Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Museum Het Petershuis in Gennep

Woonhuis

Niersstraat 2
6591CB Gennep
Limburg

Bouwjaar: 17e-19e eeuw


Beschrijving van Museum Het Petershuis

Huis met opzij trapgevels en een voorgevel met hoge korfboognissen, XVII-XIX; ingang met bovenlicht in een pilasteromlijsting. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 16086
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Museum Het Petershuis
Petershuis20072.jpg
Locatie Niersstraat 2, Gennep
Type archeologisch museum
Thema hedendaagse collectie van voorwerpen uit de regio
Overig
Gebouwd late middeleeuwen
Openingsdatum 1983
Website
Portaal  Portaalicoon   Kunst & Cultuur

Museum Het Petershuis is een streekmuseum in de Nederlandse stad Gennep dat archeologische vondsten en hedendaagse kunst uit de regio tentoonstelt. Daarnaast zijn er ook wisseltentoonstellingen met velerlei thema's.

Museum

Sinds 1983 is Het Peterhuis ingericht als museum voor lokale geschiedenis. In 2005 volgde daarvoor de officiële erkenning, als bewijs daarvan kwam er een plaquette aan de gevel.

De vaste expositie betreft de geschiedenis van Gennep en omgeving. Het museum richt zich op zowel volwassenen als op kinderen. Acht thema's worden aan de hand van archeologische vondsten inzichtelijk gemaakt. Verder is een hele etage gewijd aan Gennep als spoorstad, met name als hoofdvestiging van de voormalige Noord-Brabantsch-Duitsche Spoorweg-Maatschappij (NBDS) en het zogenoemde Duitse lijntje. Daarnaast organiseert het museum jaarlijks circa acht wisselexposities op het gebied van moderne beeldende kunst en actuele thema's. Het museum beschikt verder over een interessante collectie historisch en modern keramiek.

De archeologische collectie is beschikbaar voor wetenschappelijk onderzoek en is digitaal ontsloten. Het interieur van het museum werd in 2013 ingrijpend vernieuwd. De vaste collectie werd uitgebreid en voorzien van toegankelijke toelichtingen. Met behulp van audiovisuele middelen wordt aanvullende historische informatie gegeven.

Gebouw

Het Petershuis is een van de twee oudste gebouwen van Gennep, het dateert uit de late middeleeuwen. Het heeft een laatgotische bouwstijl: hoge trapgevels, een steil dak en een voorgevel met korfboognissen. Het gebouw heeft houten trappen en een gewelvenkelder.

Oorspronkelijk was het pand een pakhuis. De hoogte van de verdiepingen, de extra zware moerbalken en de dikke muren duiden daarop. In de voorgevel is naast de opgaande trap naar de voordeur nog altijd een kelderingang te zien. Doordat de aanliggende straat de afgelopen eeuwen steeds werd opgehoogd kreeg deze ingang een kelderluik. Later werd het gebouw een woonhuis. In 1562 werd het bewoond door een koopman, ook woonde er onder meer een burgemeester en een schoolmeester. Een ongehuwde dochter van de schoolmeester erfde het huis in 1868 en woonde er met twee zussen.

Naamgever

In 1915 kocht de weduwe Peters het pand. Nadat zij in 1930 overleed kwam het in bezit van haar oudste zoon. Dit was prof. dr. Joh. Th. Peters, die in een kliniek in de Verenigde Staten werkte en zich later in Zwitserland vestigde, waar hij in 1964 overleed. Peters schonk het pand bij testament aan de Gennepse gemeenschap middels een op te richten stichting. Deze Professor Johan Peters Stichting renoveerde het huis in 1980 en nam het daarna in 1983 als Streekmuseum Gennep in gebruik. In het jaar 2000 wijzigde de naam in 'Museum Het Petershuis'.

In 2014 gaf het museum een biografie uit over naamgever Johan Peters, geschreven door de Genneper Wiel van Dinter.

Zie ook

Externe link


Monumenten in de buurt van Museum Het Petershuis in Gennep

Stadhuis van Gennep

Markt 1
Gennep
Stadhuis, rechthoekig gebouw, midden XVII, met achtzijdige toren midden tegen de voorgevel en gezwenkte zijtopgevels; de toren met open koep..

Nederlands-hervormde kerk

Markt 3
Gennep
Hervormde kerk, driezijdig gesloten zaalkerk, 1661-1663, met open klokketorentje op het dak, een eenvoudig versierde puntgevel aan de voorzi..

Sint-Martinustoren

Torenstraat 17
Gennep
Inleiding. Vrijstaande kerktoren in de oude stadskern van Gennep. De toren vormt het restant van de voormalige Sint Martinuskerk die door o..

De rest van een vierkant uitgebouwd torentje, deel uitmakend van de versterkingen

Rest torentje ten westen van Mariaoord
Gennep
De rest van een vierkant uitgebouwd torentje, deel uitmakend van de versterkingen uit 1371.

Resten van de versterkingen der in 1371 voor het eerst als zodanig vermelde stad

Resten versterkingen ten westen Mariaoord
Gennep
Resten van de versterkingen der in 1371 voor het eerst als zodanig vermelde stad; gedeelten van de aarden omwallingen en enkele overblijfsel..

Kaart & Routeplanner

Route naar Museum Het Petershuis in Gennep

Foto's (3)