Meer dan 63.000 rijksmonumenten


De Wesenthorst in Ulft

Kasteel Buitenplaats

Wesenthorstlaan 1
7071CG Ulft (gemeente Oude IJsselstreek)
Gelderland

Bouwjaar: waarschijnlijk eerste helft 16e eeuw 1500 waarschijnlijk eerste helft 16e eeuw


Beschrijving van De Wesenthorst

De Wezenthorst. Huis op rechthoekige plattegrond met zadeldak tussen puntgevels. Het uitwendige geheel gepleisterde huis heeft een kelder met ribloze kruisgewelven en dateert waarschijnlijk uit XVI A. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 16065
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Kasteel Wesenthorst
Oktober 2010
Oktober 2010
Locatie Gendringen, Nederland
Algemeen
Kasteeltype Kasteel
Bouwmateriaal baksteen
Eigenaar Fam. Varwijk
Huidige functie Privé bewoning
Gebouwd in ± 1200
Monumentnummer  16065
14 September 1963
14 September 1963

Kasteel Wesenthorst (ook geschreven als Wietenhurst,Wisenhorst (1145), Widenhurst (1153), Wisenthurst (1155), Witenhurst (1200) of Wis(se)nhurst) is een voormalig kasteel, ingeklemd in een moderne woonwijk tussen Ulft en Gendringen in de Gelderse Achterhoek, in de gemeente Oude IJsselstreek.

Geschiedenis

Al heel vroeg komt het geslacht Van Wesenthorst voor en het vermoeden bestaat dat het een jongere tak is van het gravelijke huis Loon. Het geslacht Van Wesenthorst had in de omgeving van Ulft reeds meerdere goederen. Een directe verbinding tussen de familie en het huis is niet aantoonbaar, maar wel aannemelijk. De oudste vermelding van het kasteel is afkomstig uit 1350, als Adam van den Berg zijn positie in het Gendringse tracht te versterken. Egbert en Beatrix van Wesenthorst verklaren dan dat zij voor hun erfrecht door de heer van den Bergh betaald zijn. Het huis is tot eind van de achttiende eeuw een leen van Huis Bergh gebleven.

In 1422 kwam het huis in handen van Wichard van Medevorden, die het goed in 1448 weer overdroeg aan Reinoud van Aeswijn. Het zal twee eeuwen in bezit van de familie Van Aeswijn blijven totdat Anthonie van Aeswijn in 1647 vermoord wordt in het bos van zijn kasteel Sterkenburg bij Driebergen. Zijn dochter Antonetta, gehuwd met Gijsbert van Mathenesse erft zijn omvangrijke bezit, maar overleed zeer jong. Na haar dood barstte er een strijd los om de rijke erfenis. De Wesenthorst in 1670 kwam in bezit van Willem van Mathenesse. De verdeling van de erfenis verliep echt niet probleemloos, dit zou nog jaren doorgaan totdat in 1738 Maximiliaan Jacob van Renesse als overwinnaar tevoorschijn komt en hij alleenbezitter is.

In 1783 vererft het goed op het geslacht Van Reede tot den Parckeler. Lang hebben zij het niet in bezit gehad want begin negentiende eeuw behoort de Wesenthorst aan mevrouw E.C. de Haas. Haar erfgenamen laten het veilen waarna Jan Hendrik te Grotenhuis eigenaar wordt. Door huwelijk komt het in 1871 in de familie Stokman om ten slotte in 1979 in bezit te komen van Hendrikus Gerhardus Varwijk, teneinde het voor sloping door de toenmalige gemeente Ulft te behoeden.

In 1391 werd het complex belegerd door Evert van Ulft, waarna het geheel eind veertiende of begin vijftiende eeuw herbouwd of hersteld zal zijn. Het geheel zal bestaan hebben uit een hoofd- en voorburcht. Een tekening uit 1720 laat zien dat de Wesenthorst toen al verkleind was tot een boerderij. Het huidige huis zou een vroegere vleugel zijn geweest van het oud adellijk slot. De heer Varwijk heeft het huis in 1982 laten restaureren en de L-vormig lage vleugels zijn in bijpassende stijl toegevoegd.

Externe link


Monumenten in de buurt van De Wesenthorst in Ulft

Nieuwbijdorp

Bongersstraat 60
Ulft (Gemeente Oude IJsselstreek)
Inleiding VILLA ("Nieuw Bijdorp", de naam is later tot stand gekomen), naar het ontwerp uit 1921-23, met HEK, gebouwd als woning voor Bernh..

Pastorie

Pastoor Wijfkerstraat 1
Gendringen (Gemeente Oude IJsselstreek)
Inleiding PASTORIE, gebouwd omstreeks 1900 in een op het neoclassicisme geënte stijl. Karakteristiek zijn de symmetrisch opgezette gevels ..

R.K. Martinuskerk

Pastoor Wijfkerstraat 1
Gendringen (Gemeente Oude IJsselstreek)
Inleiding PAROCHIEKERK R.K. Sint Martinus, met een door een tussenlid verbonden SACRISTIE. De in neogotische stijl uitgevoerde hallenkerk i..

St. Maarten / Martinus (n.h.)

Grotestraat 28
Gendringen (Gemeente Oude IJsselstreek)
Ned.Herv.Kerk (St. Maarten). Uit de 15e eeuw daterende toren, welke tijdens de bouw van de tegenwoordige kerk in dezelfde trant werd verbouw..

Vervallen ronde bakstenen bovenkruier

Hoofdstraat 47
Terborg (Gemeente Oude IJsselstreek)
Ronde bakstenen bovenkruier (1850), zeer vervallen.

Kaart & Routeplanner

Route naar De Wesenthorst in Ulft

Foto's (1)