het in oorsprong waarschijnlijk driebeukige schip in de 18e eeu..

Pand met puntgevel

Hoenderdijk 5
Ouddorp (Gemeente Goedereede)
Pand met puntgevel, afgezet met een rollaag omstreeks 1800. Vensters, waarboven strekken van rode baksteen; schuiframen en deur uit de bouwt..

Raadhuis van Ouddorp

Raadhuisstraat 4
Ouddorp (Gemeente Goedereede)
Inleiding Het RAADHUIS van Ouddorp is gebouwd in 1904 door de metselaar Paulus Boelaars en de Timmerman Job Mierop, naar een ontwerp van de..

Kaart & Routeplanner


Foto's (1)