Meer dan 63.000 rijksmonumenten


NH Maartenskerk in Etten

Kerkelijk Gebouw

Dorpsstraat 23
7075AC Etten (gemeente Oude IJsselstreek)
Gelderland

Bouwjaar: ca. 1440


Beschrijving van NH Maartenskerk

Ned.Herv.Kerk (St. Maarten). Met kruisribgewelven overkluisde, eenbeukige dorpskerk met iets smaller, langwerpig en driezijdig gesloten koor (XV) en romaanse tufstenen toren met gotische klokkengeleding. Restauratie na oorlogsschade 1948-'56. Inventaris: eikehouten preekstoel (1628). Sacramentshuisje van trachiet en tuf in het koor. In neobarokke kas een eenklaviers orgel, in 1843 gemaakt door C.F.A. Naber. Klokkenstoel met gelui van twee klokken, waarvan een van een anonieme gieter, 1393?, diam. 98 cm. en een van een anonieme gieter, 1403, diam. 103 cm. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 16068
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Maartenskerk
Aanzicht in 2012
Aanzicht in 2012
Plaats Etten
Gebouwd in ca. 1440
Gewijd aan Martinus van Tours
Monumentale status Rijksmonument
Monumentnummer  16068
Architectuur
Bouwmateriaal Tufsteen en baksteen
Portaal  Portaalicoon   Christendom

De Maartenskerk, ook wel de Oude Kerk of de Hervormde kerk, is een protestantse kerk in de Nederlandse plaats Etten. De kerk is rond 1440 gebouwd op de locatie waar sinds circa 1000 reeds een kerkje heeft gestaan. De bouw van de kerk werd geïnitieerd door Willem II van der Leck, Heer van den Bergh. Rond 1600 ging de kerk over van de katholieken naar de protestanten. De katholieken bouwden in de 19e eeuw een nieuwe kerk, een waterstaatskerk en later de Sint-Martinuskerk. In 1787 werd de kerk gesplitst, zodat er in een apart gedeelte onderwijs gegeven kon worden. In 1841 stortte het dak in, nadat de kerk getroffen was door een brand. In de Tweede Wereldoorlog raakte de kerk ook flink beschadigd door granaatvuur, maar dit werd na de oorlog weer hersteld.

De kerk is opgebouwd uit tufsteen en baksteen. De toren bestaat uit drie geledingen van tufsteen, met daarboven een geleding van baksteen. In de bovenste twee geledingen zijn galmgaten aangebracht. De toren is bekroond met een ingesnoerde naaldspits. Het gotische schip met zadeldak wordt gedragen door kruisribgewelven, die gebruikmaken van onder andere 11e-eeuwse kraagstenen. Aan de oostzijde heeft de kerk een 5/8e gesloten koor. Aan de zuidelijke zijgevel is een portaal toegevoegd. In 1950 is er consistoriekamer toegevoegd aan de kerk, opgebouwd uit stenen van de in de Tweede Wereldoorlog zwaar beschadigde Sint-Eusebiuskerk in Arnhem.

In de kerk is een kerkorgel aanwezig, gemaakt in 1843 door Carl Friedrich August Naber. De eikenhouten preekstoel is gemaakt in 1628. De kerk is in 1967 aangewezen als rijksmonument.

Galerij


Monumenten in de buurt van NH Maartenskerk in Etten

Sint-Martinuskerk

Dorpsstraat 19
Etten (Gemeente Oude IJsselstreek)
Inleiding R.K. KERK St. Martinus aan de Dorpsstraat te Etten gebouwd in 1923/24 ter vervanging van een Waterstaatskerk uit 1844, naar een o..

De Witten

Oldenhove 5
Etten (Gemeente Oude IJsselstreek)
Korenmolen. Gemetselde ronde bovenkruier (ca. 1860) op belt.

Woonhuis, voormalige pastoriewoning met aangrenzend voormalig koetshuis

Molenstraat 48
Etten (Gemeente Oude IJsselstreek)
Inleiding WOONHUIS, voormalige pastoriewoning met aangrenzend voormalig KOETSHUIS ontworpen in 1858 door architect J.A Gerretsen uit Zutphe..

Huis Wisch: tuinmuur. De muur vormt de scheiding met het terrein van de kerk.

Laan van Wisch 4
Terborg (Gemeente Oude IJsselstreek)
Omschrijving Laat 19de-eeuwse rood bakstenen TUINMUUR afgedekt door een rollaag gelegen in het westen van de historische tuin- en parkaanl..

Huis Wisch: ijzeren brug

Laan van Wisch 4
Terborg (Gemeente Oude IJsselstreek)
Omschrijving Over de noordelijke arm van de Molenkolk ligt een ijzeren BRUG met houten brugdek. Brug met loopvlak van houten planken tuss..

Kaart & Routeplanner


Foto's (6)