Meer dan 63.000 rijksmonumenten


St. Annakapel. Gebouw van drie traveeën met driezijdige sluiting, met steunberen en spitsboogvensters, klokketorentje op de voorgevel in Molenschot

Kerkelijk Gebouw

Broekstraat 16
5124NJ Molenschot (gemeente Gilze en Rijen)
Noord Brabant

Bouwjaar: 16e eeuw 1960 (restauratie)


Beschrijving van St. Annakapel. Gebouw van drie traveeën met driezijdige sluiting, met steunberen en spitsboogvensters, klokketorentje op de voorgevel

St. Annakapel. Vroeg 16e eeuws gebouw van drie traveeën met driezijdige sluiting, met steunberen en spitsboogvensters, klokketorentje op de voorgevel. Gerestaureerd in 1960. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 16135
Laatste wijziging: 2014-10-02 18:33:51.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
De Sint-Annakapel

De Sint Annakapel is een kapel in Molenschot in de gemeente Gilze-Rijen in de Nederlandse provincie Noord-Brabant.

Molenschot is bekend om de Sint Annakapel gewijd aan de Heilige Anna. De kapel wordt voor het eerst genoemd in 1549, in een register van de rentmeester van de prins van Oranje. Deze vermeldt dat de grond waarop onder andere de kapel stond werd gekocht door bewoners uit de buurt. De kapel was in de loop der eeuwen beschadigd en verwaarloosd geraakt en daarom besloot men in 1842 een ingrijpende renovatie door te voeren. Zo kreeg onder meer het torentje van de kapel zijn huidige plaats.

Op 1 juni 1879 werd de Broederschap van de Heilige Anna opgericht waarna er jaarlijkse pelgrimages uit de omgeving ontstonden. Bij de kapel werd rond 1890 een beeld geplaatst van de Heilige Anna en Maria. Ieder jaar vindt op 26 juli in het dorp nog de Sint Anna-verering plaats, waar onder meer een markt en een kermis een plaats hebben.

De kapel wordt traditioneel bezocht door vrouwen die bidden om een man of een kind: "Anneke, Anneke, geef me toch een manneke."

Literatuur

  • F.A. Brekelmans, 'Molenschot, St. Annakapel', in: F.A. Brekelmans, C.Th. Lohmann en H. Luyten, Kapellen in de Baronie van Breda II. Amstelveen: Boekmakerij/Uitgeverij Luyten, 1983, pp. 42–57.

Externe links


Monumenten in de buurt van St. Annakapel. Gebouw van drie traveeën met driezijdige sluiting, met steunberen en spitsboogvensters, klokketorentje op de voorgevel in Molenschot

Café "De Drie Linden" : hoeve van het Kempische langgeveltype

Broekstraat 1
Molenschot (Gemeente Gilze en Rijen)
CAFE "De Drie Linden". Hoeve van het Kempische langgeveltype.

Calvariekruis achter de Annakapel op het kerkhofje

Veenstraat 2
Molenschot (Gemeente Gilze en Rijen)
Inleiding. Achter de Annakapel staat op het kerkhofje een CALVARIEKRUIS. Het Neogotische kruis dateert uit ca. 1890. Omschrijving. Het k..

St. Annakapel

Veenstraat 2
Molenschot (Gemeente Gilze en Rijen)
Inleiding. De Gotische ST. ANNAKAPEL werd gebouwd in de vroege zestiende eeuw en werd gerestaureerd in 1960. Omschrijving. De kapel heef..

Neogotisch beeld van de Heilige Anna met Maria als kind op het voorplein van de Annakapel

Veenstraat 2
Molenschot (Gemeente Gilze en Rijen)
Inleiding. Op het voorplein van de Annakapel staat een uit ca. 1890 daterend Neogotisch BEELD van de Heilige Anna met Maria als kind. Om..

H. Annakerk in Neogotische stijl

Kapelstraat 1
Molenschot (Gemeente Gilze en Rijen)
Kapelstraat 1 onderdeel I de kerk Gilze-Rijen (Molenschot) Inleiding. De H. ANNAKERK werd in 1887 gebouwd in Neogotische stijl naar o..

Kaart & Routeplanner