Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Poorttoren van het voormalige Huis Poelwijk. Bakstenen bouwwerk, op vierkante plattegrond met aan de bovenzijde een uitkraging op spitsboognissen met kraagstenen. Na oorlogsschade gerestaureerd in 196 .. in Gendt

Kasteel Buitenplaats

Poelwijklaan 5 A
6691MH Gendt (gemeente Lingewaard)
Gelderland

Bouwjaar: 15e eeuw 1400 15e eeuw


Beschrijving van Poorttoren van het voormalige Huis Poelwijk. Bakstenen bouwwerk, op vierkante plattegrond met aan de bovenzijde een uitkraging op spitsboognissen met kraagstenen. Na oorlogsschade gerestaureerd in 196 ..

Poorttoren van het voormalige Huis Poelwijk. Bakstenen bouwwerk, 15e eeuw, op vierkante plattegrond met aan de bovenzijde een uitkraging op spitsboognissen met kraagstenen. Na oorlogsschade gerestaureerd in 1960. De doorgangen zijn dichtgezet, waarna de benedenverdieping een gewelf kreeg. Kamer op de eerste verdieping met 18e eeuwse schilderingen; daarboven een vertrek met een gotische schouw. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 16079
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Kasteel Poelwijk
Poelwijk in 1732 door Cornelis Pronk
Poelwijk in 1732 door Cornelis Pronk
Locatie Gendt (Lingewaard), Nederland
Algemeen
Kasteeltype waterburcht
Bouwmateriaal baksteen
Eigenaar Het Geldersch Landschap-familie Meijaard
Huidige functie Bed and Breakfast
Gebouwd in voor 1441
Gesloopt in 1864
Monumentnummer  16079
Bijzonderheden trompe-l'oeil beschilderingen
Website landgoedpoelwijk.nl

Kasteel Poelwijk is een landgoed en voormalig kasteel gelegen ten zuiden van het stadje Gendt, onderdeel van de gemeente Lingewaard in de Nederlandse provincie Gelderland. Van het kasteel is nog de gracht en een woontoren bewaard gebleven. De woontoren is een rijksmonument.

Geschiedenis

De oudste vermelding stamt uit het jaar 1441, toen het huis te boek stond als Gelders leengoed in handen van het geslacht Collart. De overgebleven woontoren is waarschijnlijk in de 15e eeuw gebouwd, mogelijk was toen de hoofdburcht reeds verdwenen. In de tweede helft van de 16e eeuw moet een omvangrijke verbouwing hebben plaatsgevonden. Op een kaart uit 1620 is een huis zichtbaar, voorzien van twee hoektorens. Bijzonder zijn de Trompe-l'oeil beschilderingen die werden aangebracht in opdracht van Johan Maurits toen hij het huis erfde in 1702. Toen ter plaatse in 1864 een boerderij werd gebouwd moest een deel van het kasteel hiervoor wijken. Alleen de woontoren bleef staan. Na storm- en oorlogsschade werd de toren overgedragen aan de Stichting Vrienden der Geldersche Kasteelen en in 1959 gerestaureerd. In 1959-1960 zijn bij opgravingen nog restanten gevonden van het oorspronkelijke huis, waaronder de fundamenten van twee torens. Vanaf 1959 is de toren in het bezit van Het Geldersch Landschap. Het huis is sinds 1981 eigendom van de familie Meijaard. De grachtaanleg is grotendeels nog aanwezig. Het landgoed is niet publiek toegankelijk, behalve tijdens Opentuinendagen en de Open Monumentendagen.


Monumenten in de buurt van Poorttoren van het voormalige Huis Poelwijk. Bakstenen bouwwerk, op vierkante plattegrond met aan de bovenzijde een uitkraging op spitsboognissen met kraagstenen. Na oorlogsschade gerestaureerd in 196 .. in Gendt

Gepleisterde boerderij op T-vormige plattegrond, naast de poorttoren van Poelwijk. Deuromlijsting met consoles onder het hoofdgestel en bovenlicht met ..

Poelwijklaan 5
Gendt (Gemeente Lingewaard)
Gepleisterde boerderij op T-vormige plattegrond, naast de poorttoren van Poelwijk. Eerste steen gelegd 1864. Deuromlijsting met consoles on..

Terrein waarin overblijfselen van het kasteel Poelwijk

-
Gendt (Gemeente Lingewaard)
Terrein waarin overblijfselen van het kasteel Poelwijk. Datering: Middeleeuwen. Het monument is van algemeen belang wegens zijn betekenis ..

Twee wapenleeuwen, afkomstig van het inrijhek van het voormalige Huis te Gendt, thans geplaatst op moderne pijlers

Nijmeegsestraat 19
Gendt (Gemeente Lingewaard)
Twee 17e- of 18e eeuwse wapenleeuwen, afkomstig van het inrijhek van het v.m. Huis te Gendt, thans geplaatst op moderne pijlers.

Hervormde Kerk. Koor van de gotische dorpskerk. Eenbeukig gepleisterd bouwwerk met driezijdige sluiting, gerestaureerd omstreeks 1964 na zware oorlogs ..

Torenlaan 14
Gendt (Gemeente Lingewaard)
Herv.Kerk. Koor van de gotische dorpskerk. Eenbeukig gepleisterd bouwwerk met driezijdige sluiting, gerestaureerd omstreeks 1964 na zware oo..

Toren der Hervormde Kerk. Toren, waarvan de benedenverdieping resten van een romaanse kerk bevat. Klokkenverdieping met gekoppelde galmgaten binnen sp ..

Torenlaan 14
Gendt (Gemeente Lingewaard)
Toren der Herv.Kerk. Een 15e eeuwse toren, waarvan de benedenverdieping resten van een romaanse kerk bevat. Klokkenverdieping met gekoppelde..

Kaart & Routeplanner


Foto's (2)